Kolumni: IIHF teki pakotetun, mutta täysin historiallisen ratkaisun siirtäessään MM-lätkän pois Valko-Venäjältä - Urheilu - Aamulehti

IIHF teki pakotetun, mutta täysin historiallisen ratkaisun siirtäessään MM-lätkän pois Valko-Venäjältä – päätös ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton

MM-jääkiekon evääminen Valko-Venäjältä osoitti, että kansainvälisten lajiliittojen pukumiehille raha on englantiakin merkittävämpi yhteinen kieli.

18.1. 18:06

Aamulehti

Jääkiekon MM-kisoja ei järjestetä vuonna 2021 Valko-Venäjällä. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF teki maanantaina historiallisen päätöksen, joka lähettää selvän signaalin myös muille lajeille ja niiden kattojärjestöille.

Urheilun lippulaivatapahtumia ei ole pakko järjestää Qatarissa, Arabiemiraateissa, Venäjällä tai muissa maissa, joissa poljetaan ihmisoikeuksia.

Jääkiekon MM-kisojen historia on värikäs, poliittinenkin. MM-kisat peruttiin vuosina 1940–46 toisen maailmansodan vuoksi. Maanantain ratkaisu oli tästä huolimatta lajihistoriassa täysin poikkeuksellinen. Politiikka on ollut aiemmin läsnä jääkiekon MM-otteluissa, mutta niiden pelipaikkoja se ei ollut ennen maanantaita siirtänyt.

Tuskin yksikään varttuneempi jääkiekkoa rakastava tshekki tai slovakki on unohtanut vuoden 1969 MM-otteluita Neuvostoliiton ja Tshekkoslovakian välillä.

Edeltävänä syksynä Neuvostoliiton johtaja Leonid Brezhnev oli käskyttänyt Varsovan liiton joukot miehittämään Tshekkoslovakian, koska Tshekkoslovakian johtaja Alexander Dubcek oli halunnut viedä maansa stalinismista ihmiskasvoisen sosialismin suuntaan. Kun maat kohtasivat jäällä Ruotsin kisoissa vajaata vuotta myöhemmin, kyse ei ollut vain jääkiekosta.

Kun Tshekkoslovakia kaatoi Punakoneen 4–3-lukemin toistamiseen, riemuinnut kansa valtasi Prahan kadut ja juhli valloittajan kukistumista.

Vahvaa poliittista latausta, tällä kertaa kylmän sodan vuoksi, oli havaittavissa myös Punakoneen ja Kanadan legendaarisissa Summit Series -otteluissa 1970-luvulla.

Valko-Venäjän hallitsija Aljaksandr Lukashenka ja IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel tapasivat hiljattain lämpimissä tunnelmissa.­

Pois Lukashenkan otteesta

IIHF:n puheenjohtajaa Rene Faselia on maanantain ratkaisun jälkeen turha ylentää historiaan jääväksi ihmisoikeuksien puolustajaksi.

IIHF toimi pakon edessä. Selkä seinää vasten. Latvia oli jo aiemmin ilmoittanut, ettei aio järjestää MM-kisoja alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Valko-Venäjän kanssa.

Mikäli IIHF:n ratkaisu olisi viipynyt, eri lajiliittojen protestit olisivat olleet yhä todennäköisempiä.

Veikkaan, että viimeinen ja ratkaiseva niitti siirrolle saatiin viime päivinä, kun 28 vuotta MM-kisojen sponsorina toiminut autonvalmistaja Skoda sekä saksalaiset ihonhoitotuotejätti Nivea ja öljy-yhtiö Liqui Moly ilmoittivat vetäytyvänsä MM-kisojen tukemisesta, mikäli kisoja ei irroteta itsevaltiaan presidentin Aljaksandr Lukashenkan otteesta.

Rahan takia kisoja on viety epäilyttäviin isäntämaihin – esimerkiksi jalkapallon MM-kisat 2022 Qatariin. Raha voi viedä kisat myös pois.

Kansainvälisten lajiliittojen pukumiehille raha on merkittävämpi yhteinen kieli kuin englanti.

Kalervo Kummola teki viime viikkoina kantansa selväksi. Hänen mielestään Valko-Venäjälle ei ollut tänä keväänä mitään asiaa.­

Mitä seuraavaksi?

Jääkiekon MM-kisojen siirto oli ainoa oikea ratkaisu. Diktaattori Lukashenkan toimia omien kansalaistensa äänten hiljentämisessä ei voitu katsoa läpi sormien.

Hyvä niin. Päätös ei silti ole täysin ongelmaton.

Voidaanko maajoukkuekiekko viedä tämän päätöksen jälkeen talviolympialaisiin 2022 Kiinaan tai MM-kisoihin 2023 Venäjälle? Hashtag uiguurit, hashtag Aleksei Navalnyi.

Sen pohdinnan aika on edessä. Jostain on kuitenkin pakko aloittaa.

Kansainvälinen kiekkoperhe voi nukkua tulevina öinä edes hieman puhtaammin mielin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?