Koripallo: Delfin Basket -turnauksen järjestelyt korona-aikana - Urheilu - Aamulehti

Perinteikkäässä Delfin Basketissa keskitytään tänä vuonna omiin peleihin ilman yhteisiä oheistapahtumia: ”Nyt ei hullutella muilla jutuilla”

Vuodesta 1988 järjestetyn turnauksen luonne poikkeaa tällä kertaa hieman edellisvuosista, sillä tapahtuma toteutetaan koronavirustilanteen ehdoilla.

Koripallojuniorit eivät pääse kättelemään toisiaan kesän 2020 Delfin Basketissa.

28.7.2020 15:23

Aamulehti

Tampereen Pyrintö ja Raholan Pyrkivä järjestävät viikonloppuna Tampereella perinteikkään Delfin Basket -koripalloturnauksen. Turnaukseen osallistuu eri-ikäisiä koripalloharrastajia 42 seurasta, ja sen otteluita pelataan eri puolilla kaupunkia esimerkiksi koulujen ja liikuntahallien sisäkentillä.

Vuodesta 1988 järjestetyn turnauksen luonne poikkeaa tällä kertaa hieman edellisvuosista, sillä tapahtuma toteutetaan koronavirustilanteen ehdoilla.

Tampereen Pyrinnön urheilutoimenjohtaja ja Delfin Basketin pääsihteeri Elisa Hakanen kertoi Aamulehdelle, kuinka turnausviikonlopun turvallisuudesta huolehditaan.

Miten turnaus poikkeaa aiemmista vuosista koronatilanteen vuoksi?

– Turnaus poikkeaa aiemmista vuosista tietysti siten, että joukkueita on 30 tavallista vähemmän eli 185 joukkuetta. Yleensä joukkueita on ollut reilusti yli 200. Delfin on ollut tunnettu siitä, ettei se ole pelkkä turnaus, vaan sinne tullaan myös oheistapahtumiin ja sellaiseen kivaan yhteiseen kauden avaukseen. Nyt meillä ei ole mitään yhteistapahtumia tai oheisohjelmaa. Päätimme jo keväällä, ettei turnaukseen tule nuorten maaottelua, perinteistä turnausdiskoa eikä sunnuntain finaalitapahtumiakaan. Aika lailla kaikki toimii alusta loppuun joukkueiden omilla pelikouluilla. Ehkä tylsästi sanottuna turnaukseen tullaan nyt vain pelaamaan ne omat pelit.

Miten kokoontumista vältetään ottelutapahtumien yhteydessä?

– Olemme ohjeistaneet joukkueita, että pelisaleihin mennään vasta, kun edellinen ottelu on pelattu ja edelliset pelaajat ovat poistuneet sieltä. Mahdolliset alkuverryttelyt hoidetaan ulkona, jos salien yhteydessä ei ole muuta erillistä tilaa sitä varten. Olemme ohjeistaneet paljon omaa talkooväkeämme, joka myös seurailee [siirtymiä].

Miten käsihygienia on huomioitu järjestelyissä?

– Turnauspaikkojen sisäänkäynneissä on aina tarjolla käsidesejä. Talkooväki huolehtii kahvojen ja yhteisten kosketuspintojen pyyhkimisestä turnauspäivien aikana. Pelipallot desinfioidaan aina ennen pelien alkua, ja pelipallo on sama koko ottelun. Osallistujia on muistutettu, ettei otteluissa kätellä tuomareita, toimitsijoita eikä toisia ennen peliä eikä sen jälkeen. Kaikki toisiin kohdistuvat koskettelut minimoidaan. Myös buffetinpitäjille on annettu tietyt säädökset, joiden mukaan toimitaan. Emme halua aiheuttaa hysteriaa, mutta olemme panostaneet yhteisiin hygienia-asioihin, mistä olemme tiedottaneet myös osallistujiamme.

Miten osallistujia on tiedotettu uusista järjestelyistä?

– Tapahtuman nettisivuilta löytyy hygieniaohjeemme. Lisäksi turnauspaikoilla on yleisiä muistutuksia turvaväleistä sekä ihan THL:n ohjeistuksia siitä, miten kädet tulee pestä ja miten yskitään oikein, jos ne ovat vielä joillekin epäselviä [kevään] ohjevyöryn jälkeen. Kaikkien ilmoittautuneiden joukkueiden yhteyshenkilöille on lähtenyt viestiä, jossa on hygieniaohjeemme mukana.

Onko teille tullut paljon kyselyitä hygieniajärjestelyistä?

– Hyvin minimaalisesti. Oikeastaan vain ihan viime päivinä, mutta kysely on ollut tosi vähäistä. Veikkaan sen johtuvan siitä, että emme ole kuitenkaan enää ihan poikkeusaikojen päättymisen alussa ja tässä on pyörinyt jo muita turnauksia, urheilutapahtumia ja harrastuksia. Ehkä pikemminkin hygienia-asioista on hyvä muistutella tässä vaiheessa, ettei niitä unohdeta.

Millä mielin turnauksen pääsihteeri odottaa viikonloppua?

– Olen kyllä hyvillä mielin. Meillä on yleisurheilun puolella asiat rullanneet jo jonkin aikaa, ja olen tosi onnellinen, että myös tämä turnaus onnistuu näin. Fokus on vain siinä, että yleisöllä on turvallista tulla katsomoon ja osallistujilla pelaamaan, eikä nyt hullutella hirveästi muilla jutuilla. Toivotaan, että vuoden päästä saadaan taas perinteinen tapahtumien Delfin. On tärkeää, että pystymme kuitenkin pitämään perinteitä yllä, sillä tämä Delfin on järjestyksessään jo 33:s.

Haluatko sanoa vielä jotain muuta turnauksesta?

– Kaikesta huolimatta toivotan väen tervetulleeksi katsomaan pelejä. Meillä on käytössä isoja pelihalleja ja pelejä niin paljon, ettemme näe, että yhteen paikkaan keskittyisi niin paljon väkeä, etteikö sinne mahtuisi muutama turnausturisti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: