Ida Hulkon ja Ella Junnilan olympiapaikka sai siunauksen - Urheilu - Aamulehti

Ida Hulkon ja Ella Junnilan olympiapaikka sai siunauksen

Myös Tampereella opiskeleva Kristian Pulli sai aikaisen matkalipun, kun Suomen Olympiakomitea täydensi kisaryhmää. Junnilan sydämeltä vierähti ylimääräinen kivi, kun tieto valinnasta kilahti sähköpostiin.

Ella Junnila otti olympiapaikan vastaan tyynesti. Vielä ei ollut syytä riehakkaille juhlille.

10.3. 11:13

Aamulehti

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on valinnut viisi uutta urheilijaa Tokion olympiajoukkueeseen. Tamperelaisista paikan olympiajoukkueeseen saivat TaTU Tampereen uimari Ida Hulkko ja Tampereen Pyrinnön korkeushyppääjä Ella Junnila.

Muita tuoreita valintoja ovat Kristian Pulli (pituushyppy), Henri Ruoste (ratsastus) ja Tuula Tenkanen (purjehdus).

Valinnat julkistettiin keskiviikkona.

Ella Junnila sai varmistuksen omasta olympiapaikastaan tiistaina, kun Suomen olympiakomitean suunnalta kilahti sähköposti. Kuulostaa vähän karun arkiselta kertoa noin urheilijalle valtavan isosta asiasta?

– Kyllä se ihana sähköposti, eikä lainkaan karu, Junnila kertoo.

Suurta juhlintaa se ei saanut aikaan.

– Viikonlopun EM-kisojen jälkeen on ollut pari vuorokautta sellaista juoksemista ja puhelimeen vastaamista, etten edes muista, mitä tein ensimmäiseksi sähköpostin lukemisen jälkeen.

EM-pronssia sentään Junnila juhli railakkaasti.

– Söimme puolison kanssa pastaa ja sen jälkeen paketin jäätelöä. Siis molemmat oman pakettinsa.

Kuluva viikko on Junnilalle hänen sanojensa mukaan ylimenoviikko, joten keskiviikkona on tilaa pienen piirin mitalikahveille.

Junnila ei vielä puhu unelmien täyttymisestä tai haaveiden toteutumisesta. Olympiapaikka on kuitenkin vain yksi askel matkalla kohti olympiamitalia.

– Tietenkään en vähättele olympialaisiin osallistumista. Kisat ovat ainutlaatuinen tapahtuma, johon harva pääsee. Kyse on hienosta kokemuksesta, mutta vielä joskus haluan kisoista mukaani muutakin kuin vain kokemuksen.

Olympiapaikan aikainen varmistuminen ei muuta Junnilan harjoitusohjelmaa tai suunnitelmia.

– Itse asiassa tarkat suunnitelma päättyivät viime sunnuntain EM-finaaliin. Alkujaankin meillä oli aikeissa katsoa, mitä kisoista tulee ja jatkaa sen mukaan.

Paikka Tokiossa lienee omiaan antamaan itseluottamusta ja varmuutta?

– Valintaa enemmän luottamusta tulee siitä, mikä siihen johti eli ennätys arvokisojen finaalissa. Tietysti nyt vierähti ylimääräinen kivi sydämeltä, kun ei tarvitse enää miettiä olympiarajaa.

Tamperelaisista Ida Hulkko meni sanattomaksi valintansa julkistuksen jälkeen.

– Tuntuu sanoinkuvaamattomalta. En osaa edes reagoida tähän. Aikaisemmin en uskaltanut edes haaveilla olympialaisista ja nyt kaikki on toteutumassa, häkeltynyt Hulkko kommentoi Kalevan uintikeskuksen altaan laidalta.

Paikallisväriä joukkueeseen tuo myös Tampereella opiskeleva Kristian Pulli.

Suomen joukkueeseen on nyt valittu 12 urheilijaa, kun ensimmäisessä valinnassa joulukuussa 2019 joukkueeseen nimettiin Lotta Henttala (pyöräily), Matti Mattsson (uinti), Satu Mäkelä-Nummela (ammunta), Veli-Matti Partanen (yleisurheilu), Tuuli Petäjä-Sirén (purjehdus), Topi Raitanen (yleisurheilu) ja Kaarle Tapper (purjehdus).

Ida Hulkko on päässyt harjoittelemaan liki normaalisti Kalevan uintikeskuksessa korona-ajasta huolimatta.

Tokioon 50 urheilijaa

Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan Suomen joukkueen odotettu koko on noin 50 urheilijaa.

Lehtimäen mukaan keskiviikkona julkistetut valinnat keskittyvät urheilijoihin, joilla on olympiaraja rikottuna ja joiden ei tarvitse kilpailla kisapaikasta muiden suomalaisten kanssa.

– Esimerkiksi miesten keihäänheitossa ja naisten 100 metrin aidoissa meillä on Tokioon luvassa kova kilpailu, Lehtimäki sanoi.

Keihäänheitosta tulosrajan ovat saavuttaneet jo Antti Ruuskanen ja Oliver Helander, aitajuoksussa Annimari Korte ja Reetta Hurske.

– Olympiakarsinnoissa on edessä todella tiivis kevät ja toisaalta urheilijoiden arki ja valmistautuminen kisoihin on poikkeusoloissa haastavaa. Tällä aikaisella valinnalla haluamme tukea näiden urheilijoiden mahdollisuutta keskittyä maksimaalisesti omaan tekemiseensä ja itsensä kehittämiseen kohti olympialaisia, Lehtimäki jatkoi.

Lehtimäki kertoi olevansa erittäin tyytyväinen suomalaisurheilijoiden otteisiin alkuvuonna.

– Nuorten yleisurheilijoiden esiinmarssi EM-halleissa oli vahva näyttö siitä sukupolvesta, joka meillä on kasvamassa. Myös muissa lajeissa on hyviä merkkejä ilmassa.

Lehtimäki odottaa, että yleisurheilu saa Tokioon jopa parikymmentä suomalaista. Yleisurheilijoiden lisäksi joukkueen rungon muodostavat purjehdus ja golf, josta Tokioon on pääsemässä kaksi suomalaisnaista ja -miestä.

Edit: Lisätty Ella Junnilan kommentit.

Joukkueessa jo 12 urheilijaa

Uudet nimet: Olympiakomitea täydensi keskiviikkona Suomen kisajoukkuetta viidellä urheilijalla. He ovat Ida Hulkko (uinti), Ella Junnila (yleisurheilu, korkeushyppy), Kristian Pulli (yleisurheilu, pituushyppy), Henri Ruoste (kouluratsastus) ja Tuula Tenkanen (purjehdus).

Aikaisemmin valitut: Jo joulukuussa 2019 kisoihin valittiin Lotta Henttala (pyöräily), Matti Mattsson (uinti), Satu Mäkelä-Nummela (ammunta), Veli-Matti .Aku. Partanen (yleisurheilu), Tuuli Petäjä-Sirén (purjehdus), Topi Raitanen (yleisurheilu) ja Kaarle Tapper (purjehdus).

Kuka päättää: Suomalaisurheilijoiden valinnat tekee Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö, ja Olympiakomitean hallitus vahvistaa ne.

Lisää: Seuraavat valinnat tehdään 20. huhtikuuta.

Kisat: Tokion kesäolympialaiset siirtyivät koronaviruspandemian takia viime kesästä tähän vuoteen. Kisapäivät ovat 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut