Leijona-tulokas Otso Rantakarin unelmalaukaus ratkaisi avausvoiton: ”Hyvään syöttöön on helppo ampua” - Urheilu - Aamulehti

Leijona-tulokas Otso Rantakarin unelmalaukaus ratkaisi avausvoiton: ”Hyvään syöttöön on helppo ampua”

Jäähyt sotkivat Suomen ja Tshekin ottelun toista erää, mutta vauhtia riitti.

Otso Rantakari (toinen vasemmalta) vei Leijonat 4–2-johtoon.

17.12.2020 17:56

Suomi aloitti voitolla Moskovan EHT-turnauksen, kun Tshekki kaatui 4–3. Puolustaja Otso Rantakarin tarkka laukaus yläkulmaan jäi ottelun voittomaaliksi.

Rantakari vei Leijonat 4–2-johtoon toisessa erässä ajassa 33.44, ja hankittu johto kesti loppuun asti.

– Mahtavat fiilikset, että pääsin pelaamaan ja sattui vielä maalikin tulemaan. Se meni ihan mukavasti, Rantakari sanoi HS:lle ottelun jälkeen.

Paljon hienompaa maalia ei voi tehdä debyyttimaaottelussaan. Kiekko painui tiukasti takakulmaan.

– Tuossa olen silloin tällöin pelannut ylivoimalla ja tottunut ampumaan. [Oliwer] Kaski peitti hienosti syötön viimeiseen asti ja pelasi minulle hyvän paikan. Hyvään syöttöön on helppo ampua.

Moskovan TsSKA:n jäähalli kumisi tyhjyyttään, kun joukkueet kohtasivat turnauksen avauksessa.

Rantakaria ei haitannut, vaikka katsojia ei ollut. Seurassaan Neftehimikissä hän on pelannut hiljaisessa hallissa, kun siellä on saanut ottaa yleisöä vain neljänneksen tavalliseen verrattuna.

– Tähän olen tottunut KHL:ssä, kun ei sielläkään hirveästi päästetä yleisöä katsomoon. Kun sai laittaa maajoukkuepaidan päälle, oli fiilis ihan katossa, vaikka ei ollut yhtään yleisöä, Rantakari sanoi.

Lue lisää: Leijonien sentteri on oiva esimerkki erilaisesta polusta huipulle – Pelasi alasarjoissa vielä yli kaksikymppisenä

Otso Rantakari kamppaili kulmauksessa Lukas Sedlakin kanssa.

Sund avasi maalihanat

Jäähyt, ylivoimahyökkäykset, nopeat maalit ja melko huolettoman näköinen peli leimasivat ottelua. Välillä Tshekki ylihyökkäsi ja Leijonille tarjoutui vastaiskuja, mutta maaleja niistä ei tullut, ainakaan vielä.

Leijonat sai pelin melko hyvin uomiinsa ensi hetkistä lähtien. Hyvänä apuna oli puolustaja Tony Sundin avausmaali näyttävän nousun päätteeksi. Ottelua oli pelattuna alle neljä minuuttia, eikä hyvän startin vaikutusta voi koskaan väheksyä.

– Tuli hyvä poikittaissyöttö ja pääsin sen jälkeen nousemaan, Sund sanoi Dplayn kenttähaastattelussa.

Maali oli Sundille ensimmäinen A-maajoukkueessa.

Iltapäiväottelua voi sanoa uusien pelaajien juhlaksi, kun sekä Sund että Rantakari tekivät Leijona-uransa ensimmäiset osumat.

–Kyllä maajoukkue on aina ollut tavoitteeni, ja että pääsen näitä pelejä pelaamaan. Tietyllä tavalla pidemmän työn palkinto, ja hienoa, että tuli nyt. Piristi mieltä aika mukavasti, että kutsu tuli, Rantakari sanoi.

– Tosi siistiä oli pelata. Hauskaa.

Lue lisää: Leijonat aloitti Moskovan turnauksen voitolla – Kolme pelaajaa teki uransa ensimmäisen maajoukkuemaalin

Karjalainen tehokkaana

Se oli hyvä merkki, että Suomi käytti ensimmäisen erän ainoan ylivoiman heti hyväkseen. Kookas pakki Andrej Sustr otti kakkosen, joka maksoi maalin, kun toista ylivoimaa pyörittänyt sentteri Mikael Ruohomaa nosti kiekon ylös kehikkoon.

Jere Karjalainen näytti pelisilmäänsä ja rauhallisuutta, kun hän siirsi kiekon maalin edessä vapaana olleelle Ruohomaalle. Eikä Niko Ojamäen maskikaan mennyt hukkaan.

Toisen erän alussa Karjalainen ohjasi Suomen jo 3–1-johtoon, mutta se kesti vain 16 sekuntia. Dominik Lakatosin hevosenpotkumainen laukaus kavensi ottelun 2–3:een.

Leijonat sotki juniorijäähyillään toisen erän tasaviisikkopeliä. Siinä vaiheessa näytti hyvältä, kun puolustaja Rantakari laukoi 4–2-maalin suoraan syötöstä uransa ensimmäisessä A-maaottelussa.

Sitten alkoi jäähyily. Pelinviivytystä, sitomista, estämistä. Kakkosia laajalla skaalalla. Juhani Tyrväisen ja Petteri Lindbohmin tuplajäähyn aikana Dmitrij Jashkin parkkeerasi kolmikon keskelle. Ja maalihan siitä tuli.

Lue lisää: Koronan sairastanut Robert Leino nousi vihdoin Leijoniin – Jere Karjalainen vältti autonrenkaiden vetelyn

Moskovan Dinamossa pelaava Jashkin on yksi Euroopan parhaista maalintekijöistä tällä hetkellä, ellei paras. KHL:ssä hän ehti paukuttaa 24 osumaa ennen EHT-turnauksen alkua. Hänelle maalinteko ylivoimalla oli paitsi helppoa myös helpon näköistä.

Vaikka Jashkin teki ylivoimamaalin, pelasi Leijonat vahvasti alivoimalla.

– Mun mielestäni pelattiin hyvä ottelu. Pari erää oli hyvää, mutta pikkuisen jouduttiin jäähyongelmiin, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi.

Kolmas erä jäi maalittomaksi, mutta Tshekki yritti hakea Jashkinille tekopaikkaa, kun joukkue yritti lopun kirivaiheessa lyödä tasoitusta. Pari laukausta Jashkin saikin, mutta Juho Olkinuora peitti maalillaan.

Leijonat kohtaa Ruotsin lauantaina eksoottiseen aikaan kello 10 aamulla. TV5 ja Dplay näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos