Pasi Oksanen kertoo totuuden kohutusta esteen väärin sijoittamisesta Dohassa - Urheilu - Aamulehti

Suomalaistuomari Pasi Oksanen kertoo totuuden Dohan kohutusta estejupakasta: ”Tarkalleen ottaen se meni näin”

Pirkkalassa asuva Oksanen on ollut kymmenen vuotta kansainvälisissä tuomaritehtävissä. Ensi vuonna edessä ovat eksoottiset matkat Kiinaan ja Keniaan.

Pasi Oksanen tekee kansainvälisen tuomarin töitä Dohan MM-kisoissa.

2.10.2019 20:00 | Päivitetty 2.10.2019 20:50

Aamulehti, Doha

Pirkkalassa asuva Pasi Oksanen pitää huolen siitä, että asiat hoituvat sovitusti suorituspaikoilla yleisurheilun MM-kisoissa.

Oksasen kansainvälinen tehtävänimike on ITO (International techninal officer).

– Suomeksi sen voi sanoa kansainvälinen tuomari, Oksanen selvittää.

Dohassa on kymmenen tuomaria eri maanosista. He ovat vastuussa eri lajeista.

–  Minun vastuullani ovat naisten seitsenottelu ja korkeushypyt.

Ottelu on erilainen

Ottelut eroavat muista lajeista. Urheilijat eivät poistu stadionilta suorituksensa jälkeen, vaan viettävät siellä koko kisapäivän. Vasta päivän viimeisen lajin jälkeen astutaan stadionin ulkopuolelle.

– Normaalilajissa urheilija lähtee suorituksensa päättymisen jälkeen haastattelualueelle. Ottelijat menevät lepohuoneeseen. Meidän tehtävämme on katsoa, että heillä on tavarat siellä valmiina. Lepohuoneessa ottelijoilla on hetki aikaa vaihtaa piikkarit ja lähteä seuraavaan lajiin. Huoneeseen on tuotu urheilijoille banaaneja ja muuta pikku purtavaa.

Siihenkin löytyy apu, jos vessahätä yllättää urheilijan kilpakentällä.

– Meillä on mainosaidan takana henkilö, jolle huikataan. Hän ottaa urheilijan vastaan ja näyttää minne pitää mennä ja tuo takaisin. Vessaan asti ei mennä urheilijan kanssa. Dopingtestaajilla se on toinen juttu, mutta testaaminen ei kuulu meille.

”Este oli väärin tehty”

Naisten 3 000 metrin esteiden alkuerissä sattui harvinainen tilanne, kun suomalaisjuoksija Camilla Richardsson joutui juoksijaruuhkassa pysähtymään ensimmäisellä esteellä välttääkseen törmäämisen esteen jalkaan. Richardssonin mukaan este oli sijoitettu väärään paikkaan.

–Tarkalleen ottaen se meni niin, että este oli väärin tehty, Oksanen oikaisee.

–  Ensimmäinen este on leveämpi kuin muut, koska sille kaikki kilpailijat tulevat supussa. Nyt sen metallinen jalka oli väärässä kohtaa sen takia, että este oli väärin koottu.

Viime vuonna Tampereella nuorten MM-kisojen naisten pituudessa sattui erikoinen tapaus. Laitteet näyttivät, että kaikki on kunnossa, mutta katsojat huutelivat, että hyppyjen pituudet ilmoitetaan väärin.

– Olimme trimmanneet elektronisen näyttötaulun oikealle paikalleen, mutta joku oli käynyt siirtämässä sitä 15 senttiä. Sen takia taulu näytti 10–15 sentin verran vääriä tuloksia. Emme hoksanneet vikaa kisan aikana, vaan ihmettelimme, miksi ilmoitetaan vääriä tuloksia, Oksanen kertoo.

Nanjingiin ja Nairobiin

Oksanen on toiminut kansainvälisissä tuomaritehtävissä vuosikymmenen.

– Olin ensin Euroopan liitolla (EA) näissä tehtävissä. Vuodesta 2014 lähtien olen ollut Kansainvälisen yleisurheiluliiton ( IAAF) hommissa Timanttiliigassa ja kansainvälisissä arvokisoissa.

Kansainvälisiin tehtäviin pääsee tenttien kautta.

– Neljän vuoden välein on tenttitilaisuus. Siellä pitää näyttää kykynsä. Se on viikonlopun mittainen tentti, jossa on kirjallinen-, suullinen- ja video-osuus.

Ensi vuodelle Oksasella on jo tiedossa kaksi eksoottista tuomaritehtävää.

–  Halli-MM-kisat Kiinan Nanjingissa ja sitten nuorten MM-kisat Keniassa Nairobissa. En ole ennen käynyt Keniassa, mutta sen olen kuullut, että siellä joutuu tekemään paljon hommia, Oksanen naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut