Riitta-Liisa Roposen amerikkalainen unelma on tauolla – äiti ja tytär matkustavat toistensa kisamatkoille - Urheilu - Aamulehti

Riitta-Liisa Roposen amerikkalainen unelma on tauolla – äiti ja tytär matkustavat toistensa kisamatkoille

Maajoukkueen ulkopuolella harjoitteleva konkari on rikkonut ennätyksiään, ja kilpailu-…vietti on edelleen vahva.

Riitta-Liisa Roponen voitti vuosina 2007 ja 2009 yhteensä kolme viestin MM-kultaa.

11.11.2020 18:00

– Olemme haaveilleet Amerikkaan muutosta. Denver on osoittanut sen, että se haaveilu on kannattanut, sanoi hiihtäjä Riitta-Liisa Roponen tammikuussa Suomen cupin kilpailussa Vantaan Hakunilassa.

Moninkertainen viestin arvokisamitalisti oli tullut tuoreena Yhdysvaltojen mestarina noin kuukaudeksi kilpailemaan Suomen talveen.

Tuolloin Roponen oli asunut perheineen muutaman kuukauden Yhdysvalloissa, kun hänen puolisonsa Toni Roponen oli syksyllä 2019 aloittanut työt Denverin yliopiston hiihtojoukkueen valmentajana.

Nyt Roponen on ollut Suomessa yhtäjaksoisesti toukokuusta lähtien ja hänen versionsa amerikkalaisesta unelmasta on tauolla. Syynä on pandemia.

Roposen perhe elää parhaillaan hajallaan. Toni Roponen matkusti syyskuussa jatkamaan työtään Denverissä, mutta Riitta-Liisa Roponen ja pariskunnan 16-vuotias tytär Ida jäivät Suomeen.

Koko perheen oli toki tarkoitus palata Denveriin, jossa he viihtyivät erittäin hyvin. Idan oli määrä aloittaa koulunkäynti paikallisessa high schoolissa, ja paikka hiihtojoukkueessa oli pohjustettu.

– Viimeiseen asti katsottiin, että kyllä mekin Idan kanssa lähdemme, Riitta-Liisa Roponen sanoo.

Koronatilanne osoittautui kuitenkin liian hankalaksi karanteeneineen. Ida olisi joutunut aloittamaan koulun etänä, ja oma haasteensa oli perheen koiran vieminen takaisin Yhdysvaltoihin.

– Totta kai vaakakupissa painoi se, että Suomessa on tällä hetkellä niin turvallista verrattuna muihin maihin. En halunnut missään nimessä ottaa riskiä ja lähteä tässä tilanteessa sinne, koska täällä kotona on niin hyvä olla, Roponen sanoo.

Niinpä Ida aloitti lukion perheen kotikulmilla Haukiputaalla.

Roposen mukaan tyttärellä oli ollut harkinnassa myös hakeminen Vuokatin urheilulukioon.

– Sitä tässä on huokailtu, että onneksi hän ei lähtenyt sinne. Olisinhan minä ollut niin yksinäinen täällä, kun Toni on Denverissä ja Ida olisi ollut Vuokatissa, Roponen kertoo ja naurahtaa.

Mihin sukset katosivat?

Roposen, 42, urheilu-cv:stä löytyy vuosilta 2002–2019 viidet olympialaiset ja kahdeksat MM-kisat. Denverissä hän toimi yliopiston hiihtojoukkueen vapaaehtoisena apuvalmentajana ja sparraajana.

Nyt Roponen urheilee maajoukkueen ulkopuolella, eräänlaisena freelancerina, mutta edelleen täysillä. Harjoittelu jatkuu entiseen malliin tai jopa vielä intensiivisemmin.

Roponen laskee harjoitelleensa toukokuusta alkaen enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 90–100 tuntia joka kuukausi. Kyseessä on ollut pääasiassa rauhallinen aerobinen harjoittelu maustettuna muutamilla tehotreeneillä.

Testeissä Roponen on tehnyt ennätyksiään. Hänellä on omia juoksutestejä, ja lisäksi hän kävi pitkästä aikaa maksimaalisen hapenoton testissä Oulussa.

– Teoreettinen hapenotto samalla matolla kuin aikaisemmin oli nyt 76 [millilitraa painokiloa kohden minuutissa] ja aikaisemmin 69, eli kestin matolla noin kolme minuuttia kauemmin kuin ennen parhaimmillani. Tulokset eivät ole suoraan verrannollisia, mutta tiedän, että olen mennyt eteenpäin.

Ei jää epäselväksi, että Roposella riittää paloa harjoitteluun.

– Saan siitä vain niin hyvän fiiliksen, kun panen itseni koville ja näen, että kroppa kehittyy ja pysyy virkeänä. Saan myös henkistä piristettä. En enää ajattele, että lähden töihin, vaan menen nauttimaan tekemisestä ja ulkona olemisesta.

Roponen aloitti kilpailukautensa viime sunnuntaina Suomen cupin viestissä Vuokatissa, uuden seuransa Visa Ski Team Kemin joukkueessa. Lauantain henkilökohtainen sprintti sai jäädä väliin.

– Lähden innolla kaikkiin kilpailuihin, joihin pääsen. Totta kai minulla on ihan valtava halu kilpailla, mutta minun ei enää tarvitse voittaa tuota ja tuota.

Roponen ei sulje pois kilpailemista niin sanotussa kansallisessa ryhmässä Rukan maailmancupissa marraskuun lopulla.

– Ihan mielenkiinnosta voisi lähteäkin, jos paikkoja on tarjolla ja kunto ja vauhti antaisivat siihen mahdollisuuden.

Ainakin avauskilpailuissa Roposella on sellainen pieni tekninen ongelma, että hänen kilpasuksensa jäivät keväällä Denveriin ja ne ovat tulossa Suomeen vasta nyt.

Vuokatissa Roponen aikoi kilpailla tänä syksynä saamillaan uusilla suksilla, joita hänellä ei ole ollut mahdollisuutta erityisesti testata.

– Toivon, että oma suksipakka olisi seuraavana kisaviikonloppuna jo käytössä.

Roposen kilpailukalenteriin vaikuttaa sekin, miten hänen tyttärellään on kisoja. Hän haluaa olla mahdollisimman paljon mukana Idan kisareissuilla. Ida myös toimi Roposen huoltajana Vuokatin viestissä.

– Minusta olisi niin hirveän kiva, että äiti ja tytär menisivät yhdessä kisareissuille. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan tiedetä, mitä kisoja Idalla tulee olemaan. Olimme syyslomaviikon kahdestaan Levillä treenaamassa, ja mielestäni Ida on kehittynyt tosi hyvin omaan tasoonsa nähden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut