Urheilugaalassa 2021 palkitut - Urheilu - Aamulehti

Katso äänimäärät: Lukas Hradecky on vuoden urheilija, Sami Välimäki rohmusi pystejä – ”Ruostumaton” Tampereen Pyrintö valittiin vuoden seuraksi

Miesten jalkapallomaajoukkue on valittu vuoden 2020 joukkueeksi. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva valittiin vuoden valmentajaksi kolmannen kerran peräkkäin ja yhteensä neljännen kerran.

Elisa Hakasen johtama Tampereen Pyrintö valittiin vuoden seuraksi.

14.1. 20:32 | Päivitetty 14.1. 22:29

Helsinki

Urheilugaala käytiin torstaina. Tilaisuudessa julkistettiin muun muassa Vuoden urheilija.

Tampere ja Pirkanmaa olivat näkyvästi esillä Urheilugaalassa torstaina. Tampereen Pyrintö valittiin vuoden seuraksi ja nokialainen golfhuippu Sami Välimäki palkittiin läpimurtopalkinnolla. Yleisö myös palkitsi Välimäen sykähdyttävin hetki -palkinnolla.

–Tämä on tosi upeaa. Ennen kaikkea olen äärimmäisen onnellinen ison ja pyyteettömän vapaaehtoisjoukon puolesta. He osallistuvat meidän arkeemme päivästä ja vuodesta toiseen, Pyrinnön urheilutoimenjohtaja Elisa Hakanen sanoi Aamulehdelle pian valinnan julkistamisen jälkeen.

Palkinto tuli vaikean ja poikkeuksellisen vuoden jälkeen. Jokaisen seuran toiminta meni uusiksi koronapandemian takia. Moni seura on lisäksi taloudellisesti vaikeuksissa.

–Emme luovuttaneet, vaan innovoimme ja menimme rajoitusten mukaisesti ja pidimme toiminnan käynnissä, Hakanen sanoo.

Hakanen sanoo, että seurassa käytettiin tuhansia talkootunteja etäyhteyksien käyttöönottoon, livestriimeihin ja tapahtumiin, jotka tehtiin tiukkojen rajoitusten sanelemana.

– Onnistuimme juuri siinä, että emme lamaantuneet. Pohdimme aina, mitä linjauksia tuli ja miten meidän toimintamme pyörii niiden rajoitusten mukaan. Tästä porukasta löytyy innovaatioita.

Hakanen juhli vuoden seura -palkintoa Pyrinnön tiloissa seitsemän muun ihmisen kanssa eli juhlat kuvastivat koko viime vuotta.

– Toivottavasti tilanne helpottuu mahdollisimman pian, jotta saisimme omaa väkeä kasaan.

Pyrinnöllä riittää juhlittavaa myös tänä vuonna. Yleisseura täyttää 125 vuotta.

– Vaikka ikää on, niin askel on kepeä. Sopeudumme aina kulloisiinkin normeihin ja säädöksiin. Ruoste ei tässä seurassa tunnu, Hakanen tokaisi.

Lukas Hradecky on Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahti.

Muita palkintoja:

Vuoden urheilija: Jalkapalloilija Lukas Hradecky valittiin vuoden urheilijaksi 2020. Valinnan teki Urheilutoimittajain liitto. Hradecky on Suomen maajoukkueen ja Saksan Bundesligan huippuseuran Bayer Leverkusenin pitkäaikainen ykkösvahti.

Toiseksi vuoden urheilija -äänestyksessä tuli Sami Välimäki ja kolmanneksi jääkiekkoilija Miro Heiskanen. Hradecky sai äänestyksessä 2768 pistettä ja 132 ykkössijaa. Välimäki sai 2243 pistettä ja 85 ykkössijaa. Heiskanen sai 1941 pistettä ja 27 ykkössijaa.

Lukas Hradecky on Jari Litmasen, Sami Hyypiän ja Teemu Pukin jälkeen neljäs jalkapalloilija, joka on valittu Suomessa Vuoden urheilijaksi. Pukki valittiin vuosi sitten.

Hradecky osallistui gaalaan videoyhteyden välityksellä.

– Danke schön, danke schön. Tuntuu mahtavalta, Hradecky aloitti kiitospuheensa Urheilugaalan mediastriimillä.

– Poikkeuksellisena vuotena piti valita näköjään vähän enemmän poikkeuksellinen urheilija – tätä en tarkoita pelkästään positiivisesti. Hieno juttu joka tapauksessa, maalivahti vitsaili.

31-vuotias maalivahti kertoi Vuoden urheilija -valinnan olleen hänelle iso asia.

– Muistan, kun aloitin urheilemisen Turussa ja Runosmäessä. Palo oli kova, oli laji mikä tahansa. En olisi sinä päivänä kyllä uskonut, että pääsen näin pitkälle tai voitan tämmöisen hienon Uno-palkinnon.

– Erittäin iso juttu, menee kyllä ihan paraatipaikalle kotona.

Huuhkajien ja Saksan Bundesliigaa pelaavan Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahti kertoi Vuoden urheilija -palkinnon olevan hieno ja ylimääräinen bonuspalkinto.

– Olen onnekas, että olen pysynyt terveenä ja saanut tehdä omaa duuniani suht menestyksekkäästi, hän lisäsi.

Vuoden joukkue: Miesten jalkapallomaajoukkue on valittu vuoden 2020 joukkueeksi. Miesten A-maajoukkue voitti Kansojen liigassa neljä ottelua ja sijoittui lohkossaan toiseksi.

– Olen tosi ylpeä joukkueesta ja tästä saavutuksesta. Olemme tosi otettuja, palkinnon vastaanottanut päävalmentaja Markku Kanerva sanoi.

Huuhkajien vuoden kohokohtiin kuuluvat voitto hallitsevasta maailmanmestarista Ranskasta sekä neljä voittoa Kansojen liigan B-liigassa, jossa Suomi pelasi kuusi ottelua.

Nuori urheilija: Vuoden nuoren urheilijan palkinnon voitti moukarinheittäjä Silja Kosonen. Kosonen saavutti viime kesänä Suomen mestaruuden ja kohensi Suomen ennätyksiä 22- ja 19-vuotiaiden ikäluokassa.

Läpimurto: Nokialainen golfpelaaja Sami Välimäki sai läpimurtopalkinnon, josta hän sai 10 000 euron stipendin. Nokia River Golfin pelaaja teki komean läpimurron Euroopan-kiertueen huipulle heti ensimmäisellä kaudella. Välimäki, 22, voitti Oman Openin maaliskuussa ja oli viides Euroopan-kiertueen finaalikisassa joulukuussa. Nokialainen sijoittui kiertueen lopullisella arvolistalla 11:nneksi, mikä on suomalaisten kautta aikojen paras sijoitus.

– Suuri kunnia kuuluu tukijoukoille eli äidille, isälle ja tyttöystävälle. Iso kiitos myös caddielle, valmentajille, yhteistyökumppaneille ja seuralle, jotka ovat uskoneet minuun ja tehneet tämän mahdolliseksi, Välimäki kiitteli Urheilugaalan lähetyksessä.

Elämänura: Olympiakomitean ja Urheiluliiton entinen puheenjohtaja Tapani Ilkka palkittiin elämänura-palkinnolla.

Esikuva: Petra Olli on palkittu vuoden 2020 esikuvana. Olli kertoi haastattelussa pitävänsä itseään naispainin uranuurtajana, mutta ajatteleeko hän itseään esikuvana?

– Nyt kun on palkinto kädessä, niin pakkohan se on osata ajatella, Olli vastasi.

– Minä olen tämmöinen rohkea ja rempseä pohjalainen, joka ei pelkää suuria ja tunteikkaita päätöksiä.

Hall of Fame: Heikki Mikkola, Peter Tallberg ja Mika Koivuniemi valittiin urheilun Hall of Fameen. Valinnoista nyt 71 jäsenen kokoiseksi kasvaneeseen kunniagalleriaan vastaa Urheilumuseosäätiön palkintolautakunta.

Aktiivisin työpaikka: Helsingin kaupunki palkittiin Suomen aktiivisimpana työpaikkana.

Urheilun hyväntekijä: Tuulikki Kangasluoma.

Vuoden valmentaja: Markku Kanerva. Urheilutoimittajain liitto palkitsi Kanervan vuoden valmentajana kolmannen kerran peräkkäin. Kanerva on valittu vuoden valmentajaksi yhteensä neljä kertaa, ensimmäisen kerran vuodesta 2008.

Sykähdyttävin heti: Sami Välimäki.

Suomen urheilun lähettiläs: Kaisa Mäkäräinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos