Puolasta viisumin saanut valkovenäläisjuoksija Tsimanouskaja on lähtenyt kohti Itävaltaa - Urheilu - Aamulehti

Puolasta viisumin saanut valkovenäläisjuoksija Tsimanouskaja on lähtenyt kohti Itävaltaa – Lento vaihdettiin viime hetkellä turvallisuus­syistä

Valko-Venäjän johdon suututtaneelle pikajuoksijalle on myönnetty humanitäärinen viisumi Puolaan.

4.8.2021 9:32

Valkovenäläinen juoksija Krystsina Tsimanouskaja, 24, on lähtenyt Japanista kohti Itävaltaa, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Alun perin Tsimanouskajan oli määrä lentää suoraan Puolaan, joka on myöntänyt hänelle humanitäärisen viisumin. Uutistoimistojen mukaan juoksijan määränpää oli kuitenkin viime hetkellä vaihdettu turvallisuuteen liittyvien huolien vuoksi.

Tsimanouskajan tapaus nousi otsikoihin sunnuntaina, kun Valko-Venäjän olympiakomitea yritti palauttaa juoksijan väkisin kotimaahansa tämän kritisoitua maajoukkueen johtoa sosiaalisessa mediassa.

Pikajuoksija kieltäytyi paluusta. Valko-Venäjä on itsevaltaisesti johdettu maa, ja hän kertoi pelkäävänsä vankeustuomiota.

Tsimanouskaja lähti keskiviikkona Japanista Austrian Airlines -yhtiön lennolla, jonka on määrä laskeutua Itävallan pääkaupunkiin Wieniin neljältä iltapäivällä paikallista aikaa. Hänen odotetaan kuitenkin jatkavan sieltä matkaa Puolaan, AFP kertoo.

Juoksija oli saapunut Naritan lentokentälle Puolan suurlähetystöstä poliisien saattelemana eikä antanut kommentteja paikalla olleille toimittajille. Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi tiistaina puhuneensa Tsimanouskajan kanssa ja lisäsi, että juoksijasta ”pidetään hyvää huolta”.

– Vakuutin, että hän voi luottaa Puolan tukeen. Tulevina päivinä hän tulee lentämään Varsovaan, jossa hän voi menestyä ilman esteitä, Morawiecki kirjoitti Facebookissa.

Tapaus sai alkunsa, kun Tsimanouskaja oli ilmoitettu olympialaisten viestijoukkueeseen hänen tietämättään. Osa Valko-Venäjän varsinaisen viestijoukkueen jäsenistä ei päässyt lähtöviivalle vajavaisen dopingtestauksen vuoksi.

Juoksija ilmaisi tyytymättömyytensä Instagramissa. Hän painotti The New York Times -lehdelle tiistaina antamassaan haastattelussa, ettei kritiikissä ollut mitään poliittista agendaa.

– Minä vain ilmaisin tyytymättömyyteni valmennusjohtoon, joka päätti ilmoittaa minut viestijoukkueeseen kertomatta ja kysymättä, olenko valmis juoksemaan, Tsimanouskaja sanoi lehdelle.

Juoksijan julkinen avautuminen suututti Valko-Venäjän ylintä johtoa myöten. Julkisuuteen vuodetulla ääninauhalla Valko-Venäjän olympiajohto yrittää taivutella ja painostaa Tsimanouskajaa palaamaan kotiin kesken kisojen.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) kertoi tiistaina aloittaneensa virallisen tutkimuksen Tsimanouskajan tapauksesta ja odottavansa Valko-Venäjän olympiajoukkueelta selvitystä asiasta.

Viime vuoden lopulla KOK kielsi Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukasenkaa saapumasta olympialaisiin juuri urheilijoiden painostuksen vuoksi. Kielto koski myös useita muita Valko-Venäjän olympiakomitean ja hallituksen jäseniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut