Kohun keskelle joutunut Oliver Helander myönsi lukeneensa Kimmo Kinnusen tylyistä puheista - Urheilu - Aamulehti

Kohun keskelle joutunut Oliver Helander karsiutui keihäsfinaalista ja myönsi lukeneensa Kimmo Kinnusen tylyistä puheista

Helander sanoi nivusvamman tulleen Tokiossa ensimmäisessä heittoharjoituksessa. Hän jäi keihäskarsinnassa selvästi finaalipaikasta.

Ei lähtenyt! Kohun pyörteissä ollut Oliver Helander ilmestyi yllättäen keihäskarsintaan, mutta jäi kauaksi finaalipaikasta.

4.8.2021 10:15

Tokio

Suomalaisittain olympialaisten keskiviikkopäivän jymy-yllätys kuultiin heti aamusta: vastoin yleistä ennakko-odotusta Oliver Helander heittäisikin Tokion olympialaisten keihäskarsinnassa.

Se oli uusi käänne kohun poikasessa, joka sai alkunsa muutama päivä sitten.

Tuolloin Olympiakomitea viestitti, ettei Helander todennäköisesti heittäisi Tokiossa reiden lähentäjävamman, tutummin nivusvamman, vuoksi. Urallaan useista vammoista kärsineen Helanderin heittokunto oli arvoitus jo ennen olympialaisten alkua, ja kun uutiset nivusvammasta ilmestyivät, jotkut takavuosien keihässuuruudet ärähtivät.

Osa oli sitä mieltä, että jos Helander ei pysty heittämään, hänen olisi ollut parempi jäädä kokonaan sivuun kisoista. Mutta kun Helander kuitenkin saapui kisapaikalle, osa latasi mielipiteensä suoraan ja vaati 24-vuotiasta suomalaisheittäjää venymään viivalle.

Tylyintä tekstiä latasi IS:n haastattelussa Tokiossa 1991 maailmanmestaruuden voittanut Kimmo Kinnunen. Tokiossa Latvian keihäsvalmentajana työskentelevä Kinnunen oli aiemmin nähnyt punttisalilla suomalaisheittäjät Helanderin, Toni Kuuselan ja Lassi Etelätalon.

– En minä huomannut Oliverista mitään erikoista, ei ontunut tai mitään sellaista, Kinnunen avasi.

– Perkele! Menet kentälle näyttämään, onko sinulla oikeasti luonnetta tehdä tätä hommaa. Ei tänne saakka maailmaa ole tultu pelleilemään, jyrähti keskisuomalainen ja kertoi itse kilpailleensa mm. 4,5 sentin mittainen lihasrepeämä reidessään.

Karsinnassa vajaat 79 metriä kiskaissut Oliver Helander kertoi kärsivänsä nivusvammasta ja puhui arvoituksellisesti paineistaan.

Liekö Kinnusen ja kumppanien luoma paine ollut liikaa, mutta Helander todella heitti karsinnassa. Tulokseksi jäi 78,81, ja finaalipaikka jäi kauaksi.

Kun kohun keskelle joutunut Helander saapui suomalaistoimittajien eteen, hän taatusti aavisti, mitä aihetta kysymykset ainakin koskisivat.

Painoiko ulkopuolelta tullut paine tänään niskassasi, Oliver Helander?

– En mä nyt tiedä, Helander vastasi ja nostatti olkapäitään.

Helander myönsi lukeneensa uutiset, joissa hänen reisivammaansa oli kummasteltu. Kinnusenkin puheet hän oli taltioinut.

– Joo, kyllä mä yleensä luen uutiset läpi, ja huomasin heidän (mm. Kinnusen) ajatukset. Niillä ei kuitenkaan ollut vaikutusta siihen, että päätin osallistua karsintaan, Helander kertoi.

– Osallistuminen oli täysin oma päätökseni. Ajattelin, että kun oli kerta tultu kauaksi Japaniin asti, niin oli se ainakin pakko yrittää.

Suomalaisheittäjän mukaan varsinaiset ongelmat olivat alkaneet pian sen jälkeen, kun Suomen keihäsmiehet olivat laskeutuneet Tokioon.

– Teimme hei yhden heittoharjoituksen, ja siinä nivuseeni sattui. Siihen tuli pieni vamma. Sellainen, mitä mulla ei ole aikaisemmin ollut. Nyt se tuli pahaan saumaan, Helander ruoti.

– Tässä muutaman päivän aikana vamma kuitenkin parani niin hyvin, että hyvin pystyi heittämään. Ei jalka ollut sataprosenttisessa kunnossa, mutta riittävässä kuitenkin. Tällaista samanlaista heikkoa heittämistä koko kauteni on ollut, eikä tämä tulos mennyt siis pelkästään jalan piikkiin, painotti Helander, jonka jalkaa ei ollut puudutettu kisaa varten.

Kolmannellaan Helander jätti vauhtijuoksunsa yllättäen kesken.

– Siinä askeleetkin sekosivat, ja siinä vaiheessa myös jalassa tuntui pikkaisen. Oli enää 30 sekuntia aikaa, joten en olisi enää ehtinyt ottaa heittoa kunnolla uusiksi, Helander selvitti.

Hänen kautensa kuulemma jatkuu. Mies yrittää täysillä ainakin elokuussa käytäviin Kalevan kisoihin.

– Jos jalka kestää heittämistä, tavoitteeni on Suomen mestaruus, hän tiivisti loppukauden suunnitelmansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut