Muistatteko nämä Leijonien ja Kanadan finaalien kohuhetket: Brind'Amour tasoitti, kun Kurri kolattiin kumoon – Nash vyöryi karkuun Saravolta - Urheilu - Aamulehti

Muistatteko nämä Leijonien ja Kanadan finaalien kohuhetket: Brind'Amour tasoitti, kun Kurri kolattiin kumoon – Nash vyöryi karkuun Saravolta

Patrik Laine oli MM-turnauksen MVP Moskovassa 2016.

26.5.2019 17:41

Bratislava

Suomi ja Kanada ovat kohdanneet ennen Bratislavaa neljä kertaa arvokisojen finaaleissa, kolme kertaa MM-loppuottelussa ja kerran World Cupin finaalissa.

Tässä kooste katkeransuloisista kamppailuista.

MM-Milano 1994: Kanada–Suomi 2–1 vl

Huikea draama huipentui voittomaalikilpailuun. Varsinaisella peliajalla Esa Keskinen vei Leijonat 1-0-johtoon päätöserässä, mutta Kanada tasoitti Rod Brind'Amourin maalilla. Osumaa edelsi selkeä rike, kun Brind'Amour kampesi Kurrin nurin sääntöjen vastaisesti. Kanada karkasi voittomaalikisassa 2-0-johtoon ja voitto näytti jo varmalta, kun Suomen viidestä laukojasta kolme ensimmäistä epäonnistui. Sitten Jari Kurri teki maalin ja kaksi kaksi kanadalaista epäonnistui. Mikko Mäkelä joutui laukomaan todella kovassa paikassa, mutta onnistui ja tasoitti rankkarit 2-2:een. Sitten MM-kultaa ratkottiin laukaisijapari kerrallaan. Luc Robitaille onnistui, mutta Mika Niemisen patenttiharhautus rystypuolelle epäonnistui.

Kanada voitti 2-1 ja vei MM-kullan.

Jari Kurri (oik.) vahvisti Leijonia Italian MM-kisoissa 1994.

MM-Moskova 2007: Kanada–Suomi 4–2

Leijonat oli pudottanut puolivälierässä USA:n voittomaalikisassa Jere Lehtisen maalilla. Välierässä Suomi nöyryytti isäntämaa Venäjää, kun Mikko Koivu iski jatkoajalla voittomaalin.

Finaalissa Kanada karkasi 3-0-johtoon ja näytti marssivan vastustamattomasti maailmanmestariksi. Leijonat nousi kuitenkin päätöserässä maalin päähän Petri Kontiolan ja Antti Miettisen osumilla. Tasoituskin oli lähellä, mutta sitten Kanadan järkäle Rick Nash murtautui Pekka Saravon estelyistä huolimatta vääjäämättä Suomen maalille ja iski 4-2-ratkaisun. Kulta Kanadalle.

MM-Moskova 2016: Kanada–Suomi 2–0

Leijonat eteni turnauksessa voitosta voittoon. Välierässä Sebastian Aho loisti tekemällä toisessa erässä kaksi maalia Venäjän verkkoon. Leijonat voitti 3–1.

Finaalissa Kanada vyörytti pitkiä hyökkäyksiä kerta toisensa perään Leijonien päätyyn. Suomella oli suuria vaikeuksia saada kiekkoa. Kanada meni avauserässä 1–0-johtoon Suomen vaihtovirheen seurauksena. Osuman teki Connor McDavid. Sekunti ennen loppusummeria Matt Duchene iski tyhjään maaliin 2–0. Aiemmin talvella nuorten maailmanmestaruuden ja Suomen mestaruuden voittanut Patrik Laine istui summerin soitua pitkään jään pinnassa pettyneenä. Laine palkittiin kuitenkin turnauksen parhaana pelaajana (MVP).

World Cup 2004: Kanada–Suomi 3–2

Kaikki odottivat Kanadan finaalivastustajaksi USA:ta tai Venäjää, mutta sinne raivasikin tiensä Raimo Summasen luotsaama Suomi.

Leijonat löi USA:n St. Paulissa pelatussa välierässä 2–1. Ennen rapakon taakse siirtymistä Leijonissa kuohui, kun Janne Niinimaa jätti joukkueen saatuaan rankkaa palautetta Summaselta.

Loppuottelussa nähtiin yksi Suomen maajoukkueen historian hienoimmista maaleista, kun Tuomo Ruuttu harhautteli Kanadan pelaajat "kahville" ja iski pelin tasoihin 2–2- toisen erän viimeisellä minuutilla. Heti päätöserän alussa (40.34) Shane Doan laukoi ottelun voittomaalin Kanadalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos