Sara Kuivisto juoksi 1500 metrin uuden Suomen ennätyksen - Urheilu - Aamulehti

Sara Kuivisto juoksi 1500 metrin uuden Suomen ennätyksen, lähes 44 vuotta vanha SE murskaksi – Wilma Murto varmisti olympiapaikkansa

Sara Kuivisto paransi aiempaa Suomen ennätystä 22 sadasosaa.

Sara Kuivisto keräsi voimiaan SE-juoksun jälkeen. Kuva Vaasan SE-juoksusta.

29.6.2021 19:36 | Päivitetty 29.6.2021 21:20

Aamulehti, STT

Sara Kuivisto juoksi Vaasassa 1500 metrin naisten uuden Suomen ennätyksen. Kuivisto pysäytti kellot aikaan 4.05,39.

Aiempi Suomen ennätys oli Sinikka Tyynelän vuonna 1977 elokuussa juoksema 4.06,01.

Kuivisto teki huiman ennätysparannuksen, aiempi ennätys 4.08,85 oli vuodelta 2019.

– Tunsin jo aamulla että nyt kulkee, kun kävin juoksemassa 500-metrisen. Sen piti mennä 1.25:een ja se meni 1.21:een. Verryttelyssä tuntui, että kenen kroppa tämä on, kun tuntui että jalat painavat vain gramman, Kuivisto kertoi Urheilulliton tiedotteessa.

Kuivisto juoksi ajan Vaasan kisoissa, joissa haettiin vielä olympiarajoja. Tokion tulosraja naisten 1500 metrillä on 4.04,20. Kuivisto kuitenkin pääsee hyvin todennäköisesti Tokioon rankingin kautta sekä 800 metrille että 1500 metrille. Rankingit sulkeutuvat keskiviikkona.

– Sain hyvin väliaikoja ja tiesin viimeisen kierroksen alkaessa, että jos juoksen sen 63 sekuntiin, rikon SE:n. 800 metrin väliaika tosin olisi voinut olla sekunnin parempi, Kuivisto kertoi.

– Minulla oli tarkoituksena juosta vielä yksi kansainvälinen kilpailu ennen olympiakisoja, mutta ehkä alan nyt treenata. Jos juoksisin kilpailun, se lyhentäisi viikolla treeniaikaa.

Vaasassa seiväshyppääjä Wilma Murto ylitti korkeuden 462. Se oli samalla Murron ulkoratojen ennätys. Sisällä Murto on hypännyt 471.

Tokion olympiarajaa 470 ei ole ylittänyt vaadittavana aikana, mutta tämän päivän ylitys käytännössä varmisti Murron olympiapaikan rankingin kautta.

– Kyllä se olympiapaikka on nyt niin varma, kuin se rankingin kautta olla voi. Totta kai tässä vielä odotellaan, että ranking menee kiinni ja saadaan viralliset luvut, Murto kertoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Wilma Murto tyylitteli yli 462 Vaasassa.

Naisten pika-aidoissa Nooralotta Neziri avasi kisakautensa vammojen jälkeen. Hän voitti kisan ajalla 13,11. Reetta Hurske oli toinen ajalla 13,13.

Selkävaiva pisti Nezirin kevään ja kesän harjoittelun kokonaan uusiksi, mutta hallikaudella 60 metrin SE:n 7,91 aitonut Neziri oli Vaasan juoksun jälkeen luottavainen.

– Tuo ei ollut mikään optimaali juoksu. Tärkeintä on, että selkä kestää. Eikä aikakaan nollatuuliin ihan huono ollut, Neziri sanoi.

Nezirin alaselkävaiva on kiusannut nimenomaan aitajuoksuharjoittelua. Huhtikuun jälkeen Neziri on tehnyt vain kolme kunnollista aitajuoksuharjoitusta, mutta runsaasti muuta harjoittelua.

– Olen nyt harjoitellut määrällisesti aika paljon, koska jouduin keväällä pitämään niin paljon taukoa harjoittelusta. Eikä nyt ole siksi varaa alkaa herkistelemään, Neziri sanoi.

Nezirin mukaan selkä on kestänyt hyvin valmentaja Petteri Jousteen kanssa mietittyjä harjoitteita. Siitä kertoo nopea kehitys.

– Vielä kaksi viikkoa sitten itkin harjoituksissa. Nyt kaksi viikkoa myöhemmin oli kova palo päästä kilpailemaan.

Toiseksi ajalla 13,33 juossut Hurske oli tyytyväinen siihen, että lähtö toimii. Hän kuitenkin harmitteli, että aitojen kolhiminen vei eväät parempaan aikaan.

– Harmittaa tulla näin kauas juoksemaan noin, Hurske sanoi.

Päivitetty 29.6.2021 kello 20.15. Lisätty Sara Kuiviston kommentit ja kello 20.50 Nezirin ja Hurskeen kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut