CAS puolitti Venäjän arvokisapannan kahteen vuoteen - Urheilu - Aamulehti

Tuomio tuli: Venäjää ei päästetä urheilun suurtapahtumiin – panna kuitenkin lyheni

Venäläiset urheilijat saavat kilpailla neutraalin lipun alla, jos he ovat pystyneet todistamaan syyttömyytensä dopingiin.

Olympialippu ja Venäjän lippu liehuivat Sotshin talviolympialaisten päättäjäisissä 2014.

17.12.2020 16:59

Aamulehti

Venäjää ei nähdä yhtenäisenä joukkueena urheilun suurtapahtumissa kahtena seuraavana vuotena. Urheilun välitystuomioistuin CAS julkisti päätöksensä asiasta torstaina. CAS piti voimassa Venäjän dopingpannan, mutta lyhensi sen neljästä vuodesta kahteen vuoteen. Arvokisapanna päättyy 16. joulukuuta 2022.

Venäjän joukkuetta ei siis nähdä esimerkiksi Tokion olympialaisissa ensi kesänä.

Maailman antidopingtoimisto Wada sulki viime vuoden lopulla Venäjän urheilun suurtapahtumista neljäksi vuodeksi valtiojohtoisen dopingohjelman ja testitietojen manipuloinnin takia.

Venäjä on kiistänyt syytteet. Maan antidopingtoimikunta Rusada vei Wadan päätöksen CAS:n käsiteltäväksi.

Tuore päätös tarkoittaa, että Venäjän lippua ei nähdä suurkisoissa eikä maan kansallishymniä soiteta. Maa ei saa myöskään järjestää esimerkiksi MM-kisoja. Venäjän hallinnon edustajia ei päästetä isoihin arvokisoihin.

Venäläiset urheilijat saavat kilpailla neutraalin lipun alla, jos he ovat pystyneet todistamaan syyttömyytensä dopingiin. Näin tapahtui esimerkiksi talviolympialaisissa 2018.

– Rangaistukset eivät ole niin ankaria kuin Wadan (vaatimat), mutta tätä ei pidä pitää Venäjän toiminnan minkäänlaisena hyväksyntänä. Päätöksessä on harkittu (rangaistusten) suhteellisuutta ja etenkin tarvetta vaikuttaa kulttuurin muutokseen (Venäjän urheilussa) ja tarvetta rohkaista seuraavan sukupolven venäläisurheilijoita osallistumaan puhtaaseen kansainväliseen urheiluun, CAS selvitti pannan puolittamista STT:n mukaan.

Wadan puheenjohtaja Witold Banka totesi toimiston olevan ”tyytyväinen voittoon tässä merkittävässä päätöksessä”, vaikka vaatimus neljän vuoden pannasta jäikin puoleen.

– Päätös pitää selkeästi yllä löydöksiämme, joiden mukaan venäläisviranomaiset häpeämättömästi ja laittomasti manipuloivat Moskovan laboratorion dataa peittääkseen institutionalisoidun dopingohjelman. Huolimatta Venäjän jatkuvasta vastustuksesta ja kiistämisestä, olemme selkeästi osoittaneet todeksi asian. Siinä suhteessa tämä päätös on tärkeä puhtaan urheilun ja maailman urheilun kannalta, Banka totesi STT:n mukaan Wadan sivuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos