Leijonien sentteri on oiva esimerkki erilaisesta polusta huipulle – Pelasi alasarjoissa vielä yli kaksikymppisenä - Urheilu - Aamulehti

Leijonien sentteri on oiva esimerkki erilaisesta polusta huipulle – Pelasi alasarjoissa vielä yli kaksikymppisenä

17.12.2020 17:33

Aamulehti

Aloitetaan Leijonien Moskovan turnauksen avauspelin purku pienellä visailulla.

1) Suomen joukkueessa pelasi torstaina kaksi tamperelaisseuran kasvattia. Ketkä ja minkä seuran kasvattamia he ovat?

2) Suomen toisen maalin teki 32-vuotias Mikael Ruohomaa. Missä tamperelaisseurassa ja millä sarjatasolla hän pelasi kymmenen vuotta sitten?

Ensimmäiseen kysymykseen vastaus on Jussi Olkinuora ja Arttu Ilomäki. Olkinuora on Tapparan kasvatti, vaikkei ole koskaan pelannut Liigaa kirvespaidassa. Ilomäki on Ilveksen kasvatti, vaikkei ole koskaan pelannut Liigaa Ilves-nutussa.

Toiseen kysymykseen oikea vastaus on Koovee ja Suomi-sarja. Sentteri Ruohomaa pelasi Kooveen Suomi-sarjan joukkueessa kahtena kautena (2009–2010 ja 2010–2011) yhteensä 15 peliä ja teki niissä 13 tehopistettä.

Kesken jälkimmäistä kautta hän siirtyi Mestiksen LeKiin. Vielä kaudella 2013–2014 Ruohomaa pelasi 25-vuotiaana Mestistä Joensuussa.

Liigaura alkoi KalPassa 2014–2015-kaudella. Nyt hän pelaa kolmatta vuotta KHL:ssä. Viime talvena hän teki Sibir Novosibirskin riveissä 44 tehopistettä. Tällä kaudella hän on takonut 34 ottelussa jo 26 pinnaa.

Ensimmäiset maaottelunsa (3) hän pelasi karvan alta kolmekymppisenä kaudella 2017–2018.

Lue lisää: Leijonat aloitti Moskovan turnauksen voitolla – Kolme pelaajaa teki uransa ensimmäisen maajoukkuemaalin

Ruohomaa on hyvä esimerkki siitä, kuinka huipulle voi ehtiä erilaisella tahdilla – kaikkien ei tarvitse olla junioritähtiä. Pohjois-Amerikassa Ruohomaasta käytettäisiin hienoa nimitystä late bloomer – myöhään kukkaan puhjennut.

Omalla tavallaan samaan sarjaan kuuluu myös 30-vuotias Olkinuora, joka pelasi ensimmäistä kertaa maajoukkueessa 2018–2019 ja voitti kauden päätteeksi maailmanmestaruuden! Vuotta nuoremman Ilomäen reitti huipulle oli samanlainen kuin Olkinuoralla.

Tapparasta tuttu laitahyökkääjä Jere Karjalainen, 28 on myös raivannut tiensä A-maajoukkueeseen vasta vähän vanhemmalla iällä – ja millä tavalla!

Karjalainen debytoi Leijonissa viime talvena kuin raivo härkä. Hän teki kuudessa pelissä tehot 2+2 ja olisi todennäköisesti pelannut MM-kisoissa, jos sellaiset olisi järjestetty.

Tämän kauden maajoukkueavaus oli jälleen kova näyttö Karjalaiselta: upea syöttö Ruohomaan maaliin ja hieno viimeistely ohjauksella Suomen 3–1-maaliin. Leijonapaidan päälle pukeminen tuntuu toimivan Karjalaisen kohdalla kuin sähköisku. Hän saa maajoukkueasusta annoksen lisää virtaa.

Tapparan puolustuksessa 2016–2019 luutinut Otso Rantakari, 27, debytoi torstaina Leijonissa. Debyytti ei olisi voinut juuri komeampi olla, kun Rantakari iski upealla lämärillä ottelun voittomaaliksi jääneen Suomen neljännen osuman.

Rantakari ei kuulu late bloomereihin muuten kuin maajoukkueen osalta. Seuratasolla hän oli pistenikkarin maineessa jo juniorina. Nyt nähdään kuinka pitkälle siivet kantavat leijonapaidassa. Seuraava testi on lauantaina.

Silloin pitää olla hereillä, sillä Ruotsi-ottelu alkaa jo kello 10.00 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos