Lizzie Armanto piilotti kisa-asuunsa kunnianosoituksen kuuluisalle suomalaiselle - Urheilu - Aamulehti

Finaalista karsiutunut skeittari Lizzie Armanto piilotti kisa-asuunsa kunnianosoituksen kuuluisalle suomalaiselle

Suomea edustanut skeittari Lizzie Armanto ei selvinnyt finaaliin parkissa. Japani otti kaksoisvoiton.

Lizzie Armanto oli ylpeä suorituksestaan.

4.8.2021 9:26

Tokio

Kun Lizzie Armanto aloitti skeittauksen 14-vuotiaana Santa Monicassa Kaliforniassa, hän ei ajatellut olympialaisia. Eikä ehkä juuri Suomeakaan.

Kuitenkin niin kävi, että tiistaiaamuna 28-vuotias Armanto edusti skeittauksen olympia-areenalla isänsä kotimaata Suomea ja teki sen vieläpä pukeutuneena asuun, jonka kuosiin hän oli piilottanut kiitoksen suomalaiselle designille.

Armanto skeittasi parhaalla vedollaan 30,01 pistettä ja oli kisan 14:s. Kahdella avaussuorituksellaan hän keräsi 24,26 ja 22,76 pistettä. Finaalissa kirkkaimmat mitalit menivät Japaniin. Sakura Yosozumi (60,09) otti kultaa ja Kokona Hiraki (59,04) hopeaa. Pronssia sai Britannian Sky Brown (56,47).

”Olen iloinen, että sain skeitata olympialaisissa”, Lizzie Armanto sanoi.

Armanto sanoi olevansa ylpeä kisasta. Hän tuli avoimin mielin ensimmäisiin olympialaisiinsa ja oli iloinen kokemuksesta, jota harvalla on.

Armanto loukkaantui pahasti lokakuussa vain yhdeksän kuukautta sitten. Reisiluu murtui ja hänen piti opetella uudelleen kävelemään tammikuussa.

– Olen sillä tavalla parantunut, että luut ovat kunnossa, mutta skeittaaminen ei ole vielä 100-prosenttista, Armanto sanoi.

Mutta siitä asusta!

Kerrataan ensin historia: vuonna 1939 Alvar Aalto suunnitteli Noormarkussa sijaitsevaan Villa Maireaan pyöreäkulmaisen ja muodoiltaan aaltoilevan uima-altaan.

Hän esitteli sen Suomessa vierailleelle yhdysvaltalaiselle ystävälleen Thomas Churchille.

Church inspiroitui. Hän oli maisema-arkkitehti ja suunnitteli munuaisen muotoisen uima-altaan Jean ja Dewey Donnellin kodin puutarhaan.

Talosta kirjoitettiin paljon, sen sisustusta ihailtiin ja tyyliä kopioitiin. Yksi kopioiduimpia asioita oli talon uima-allas, josta tuli modernin kalifornialaisen elämäntavan symboli, Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi vuonna 2014.

1970-luvulla Kaliforniaa koetteli kuivuus, ja vettä piti säästää. Uima-altaita oli tyhjillään, ja rullalautailijat rakastuivat kulmattomiin altaisiin, jossa pystyi tekemään uudenlaisia temppuja. Se vaikutti koko lajin kehitykseen.

Tokion olympialaisissa Lizzie Armanto asteli kisa-areenalle sinivalkoisessa asussa, jossa yhdistyivät skeittauksen historia, suomalaisuus ja muoti, joka sekin on olennainen osa alakulttuuria.

Armannon lyhythihaisessa ja kaksiosaisessa housuasussa oli valkoisia kuvioita sähkönsinisellä pohjalla.

Kauempaa asun viesti ei erotu niin selvästi, mutta läheltä katsottuna yhteys on suomalaisin silmin ilmeinen: Osa kuvioista muistuttaa Aallon uima-allasta, toiset tuovat mieleen ylhäältä päin katsotun Aalto-maljakon muodon.

Lizzie Armanto suunnitteli kisa-asunsa itse.

Armanto kertoi suunnitelleensa asun itse. Olympiakokoelmassa on yhteensä 14 osaa, kun valmentajan varusteet lasketaan mukaan.

Armannon manageri vahvistaa Aalto-yhteyden.

– Hän [Lizzie] halusi osoittaa kunnioitusta Suomelle ja sille, miten Alvar Aallon design on vaikuttanut rullalautailumaailmaan, Carl Harris totesi sähköpostitse IS:lle.

Kaikkien suomalaisurheilijoiden perusvarustus tulee olympiajoukkueelta, mutta varsinaiset kisa-asut tulevat aina siltä lajiliitolta, jota urheilija edustaa.

Koska skeittareita oli vain yksi, Rullalauttaliitto antoi Armannolle vapaat kädet.

– Haluan käyttää sellaisia vaatteita, joissa oloni on mukava, Armanto sanoi.

Armanto totesi, että kisoissa vaatteiden pitää näyttää kantajaltaan. Aina niin ei ole, ja se tekee ihmisistä hassun näköisiä.

Aiemmin kesällä Nylon-aikakauslehden haastattelussa Armanto kertoi, että hänen yhteistyömallistonsa kenkämerkki Vansin kanssa sai inspiraatiota Alvar Aallosta. Aallon muotokielessä on jotain samaa kuin skeittiparkeissa, Armanto kertoi haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut