Mäkimaajoukkue karsii kisoja karanteenin pelossa - Urheilu - Aamulehti

Mäkimaajoukkue karsii kisoja karanteenin pelossa – ”Ei ollut muuta vaihtoehtoa”

Yhdistetyn ja hiihdon maajoukkueet suuntaavat cupkiertueelle ”järkevästi ja harkiten”.

Antti Aaltoa ja muita suomalaishyppääjiä ei nähdä kaikissa alkukauden kilpailuissa.

19.11.2020 17:30 | Päivitetty 19.11.2020 16:42

Helsinki

Koronatilanne aiheuttaa talvilajeissa eniten pulmia mäkihypyssä. Suomen mäkimaajoukkue päätti jo luopua maailmancupin avauksesta Puolan Wislassa ja jättää näillä näkymin väliin myös Venäjän Nizhni Tagilissa järjestettävät kilpailut joulukuun alussa.

Yhdistetyssä ja hiihdossa suomalaiset lähtevät maailmancupiin ”järkevästi ja harkiten”.

Mäkihypyn päävalmentaja Janne Väätäinen, hiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen ja yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen tarkkailevat koronatilannetta sekä eri maiden viranomaismääräyksiä päivästä ja viikosta toiseen.

Mäkihyppymaajoukkue joutui kiperään valintatilanteeseen heti cupkiertueen aluksi. Matka tällä viikolla Wislaan olisi ollut Puolan nykytilanteessa liian iso riski, koska maajoukkue ei olisi päässyt mahdollisten tartuntojen tai altistumisten jälkeen Rukan kisoihin 27.–29. marraskuuta.

– Ei ollut muuta vaihtoehtoa, Väätäinen taustoitti Wislan-matkan perumista.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei ole järkevä lähteä myöskään Venäjän kisoihin, koska haluamme ehdottomasti olla mukana lentomäen MM-kisoissa seuraavalla viikolla.

Venäjän Nizhni Tagilissa järjestetään maailmancupin kilpailut 5.–6. joulukuuta, ja lentomäen maailmanmestaruudesta kilpaillaan Slovenian Planicassa 10.–13. joulukuuta.

– Meille tärkeimmät alkukauden kilpailut ovat Ruka ja lentomäen MM-kisat, Väätäinen muistutti.

Mäkiviikon jälkeen päävalmentajan täytyy päättää, asettuuko maajoukkue talven ajaksi jonnekin Keski-Eurooppaan matkapäivien minimoimiseksi.

Kukkonen kuuntelee asiantuntijoita

Yhdistetyssä kausi alkaa tavallista verkkaisemmin, kun Lillehammerin kilpailu lykättiin joulukuun alusta tuonnemmaksi. Kausi alkaa Rukalla marraskuun lopussa, ja seuraava kilpailu on ohjelmassa vasta 19.–20. joulukuuta Itävallan Ramsaussa.

– Pitää luottaa kyseisten maiden viranomaismääräyksiin ja lääkäreihimme. Teemme, mikä on järkevää. Urheilijan terveyttä ei saa vaarantaa, mutta lähtökohtaisesti osallistumme kisoihin, jos ne järjestetään, Kukkonen tiivisti yhdistetyn tilanteen.

– Kilpailut ovat kuitenkin huippu-urheilun suola. Takana on pitkä harjoituskausi, ja urheilijoiden motivaatiota olisi vaikea pitää yllä ilman kisoja.

Pasanen antaa vastuuta urheilijoille

Pasanen määrittää hiihdon tilanteen ”haastavaksi”. Samalla hän iloitsee siitä, että maailmancup alkaa onnekkaasti Suomesta.

– Helpottaa, että meillä on ensimmäisenä kotikisa, ja näyttää siltä, että se myös voidaan järjestää. Rukalla koronatoimet ja kuplat hoidetaan varmasti turvallisesti, Pasanen arvioi.

Rukan jälkeen Pasanen seuraa tilannetta huolellisesti harkiten.

– Meillä Oberstdorfin 2021 MM-kisat (helmi-maaliskuun vaihteessa) ovat selkeästi kauden päätavoite. Ratkaisut tehdään sen mukaan, että joukkue pääsee sinne terveenä, Pasanen korosti.

– Sen takia meidän pitää koko ajan harkita, mikä on järkevää ja turvallista. Jokaisen urheilijan täytyy myös omalta kohdaltaan miettiä näitä asioita.

Lillehammerin maailmancup on jo siirtynyt kalenterissa joulukuulta tuonnemmaksi. Pasanen on varautunut siihen, että viranomaismääräykset ja Kansainvälisen liiton päätökset voivat muokata kilpailuohjelmaa myös jatkossa.

– Tilanne voi muuttua nopeasti, Pasanen totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos