Mistä Kiinan ja koripallon NBA:n miljardien dollarien riidassa on kyse? - Urheilu - Aamulehti

Mistä Kiinan ja koripallon NBA:n miljardien dollarien riidassa on kyse? Kaikki sai alkunsa yhdestä twiitistä

NBA-seuran manageri Daryl Morey viestitti tukensa Hongkongin protestoijille.

Daryl Morey on johtanut Houston Rocketsin yhdeksi NBA:n kärkijoukkueista.­

16.10.2019 10:00 | Päivitetty 16.10.2019 14:37

Aamulehti

Nykymaailmassa voi saada paljon aikaan yhdellä twiitillä.

Koripallon NBA-seura Houston Rocketsin manageri Daryl Morey painoi perjantaina 4. lokakuuta Twitter-tilinsä lähetä-nappia seurauksin, jotka ovat vavisuttaneet koko urheilumaailmaa viime viikkoina.

– Fight for Freedom. Stand with Hong Kong, Morey viestitti. Suomeksi taistele vapaudesta, seiso Hongkongin rinnalla.

Morey viittasi Kiinan ja sen erityishallintoalueen Hongkongin väliseen konfliktiin, joka on jatkunut jo kuukausikaupalla.

Kiista alkoi viime kesäkuussa lakiesityksestä, jonka toteutuessa rikoksesta epäilty henkilö olisi voitu luovuttaa Manner-Kiinaan. Hongkongilla ei ollut tällaista luovutussopimusta Kiinan kanssa.

Hongkongilaiset pelkäsivät päätöksen rapauttavan alueen itsehallintoa ja demokratiaa.

Vaikka lakiesitys jäädytettiinkin nopeasti, protestit ovat jatkuneet tähän päivään asti. Protesteissa on nähty suurimmillaan yli miljoonan ihmisen joukkoja. Kiinan hallinto on verrannut mielenosoittajia terroristeihin. Poliisit sekä mielenosoittajat ovatkin ottaneet lukuisia kertoja yhteen väkivaltaisesti.

Moreyn twiitti raivostutti Kiinan, NBA:n merkittävän kauppakumppanin. Seurasi tapahtumasarja, joka on saanut miettimään rahaa, politiikkaa ja sananvapautta.

Välit poikki

Jotta voi ymmärtää seuranneet tapahtumat, pitää ymmärtää Hongkongin ja Kiinan sekä NBA:n ja Kiinan suhteita.

Hongkong kuului vuosisatoja Britannialle, mutta se on ollut Kiinan alaisuudessa vuodesta 1997 asti. Se on pystynyt säilyttämään tähän päivään asti korkean autonomian.

Määräysvalta on sekä Kiinalle että Hongkongille tärkeä asia.

Kiina on käsitellyt protesteja ehdottomalla linjalla, eikä se ole sietänyt keneltäkään poikkipuolista sanaa asiaan liittyen. Kiina hyvä, protestoijat paha.

NBA on suosituin urheilusarja Kiinassa ja koripallo sen suosituin urheilulaji. Lajilla on Kiinan koripalloliiton mukaan maassa noin 300 miljoonaa harrastajaa.

NBA:n kasvu Kiinassa on räjähtänyt huimiin sfääreihin kuluvalla vuosituhannella. Sentterijätti Yao Ming valittiin NBA:n ykkösvaraukseksi kesällä 2002 ja hän tekikin komean yhdeksänvuotisen NBA-uran Houston Rocketsissa.

Ming toi mukanaan satojen miljoonien kiinalaisten huomion (ja rahat). NBA perustikin oman Kiinan osastonsa vuonna 2008. Kasvu on ollut hurjaa: viime kaudella noin 800 miljoonaa kiinalaista katsoi NBA-ohjelmia television tai jonkin mobiililaitteen kautta.

Perspektiiviksi sanottakoon, että Yhdysvalloissa, NBA:n emämaassa, asuu noin 327 miljoonaa ihmistä.

Yao Ming on Kiinan kautta aikain koripalloilija.­

NBA:lla, sen seuroilla ja sen pelaajilla on myös huiman arvokkaita sponsorisopimuksia kiinalaisyhtiöiden kanssa. Tencent-yhtiö omistaa viisivuotisella sopimuksella NBA:n televisiointioikeudet Kiinassa. Sopimuksen arvo on 1,5 miljardia dollaria.

Kun Morey twiittasi, nämä yhtiöt ja Kiinan hallinto ärähtivät.

Tencent ilmoitti, ettei se näytä Kiinassa pelattuja NBA:n harjoitusotteluita kanavillaan. Los Angeles Lakers ja Brooklyn Nets pelasivat lopulta harjoitusottelut Shanghaissa ja Shenzhenissä, mutta ilman paikallisia tv-kameroita ja hallien ulkopuolella nähtiin kiinalaisten mielenosoituksia NBA:ta kohtaan.

Koripallon ykkössarjan valtavat mainosplakaatit revittiin pikaisesti pois Kiinan isoimpien kaupunkien pilvenpiirtäjien seinistä ja NBA:n markkinointitapahtumat maassa peruutettiin. Kiinalaiset yhtiöt ovat repineet kappaleiksi lukuisia sponsorisopimuksia NBA:n, sen seurojen tai pelaajien kanssa.

Ming pelasi Rocketsissa yhdeksän vuotta, joista neljä Moreyn alaisuudessa. Nykyään Ming on Kiinan koripalloliiton puheenjohtaja. Hän ilmoitti liiton katkaisevan kaiken yhteistyön Rocketsiin.

Sananvapauden hinta?

NBA on tunnettu erittäin avoimena urheilusarjana, joka on komissaari Adam Silverin johdolla kannustanut pelaajiaan ilmaisemaan mielipiteitään ja käyttämään sananvapauttaan.

NBA on tukenut supertähtiään LeBron Jamesia ja Stephen Currya heidän kritisoitua Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia.

Kiinan mahti on kuitenkin suurempi kuin Trumpin – ainakin mitä tulee NBA:n, sen seurojen ja sen pelaajien lompakkoihin. Siksi Silver sai suurta kritiikkiä, kun NBA reagoi Moreyn nopeasti poistamaan twiittiin pahoittelemalla kiinalaisille aiheutunutta mielipahaa.

Onko sananvapaudella rajansa, jopa NBA:ssa?

Kiinan ja NBA:n riita on myös osoittanut sen, että politiikka ja urheilu ovat kiistatta yhteydessä toisiinsa.

Asian kiistäminen olisi tosiasioille selkänsä kääntämistä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat