Nyt on olympiamitali lähellä: Mira Potkonen lähtee suosikkina puolivälierään – nokialainen poistui nopeasti lääkärin luo - Urheilu - Aamulehti

Nyt on olympiamitali lähellä: Mira Potkonen lähtee suosikkina puolivälierään – nokialainen poistui nopeasti lääkärin luo

Mira Potkonen voitti seuraavan vastustajansa helmikuussa.

Mira Porkonen poistui kehästä vasenta silmäkulmaansa pidellen perjantaina.

30.7. 13:22

Aamulehti, Tokio

Tiistaina on yksi jättiläismäinen päivä Mira Potkosen nyrkkeilyuralla. Nokialainen astelee Kokugikan-areenalle kello 11.15 Suomen aikaa vain yksi asia mielessä. Voitto turkkilaisesta Esra Yildizistä varmistaa Potkoselle uran toisen olympiamitalin.

Näkymä on Potkosen kannalta äärimmäisen kutkuttava. Hän lähtee kamppailuun selkeänä suosikkina.

Kaksikko kohtasi Unkarin Debrecenissä helmikuussa, jolloin Potkonen oli parempi. Suomalaisen voittoa povaa myös se, mitä Tokiossa on nähty.

Yildiz voitti omassa toisen kierroksen ottelussaan Argentiinan Dayana Sanchezin. Ottelu oli tasoltaan selkeästi heikompi kuin kumpikaan Potkosen kahdesta ensimmäisestä ottelusta.

– Se oli silloin (helmikuussa) tosi tasainen matsi. Siinä lyötiin. Hän on aika liukas ottelija ja löi ainakin ennen sarjoja. Täällä en ole vielä hänen ottelujaan katsonut, Potkosen valmentaja Maarit Teuronen sanoi toisen kierroksen voiton jälkeen.

Perjantaina näistä iskusarjoista ei nähty esimerkkejä. Yildiz, 24, otteli melko passiivisesti, vaikka hallitsikin kehän keskustaa. Turkkilaisen lyönneissä ei ollut sellaista terävyyttä, että Potkosen tai suomalaisen nyrkkeilyväen kannattaisi olla huolissaan.

Kaikki tiivistyy siihen, miten keskittyneesti Potkonen jaksaa koko kamppailun viedä läpi. Nyrkkeilyssä yksikin herpaantuminen voi käydä kalliiksi. Yildiz on EM-pronssimitalisti viiden vuoden takaa, joten hänelläkin on potentiaalia.

Haastattelut minimissä

Mira Potkosen silmä tarkistettiin heti ottelun jälkeen.

Potkosen ja Maarit Teurosen pitkä yhteistyö voi huipentua toiseen olympiamitaliin.

Potkonen hallitsi ottelua Yeonji Oh’ta vastaan kaksi ensimmäistä erää.

Potkosen mitalisauma konkretisoitui perjantaina. Tampereen Voimailuseuran iskijä nujersi Etelä-Korean Yeonji Oh’n 4–1.

Ottelun jälkeen Teuronen oli ainoa, jolta suomalaiset toimittajat saivat kommentteja. Potkonen piteli ottelun jälkeen vasenta silmäkulmaansa, huikkasi muutaman sanan Ylen lähetykseen ja käveli toimittajien rivin ohi ripein askelin lääkärin luo.

– Voitto tuli, nyt mennään eteenpäin. Heippa! Potkonen sanoi Ylelle.

Lähes sama nähtiin ensimmäisen ottelun jälkeen. Potkonen antoi vain muutaman kommentin sen jälkeen, kun hän oli voittanut Ranskan Maiva Hamadouchen. Tuolloin hän halusi päästä palauttelemaan pahasti hapoille menneitä jalkojaan.

– Mira meni painamaan silmäkulmaansa kylmällä. Siinä on pieni patti. Ehkäistään se, ettei tule isompaa, Teuronen sanoi toisen voiton jälkeen.

Potkonen haluaa pitää mediakohtaamiset turnauksen ajan minimissä.

Hyvin hyppysissä

Oh on MM-pronssimitalisti, Aasian mestari ja hänet oli sijoitettu turnauksessa toiseksi. Moni piti eteläkorealaista tyyliltään Potkoselle vaikeampana vastustajana kuin avauskierroksella kukistunutta Hamadouchea.

Toisin kuitenkin kävi.

– Taktiikka piti tässä ottelussa, Teuronen iloitsi.

Potkonen otteli fiksusti, iski tarvittavat osumat, eikä antanut nopeajalkaisen Oh’n yllättää. Voitto oli lähes Potkosen taskussa jo kahden erän jälkeen

– Mira, nyt rauha! Ei mitään hätää! huusi Teuronen kulmauksesta, kun kamppailua oli 45 sekuntia jäljellä.

– Hyvä, Mira! kuuluu katsomosta.

Oh’lle ei huuda kukaan. Hän jää kehässä yksin ja joutuu poistumaan tappio niskassaan.

– Ensimmäinen erä meni niin kuin suunnittelimme. Sitten ottelu vähän puuroutui, mutta Mira hoiti lähiottelutilanteet hyvin, Teuronen sanoi.

Viimeisen erän tappio ei enää uhannut Potkosen voittoa.

– Mira oli onnellinen, ettei aasialainen katkaissut taas meidän tietä niin kuin viimeksi, Teuronen tokaisi ja jatkoi nyrkkeilijänsä luo.

Rion olympialaisissa 2016 Potkonen taipui välierissä Kiinan Junhua Yinille. Silloin nokialaisen kaulaan ripustettiin pronssia, ja mitalitiellä hän kulkee myös nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: