Sammelvuolla on Tokiossa mitalisauma – ”Kuubalaisapua” saaneet Brasilia ja Puola ovat silti suurimmat kultasuosikit - Urheilu - Aamulehti

Sammelvuolla on Tokiossa mitalisauma – ”Kuubalaisapua” saaneet Brasilia ja Puola ovat silti suurimmat kultasuosikit

Venäläisten olympiavoitto olisi mannaa suomalaisille EM-järjestäjille.

24.7. 15:47

Helppo arvata, minkälaisin ajatuksin syyskuisen lentopallon EM-turnauksen suomalaisjärjestäjät seuraavat lauantaina alkaneita olympiapelejä.

Olisi kaikin tavoin lottovoitto, jos Venäjän olympiakomitean joukkuetta luotsaava Tuomas Sammelvuo tulisi Tampereelle tuoreena olympiavoittajana.

On selvää, että Hakametsän pelien kiinnostus kasvaisi tuntuvasti, jos Suomen rinnalle saataisiin myyntivaltiksi maailman arvostetuimman turnauksen kultajoukkue.

Venäläisten olympia-avaus oli monin tavoin odotettu. Turnauksen ensimmäinen ottelu jännitti ilmiselvästi kokeneitakin kavereita. Mitä pidemmälle Argentiina-ottelu eteni, sitä selkeämmin Sammelvuon ryhmän paremmuus kävi ilmi.

Argentiina roikkui aikansa vastustajan kannoilla taitavan passarin Luciano De Ceccon johdolla, kunnes venäläisten fyysinen ylivoima tuli väistämättä esiin.

Sammelvuo marssitti kentälle olympiaturnauksen ulottuvimman avauskokoonpanon. Kuusikon keskipituus oli peräti 205 senttiä. Kaikki muut olivat kaksimetrisiä paitsi passari Igor Kobzar – eikä hänkään jää rajasta kuin kaksi senttiä.

Tilanne on tuttu. Venäläiset ovat lähteneet vastaavasta tilanteesta arvoturnauksiin jo pidemmän aikaa, mutta lentopallo-otteluissa tarvitaan myös taitoa, älyä ja kanttia.

Kun on pelattu kovilla panoksilla, joukkueen paineensietokyky on pettänyt monta kertaa.

Sammelvuo koki tämän heti syksyllä 2019, kun Slovenia päätti Venäjän EM-taipaleen jo puolivälierässä.

Aikaista putoamista kuvailtiin Venäjällä fiaskoksi ja pahaksi epäonnistumiseksi. Urheilusivusto Sports.ru:n analyysin mukaan Tuomas oli side silmillä ja pistooli kädessä. Tällä viitattiin vinhasti pyörineeseen vaihtorulettiin. Sports.ru kysyi, onko mikään joukkue voittanut tällä tavalla mitään suurta.

Suurella todennäköisyydellä Sammelvuo pelasti silloin nahkansa aiemmin kesällä tulleen Nations Leaguen voiton ja ennen kaikkea karsinnoissa varmistuneen olympiapaikan ansiosta.

Nyt Sammelvuo teki Argentiina-pelissä vain syöttövaihtoja. Toki muita ei tarvittukaan, mutta kenties EM-pettymys jätti jälkensä myös peluutukseen.

Avausvoitto oli venäläisille tärkeä sekä työrauhaa että puolivälieräpaikkaa ajatellen. Ensimmäisen etapin saavuttaminen edellyttää neljän parhaan joukkoon sijoittumista omassa lohkossa.

Kun paikoista taistelevat Venäjän ja Argentiinan ohella myös Brasilia, USA ja Ranska, yhden kovan maan pelit päättyvät jo alkulohkon jälkeen. Tunisialle on luvassa vain sympatiapisteitä.

Hakkuri Maksim Mihailovin ja laituri Egor Kliukan tahdittama venäläisryhmä kuuluu Tokion mitaliehdokkaiden joukkoon, mutta edellisen MM-turnauksen (2018) finalistit Puola ja Brasilia ovat nytkin suurimmat mestariehdokkaat. Samat maat ratkaisivat tänä kesänä Nations Leaguen voiton.

Kummankin joukkueen iskukyky parani entisestään, kun kuubalaislähtöiset tähdet Wilfredo Leon (Puola) ja Yoandry Leal (Brasilia) saivat edustusoikeuden nykyiseen kotimaahansa.

Kovempia laiturikolmikkoja kuin Puolan Leon–Bartosz KurekMichal Kubiak ja Brasilian Leal–WallaceRicardo Lucarelli ei löydy mistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: