720 tuntia ilmaista keilausta lapsille ja nuorille – "Tämä on vähän kuin sijoitus tulevaisuuteen" - Urheilu - Aamulehti

720 tuntia ilmaista keilausta lapsille ja nuorille – "Tämä on vähän kuin sijoitus tulevaisuuteen"

Tampereen keilailuliiton puheenjohtaja Perttu Jussila uskoo, että esimerkkikampanja innostaa nuoria liikkumaan ja tuo myös lajeille uusia harrastajia.­

30.8.2017 10:00

"Jokaisella lapsella on mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen."

Tämä Lauri Lylyn Tampereen pormestariohjelmaan livautettu lupaus herätti sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsenenä kaupungin asioita käsittelevän Perttu Jussilan huomion.

Jussila, 26, on huomannut, että nuoria aktivoidaan jo jonkin verran liikunnan pariin, mutta useimmiten lajit ovat joukkuekeskeisiä. Yksin tai kaveriporukalla omaan tahtiin tekeville harrastusmahdollisuuksia on rajallisesti. Ja kallistakin harrastaminen on. Asiaan pitäisi saada muutos.

Onnekseen Jussilalla oli tavoitteensa toteuttamiselle oiva väylä. Tampereen keilailuliiton puheenjohtajana toimiva nuori mies oivalsi, että liitto yleishyödyllisenä tahona voisi kantaa kortensa kekoon pormestariohjelmaan kirjatun lupauksen toteuttamiseksi.

–Ollaan nykyään siinä tilanteessa, että on oikeastaan ihan sama, millä liikuntamallilla nuoret liikkuvat, kunhan he liikkuvat, Jussila toteaa.

Tuumasta toimeen

Kaupin keilailuhallilla on myöhäisiltapäivisin usein rauhallista.

Jussila laskeskeli, että muutama ilmainen keilailuvuoro ei aja hallia konkurssiin, vaan pikemmin hyödyttää niin lajia, liittoa kuin nuoriakin.

–Etenkin tällaiset marginaalisemmat lajit, joilla ei ole kauheasti medianäkyvyyttä, voivat saada uusia harrastajia. Tämä on vähän kuin sijoitus tulevaisuuteen, Jussila laskeskelee.

Liitto päätti tarjota noin kouluikäisille eli 7–20-vuotiaille lapsille ja nuorille ilmaisia keilailuvuoroja maanantaisin ja perjantaisin klo 14-16 Kaupin keilahallilla. Harrastaminen välineineen on täysin maksutonta eikä sido kävijöitä mihinkään. Paikan päälle voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista, mutta isommalle porukalle voi varata radan etukäteenkin. Etu koskee vapaa-ajalla harrastavia, joten koululais- tai muut ryhmät eivät kampanjan piiriin kuulu.

Ilmaisvuorot alkavat 11.9. Ne jatkuvat alustavasti ainakin 15.12. asti, mutta Jussila on toiveikas jatkon suhteen.

–Puoli hallia on pyhitetty nuorille. Jos kysyntää ja innostusta riittää, niin voidaan hyvin jatkaa vuodenvaihteen jälkeen.

"Menkää ja pitäkää hauskaa"

Kukaan ei ole hengittämässä harrastajien niskaan, vaan jokainen saa keilata omaan tahtiin ja omilla säännöillään. Jussila kuitenkin vakuuttaa, että apua on kysyjille ja kiinnostuneille tarjolla.

–Olen itsekin suhteellisen nuori ja oivaltanut tätä touhua sillä lailla, että ensin nuorille pitää antaa mahdollisuus mennä ja pitää hauskaa, 26-vuotias Jussila myhäilee.

Tampere on pullollaan erilaisia liikunta- ja vapaa-ajan tuottajia. Jokainen voisikin Jussilan mukaan osallistua pormestariohjelman linjaukseen kukin omien resurssiensa puitteissa. Tampereen keilailuliiton 720 tunnin tarjontaan ei tarvitse pyrkiä.

–Toivon, että tämä toimisi esimerkkinä. En näe, että siinä kauheasti häviäjiä on, jos hallit ovat tyhjillään, Jussila päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?