Kolumni: Rene Faselin puheet tahraavat jääkiekon mainetta, MM-kisoja ei pitäisi pelata Valko-Venäjällä - Urheilu - Aamulehti

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajan hämmentävät lausunnot tahraavat koko lajin mainetta – Valko-Venäjällä ei pitäisi pelata MM-kiekkoa

Kiekkomaailman katse kohdistuu nyt nuorten MM-kilpailuihin, jotka pidetään Kanadassa. Keväällä on aikuisten vuoro, ja silloin saatetaan kaikesta huolimatta pelata Valko-Venäjällä, vaikka ei pitäisi.

17.12.2020 7:45

Emme anna politiikan ottaa meitä panttivangikseen, linjasi Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel, 70, sveitsiläisen Watson-nettisivuston haastattelussa viime viikolla.

Haastattelun aiheena oli kiekkomaailman kuumin peruna – se, voidaanko Valko-Venäjällä pelata ensi keväänä jääkiekon maailmanmestaruudesta.

Yksinkertaiseen kysymykseen pitäisi olla vain yksi, yksinkertainen vastaus: ei.

Niin on linjannut myös Latvia, joka on kiekkokarkelon toinen isäntämaa eikä halua järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa.

Jääkiekkovaikuttaja Fasel kuitenkin väläyttää kyseisessä haastattelussaan jopa sitä, että kilpailut järjestettäisiin ainoastaan Valko-Venäjällä.

Sitä hän perustelee niin putkinäköisesti kuin mahdollista:

– Meillä oli 2014 Minskissä upeat MM-kisat 640 000 katsojan kanssa.

On käsittämätöntä, että tällaista keskustelua edes käydään – varsinkin, kun Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajan, Kalervo Kummolan, kanta on täysin selvä.

– Mielestäni kisoja ei pidä viedä Minskiin ja uskon, että näin myös käy, Kummola twiittasi marraskuussa.

Samaan aikaan puheenjohtaja Fasel puhuu toisin.

– En luovu toivosta, että poliittinen tilanne Valko-Venäjällä normalisoituu niin, että MM-kisat ovat mahdolliset. Minun tapanani ei ole luovuttaa. Taistelen niin kauan kuin toivonkipinä on olemassa, Fasel sanoi.

Lue lisää: Alpo Suhonen sanoo IIHF:n olevan kyvytön päättämään Valko-Venäjästä: ”Nähtävästi herra Fasel ei halua perua MM-kisoja ihmisoikeuskysymysten takia”

Puheet panttivangeista, taistelemisesta ja toivonkipinästä tuntuvat kylmääviltä, jos pohtii, mitä Valko-Venäjällä tällä hetkellä tapahtuu.

Yli 30 000 ihmistä on pidätetty Valko-Venäjällä sen jälkeen, kun kansa alkoi järjestää mielenosoituksia elokuun alun presidentinvaalien jälkeen.

Vaalit on arvioitu vilpillisiksi, ja niiden tulos varmisti sen, että maata jo vuodesta 1994 saakka hallinnut Aleksandr Lukashenko pysyy vallankahvassa.

Kansa ei tulosta mukisematta niele, ja siksi Minskissä nähdään mielenosoituksia ja muun muassa poliisiväkivaltaa.

Mielenosoittajat ovat yrittäneet keksiä erilaisia keinoja väkivaltaa vastaan. Yksi on ollut se, että mielenosoittajien ryhmät on koottu vain naisista, jotta heitä ei sentään pidätettäisi tai hakattaisi. Väärässä olivat.

Mielenosoituksia on hajotettu esimerkiksi vesitykeillä.

Minkälaisen viestin jääkiekko sitten lähettää, jos se – lähinnä rikkaiden länsimaiden suosima laji – on valmis tuomaan vuoden suurimman turnauksensa tieten tahtoen tällaiselle tantereelle?

Sellaisen, jota ainakaan Helsingin Sanomien haastattelema minskiläisopiskelija Jana Shtsherbakova, 23, tuskin haluaisi kuulla.

– Vain rahalla voi tähän jotenkin vaikuttaa, mielenosoituksiin jo kuukausia osallistunut Shtsherbakova sanoi, mutta Fasel lienee eri mieltä.

– Historia opettaa, että urheilutapahtumien boikotointi, kuten 1980 ja 1984 olympialaisissa, ei ole koskaan hyödyttänyt mitään, kiekkopomo näkee.

Lue lisää: Rene Fasel pitää yhä kiinni Valko-Venäjän MM-kisaisännyydestä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos