Liukkonen ja Hulkko nostivat uinnin taas kuumaksi lajiksi: ”Toivottavasti myös Suomen kansa ymmärtää nyt, että täällä osataan uida” - Urheilu - Aamulehti

Liukkonen ja Hulkko nostivat uinnin taas kuumaksi lajiksi: ”Toivottavasti myös Suomen kansa ymmärtää nyt, että täällä osataan uida”

Liukkonen vei EM-kultaa ja tamperelaistunut Hulkko hopeaa.

Ari-Pekka Liukkonen tuuletti Euroopan mestaruutta käsi nyrkissä.

23.5. 21:48 | Päivitetty 23.5. 22:07

Aamulehti, STT

Budapestin uinti-ilta oli suomalaisittain historiallinen ja ennen kaikkea ikimuistoinen.

Ari-Pekka Liukkonen ja Ida Hulkko nappasivat pitkän radan EM-mitalin peräkkäisissä starteissa.

Liukkonen voitti sensaatiomaisesti 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestaruuden ja tamperelaistunut Hulkko otti EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa.

Liukkosen lähdöstä Hulkon maaliintuloon kului aikaa vain 5 minuuttia ja 28 sekuntia.

Huikeat suoritukset nostivat suomalaisten olympiatoiveet jos ei nyt taivaaseen niin ainakin korkealla olevaan kattoon.

Vastaavaa tykitystä ei ole nähty sitten Jani Sievisen ja Antti Kasvion parhaiden päivien – ja niistä on kulunut jo lähes ikuisuus.

– Tämä on vasta alkusoittoa, Budapestista tavoitettu Hulkko hihkui.

Hulkon piti testata olympiakuntoansa Budapestin altaassa, mutta EM-matkasta tulikin uran ikimuistoisin kokemus. Uran ensimmäinen arvokisamitali tuli Suomen ennätysajalla 30,19.

– Oli helppoa nauttia altaassa, kun AP oli uinut juuri Euroopan mestaruuden. Se vei apinan omasta selästä, Hulkko kuvaili.

EM-mitali oli uran tähtihetki, mutta Hulkko muistutti pariinkin kertaan – tähän mennessä.

Parempaa on luvassa.

– Toivottavasti myös Suomen kansa ymmärtää nyt, että täällä osataan uida.

Mitalin varmistuminen oli koskettava hetki.

– Tulen muistamaan tämän koko elämäni – Tapahtuu jatkossa mitä tahansa. Tämä oli meidän hetki, Hulkko viittasi valmentajaansa Jere Jännekseen.

Ida Hulkko piti mitalia ja pehmolelua käsissään kuin aarteita.

Jänneksen oli vaikea löytää sanoja liikutuksen keskellä.

– Tämä oli aikamoinen pommi. En osaa oikein pukea ajatuksiani. Olen aika shokissa. En ole kokenut vastaavaa tunnemyrskyä koskaan, Jännes tuumi.

Miltä Idan uinti näytti?

– En pysty sanomaan, koska uskalsin katsoa kisaa vain muutaman vedon. Sen jälkeen menin penkkien taakse piiloon. Tippa tuli linssiin, Jännes vatasi.

Mitä tämä lupaa Tokiota ajatellen?

– On se ja sama mitä Tokiosta tulee tämän jälkeen. Olen tosi ylpeä Idasta ja myös Veerasta (Kivirinnasta). Kovia mimmejä. He järjestivät semmoisen show'n mitä ei uskallettu edes kuvitella. Kun päälle tuli vielä AP:n kulta, tämä oli Suomen uinnille hemmetin kova juttu.

Kivirinta eteni Hulkon vanavedessä 50 metrin rintauinnin finaaliin ja teki oman ennätyksensä (30,72). Se toi komean seitsemännen sijan.

Vaikka sunnuntai-illan päähuomio keskittyi Hulkkoon ja Liukkoseen, myös mitalikaksikon taustalta löytyi suuria tunteita.

Loppuun palaneen Kivirinnan piti lopettaa uransa jo viime vuonna, mutta mieli virkistyi viime vuonna Tampereelle muuton jälkeen.

Kivirinta alkoi nauttia taas uimisesta ja sai upean palkinnon Budapestissa. Hän eteni Hulkon vanavedessä 50 metrin rintauinnin finaaliin ja teki oman ennätyksensä (30,72). Se toi komean seitsemännen sijan.

Samalla edellisvuoden elämäntuska, ikäkriisi ja kaikki muut ongelmat hautautuivat kerrasta.

Kivirinnalla on vielä paljon annettavaa altaassa.

Jännes oli toiveikkain mielin jo ennen EM-uinteja.

– Luotan, että tatulainen hulluus kantaa pitkälle. Tamperelainen jääkarhu murisee aina sen verran, ettemme välitä mitä ympärillämme tapahtuu. Meitä ei hetkauta korona eikä mikään muukaan, Jännes täräytti ennen matkaa.

TaTU-kaksikko Hulkko–Kivirinta vastasi huutoon loistavasti.

Katse taululle

Liukkonen, 32, ui ajan 21,61 ja löi Iso-Britannian Benjamin Proudin kahdeksalla sadasosalla.

Kreikan Kristian Gkolomejev otti pronssia ja hävisi Liukkoselle 0,12 sekuntia.

– Ajattelin, ettei se huonosti mennyt. Sitten, kun käänsin katseen taululle niin piti tarkistaa pari kertaa, että varmasti näki oikein, Liukkonen totesi.

Liukkosen Suomen ennätys 21,58 on Tampereelta vuodelta 2017.

– Ei tuollaisia hetkiä jokainen pääse kokemaan eikä joka kisoissa. Tämä oli viides finaali peräkkäin ja niissä on ollut onnistumisia ja epäonnistumisia.

Matkan maailmanennätys on brasilialaisen Cesar Cielo Filhon nimissä vuodelta 2009. Hän kellotti tuolloin 20,91.

Ranskalaisen Frederick Bousquetin EE-aika samalta vuodelta on 20,94.

Edellisissä olympiakisoissa Riossa 2016 kultamitaliin riitti 21,40, jolla USA:n Anthony Ervin löi Manaudoun sadasosalla. Pronssin vei USA:n Nathan Adrian ajalla 21,49.

Tokion olympiakisoissa 50 metrin vapaan finaali uidaan 1. elokuuta. Kauden kärkitulos maailmassa on Venäjän Vladimir Morozovin 21,41.

Suomalaisten mitaliuinnit

Miehet, 50 m vu: 1) Ari-Pekka Liukkonen Suomi 21,61, 2) Benjamin Proud Britannia 21,69, 3) Kristian Gkolomeev Kreikka 21,73, 4) Thom de Boer Hollanti 21,80, 5) Florent Manaudou Ranska 21,81, 6) Lorenzo Zazzeri Italia 21,92, 7) Maxime Grousset Ranska 22,02, 8) Alessandro Miressi Italia 22,19.

Naiset, 50 m ru: 1) Benedetta Pilato Italia 29,35, 2) Ida Hulkko Suomi 30,19, 3) Julija Jefimova Venäjä 30,22, 4) Sarah Vasey Britannia 30,23, 5) Sophie Hansson Ruotsi 30,31, 6) Arianna Castiglioni Italia 30,35, 7) Veera Kivirinta Suomi 30,72, 8) Tatjana Belonogoff Venäjä 30,77.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos