Huippudiilin saanut Elias Valtonen varmoin tavoittein Espanjaan – puhui siirrostaan Sasu Salinin kanssa - Urheilu - Aamulehti

Huippudiilin saanut Elias Valtonen varmoin tavoittein Espanjaan – puhui siirrostaan Sasu Salinin kanssa

Elias Valtonen pelaa jatkossa Euroopan parhaassa kansallisessa pääsarjassa ACB:ssa. Liiga ja tuleva työnantaja Basquet Manresa tarjoavat ison haasteen euralaiselle.

Elias Valtonen (oik.) kuului Suomen vastuupelaajiin alkuvuodesta päättyneissä EM-karsinnoissa.

28.5.2021 19:30

Aamulehti

Päältäpäin Suomen maajoukkuekoripalloilija Elias Valtonen vaikutti täysin tavalliselta itseltään perjantaina Zoom-yhteyden toisella puolella. Rauhallinen ilme, matala ääni teki työtään. Valtosen sisällä oli pakko kuplia – edes hiukan.

Valtonen, 21, kertoi perjantaina tehneensä kolmevuotisen sopimuksen Espanjan pääsarjan ACB:n joukkueeseen Basquet Manresaan. Valtosen agentin Jan Wielandin mukaan sopimuksessa ei ole seuran optiota, vaan pelaajan ulososto-optio toisen kauden jälkeen.

–Ei tarvinnut montaa kertaa miettiä [Manresaan lähtöä]. Lähden todella hyvin mielin. Haaste on iso. Uskon, että Manresan nopea pelityyli sopii minulle, Valtonen kertoi.

ACB on Euroopan paras koripallon kansallinen pääsarja, jonka mahtiseurat ovat ikoniset Real Madrid ja Barcelona. Lisäksi Basquet Manresa pelaa ensi kaudella Mestarien liigaa, joka on mantereen laajuisista kilpailuista kolmanneksi kovin Euroliigan ja Eurocupin jälkeen.

Valtosen ikäisen suomalaislahjakkuuden sopimukset ACB:hen tai edes yhteen Euroopan huippuliigoista ovat harvinaisuuksia. Edeltävänä vastaavana tapauksena mieleen nousee 19-vuotiaan Sasu Salinin lähtö Slovenian suurseura Olimpija Ljubljanaan kesällä 2010.

Valtonen ja Salin, joka edustaa paraikaa ACB:n runkosarjakolmosta Teneriffaa, puhuivat keskenään nuorukaisen siirrosta.

–Sasu sanoi vaan, että se on Euroopan kovin liiga. Hän ei sanonut juuri sen enempää. Tee omat päätöksesi. Hänestä se kuulosti hyvältä, Valtonen taustoitti.

Valtonen on matkalla yhdeksänneksi suomalaissyntyiseksi pelaajaksi ACB-historiassa. Mukana on tukku Suomi-koripallon suurimpia nimiä. Aiemmat ovat Hanno Möttölä, Teemu Rannikko, Salin, Petteri Koponen, Martti Kuisma, Gerald Lee Junior, Joonas Caven ja Iikka Mäki (juuri Manresassa). Heistä vain Salin (7 kautta) ja Koponen (2) ovat onnistuneet pelaamaan kivikovassa liigassa yli yhden kauden ajan.

Kolmevuotinen sopimus mahdollistaa Valtoselle pidemmän ajanjakson Espanjassa.

–Lähden haastamaan peliajasta alusta asti. Tähtäin on olla toisena tai kolmantena vuonna heidän avainmiehiään, Valtonen niittasi.

Kiitokset Euraan

Valtosen päätyminen 21-vuotiaana Espanjaan on sekä luonnollista että pieni yllätys. Valtonen aloitti lajin Eurassa paikallisen Veivin kasvattina ja isänsä Ari Valtosen valmentamana. Poika nousi nopeasti yhdeksi kotimaisen koripallon suurista lupauksista.

–Pienestä pitäen olen harrastanut paljon erilaisia lajeja. Perheeltä tämä on vaatinut paljon. Haluan kiittää heitä, Valtonen lausui euralaisista juuristaan.

Parimetrinen laituri debytoi Korisliigassa Uudenkaupungin Korihaiden paidassa 14-vuotiaana. Kahta vuotta myöhemmin hän siirtyi Suomen koripallolupausten jalostamoon Helsinki Basketball Academyyn.

Valoisa tulevaisuus oli hetken harmaiden pilvien peitossa, kun Valtonen suuntasi vuosiksi 2018–20 Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:han ja Arizona Staten yliopiston joukkueeseen. Valtonen jumittui Yhdysvalloissa pitkälti vaihtopenkille. Ottelukohtaiset pistekeskiarvot olivat NCAA-vuosina 0,8 ja 2,1.

–Ainahan sitä haluaisi pelata. Minulla oli Arizonassa ukrainalainen joukkuekaveri (Vitalii Shibel), joka hänkään ei paljoa pelannut. Juttelimme, että treenaamme täällä kuitenkin niin paljon, että se kehittää, vaikkei sitä itse tietäisi. Luotin siihen, Valtonen muistelee.

Arizona Staten tähtipelaaja oli noina vuosina Luguentz Dort, joka nykyisin edustaa NBA:ssa Oklahoma City Thunderia ja kuuluu maapallon parhaisiin puolustajiin.

–Aika fyysinen paketti, Valtonen kehaisi.

Kun Valtonen sai kesällä 2020 Suomen A-maajoukkueen harjoituspeleissä vastuuta, hän näytti, etteivät NCAA-vuodet olleet vieneet hänen itseluottamustaan ja taitojaan pois. Valtonen on harvinainen suomalaiskoripalloilija: aggressiivinen, isokokoinen, atleettinen ja röyhkeä. Valtonen ajaa voimalla kohti koria tai keskimatkan kahden pisteen heittoa.

Laituri aloitti ammattilaisuransa Saksan kakkostasolta Pro A:sta ja Tübingen Tigersin joukkueesta ja jälki oli loistokasta. Valtonen riehui ottelukeskiarvoikseen 15,8 pistettä, 4,8 levypalloa ja 2,5 korisyöttöä suomalaispäävalmentaja Daniel Janssonin alaisuudessa.

–Tavoitteeni oli pelata vuosi tai kaksi Saksassa, minkä jälkeen steppi eteenpäin. Nyt se tuli mahdolliseksi. Iso kiitos kuuluu Tigersille. Jansson antoi mahdollisuuden pelata, Valtonen kiitti.

–Tämä vuosi tuntui menevän paljon nopeammin kuin ne kaksi penkillä istuttua vuotta NCAA:ssa. Olen nauttinut siitä, mikä jenkeissä jäi piippuun.

Otteet Saksassa ja nousu aloitusviisikkoon Suomen A-maajoukkueen EM-karsinnoissa toivat lopulta sopimustarjouksen Espanjasta. Manresan ainoa Espanjan mestaruus on kaudelta 1997–98. Viime vuodet seura on keskittynyt enemmän nuorten pelaajien kehittämiseen ja on sijoittunut ACB:ssa keskikastiin (viime kaudella 10:s). Seurassa ovat tällä vuosituhannella marinoituneet esimerkiksi pitkäaikaiset NBA-pelaajat Serge Ibaka ja Andres Nocioni.

Elias Valtonen

Syntynyt 11. kesäkuuta vuonna 1999 Eurassa.

Kasvattiseura: Euran Veivi.

Pelipaikka: laituri.

Pituus / paino: 199cm / 93kg.

Seurat ammattilaisena: 2020–21 Tübingen Tigers (Pro A, Saksan kakkostaso), 2021– Basquet Manresa (ACB, Espanja).

A-maajoukkueessa: 12 ottelua, pistekeskiarvo 7,6.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut