Forbes: Suurin olympiakullasta maksettava menestysbonus on yli 600 000 euroa – listan kärjessä neljä Aasian maata, Yhdysvallat ei yltänyt kymmenen joukkoon - Urheilu - Aamulehti

Forbes: Suurin olympia­kullasta maksettava menestys­bonus on yli 600 000 euroa – listan kärjessä neljä Aasian maata, Yhdysvallat ei yltänyt kymmenen joukkoon

Suomalainen urheilija saisi kultamitalista 50 000 euroa, joka on alle neljäsosa Euroopan korkeimmasta bonuksesta.

Miesten golfissa C. T. Pan (vas.) nousi olympiapronssille uusintarei’illä. Slovakian Rory Sabbatini (kesk.) otti hopeaa ja Yhdysvaltain Xander Schauffele kultaa.

4.8.2021 16:24

Taiwanin C.T. Pan voitti viime sunnuntaina pronssimitalin peräti seitsemän pelaajan uusinnassa Tokion olympialaisten miesten golf­turnauksessa.

Olympiapronssi toi hänelle merkittävän saavutuksen, mainetta ja kunniaa mutta myös mukavan taloudellisen bonuksen.

Yhdysvaltojen PGA-kiertueella yhden kilpailun voittanut ja urallaan yli kuusi miljoonaa euroa palkinto­rahaa tienannut Pan sai pronssi­mitalista viisi miljoonaa kotimaansa dollaria eli noin 150 000 euroa.

Tienestin tekee erikoiseksi se, että amerikkalainen olympia­voittaja Xander Schauffele tienasi runsaat 30 000 euroa eli noin viidenneksen siitä mitä Pan sai.

Miten tämä on mahdollista?

Kyse ei ole palkintorahoista, joissa golf on tunnetusti tenniksen ohella rahakkain laji.

Sen sijaan nyt puhutaan menestys­bonuksista eli niin sanotusta mitali­rahasta, jota kukin maa jakaa menestyneille urheilijoilleen sopivaksi katsomallaan tavalla.

Singapore kärjessä

Talouslehti Forbesin selvityksen mukaan Taiwan maksaa mitalisteilleen menestyksestä toiseksi eniten kaikista olympialaisiin osallistuvista maista.

Avokätisimmin olympia­mitalisteja palkitsee Singapore, joka maksaa yksilö­lajin kulta­mitalista miljoona paikallista dollaria eli noin 625 000 euroa.

Toistaiseksi mitali­rahoille ei ole ollut käyttöä, sillä Singapore ei ollut saavuttanut keskiviikkoon mennessä yhtään mitalia.

Mitalirahat ovat yleensä tasa­summia kunkin maan valuutassa. Esimerkiksi Taiwan maksaa olympia­voittajalle 20 miljoonaa paikallista dollaria eli noin 610 000 euroa.

Suomen olympia­komitea maksaa kultamitalistille 50 000 euroa, hopeasta 30 000 ja pronssista 20 000 euroa.

Italialaiset keränneet hyvin bonuksia

Forbes on listannut kymmenen maata, jotka maksavat yksilö­lajin kulta­mitalista kuusi­numeroisen summan Yhdysvaltojen dollareissa mitattuna eli vähintään 100 000 dollaria.

Singaporen ja Taiwanin jälkeen listalla ovat Indonesia (noin 290 000 euroa) ja Bangladesh (noin 253 000 euroa).

Listalla on kuusi Aasian ja neljä Euroopan valtiota, joista korkeimmalla viidentenä on Kazakstan. Se maksaa kulta­mitalista noin 210 000 euroa.

Muut Euroopan maat ovat Italia, Unkari ja Kosovo. Mainittujen lisäksi Aasian maista ovat mukana Malesia ja Filippiinit.

Näistä kymmenestä maasta yli­voimaisesti eniten mitaleita on tähän mennessä saavuttanut Italia, jolla on 30 mitalia: kuusi kultaa, yhdeksän hopeaa ja 15 pronssia. Italia maksaa yksilö­lajin kulta­mitalistille 180 000 euroa.

Unkarilla on koossa neljä kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia. Maa maksaa kultamitalisteille 50 miljoonaa forinttia eli noin 140 000 euroa.

Forbesin kymmenen maan listalta kulta­mitaleita ovat saavuttaneet myös Taiwan (2), Kosovo (2), Indonesia (1) ja Filippiinit (1).

Lisäksi Forbes antaa erityis­maininnan Virolle. Sen takia, että se on luvannut maksaa kulta­mitalistille elin­ikäistä mitali­rahaa, joka on 4 600 euroa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut