Marko Ojanen kertoo Kristian Kuuselan ja Niko Ojamäen MM-turnauksesta - Urheilu - Aamulehti

Tämä asia nosti Kristian Kuuselan, 36, pelaajana uudelle tasolle – Pitkä ura huipentui MM-kultaan: ”Sitä oli todella hienoa katsoa”

Tapparan Kristian Kuusela ja Niko Ojamäki kuuluivat MM-kultaa voittaneeseen Leijona-joukkueeseen.

Kristian Kuusela oli voittamassa MM-kultaa vuosi sitten.

28.5.2019 11:39 | Päivitetty 28.5.2019 13:01

Aamulehti

Leijonien kultajoukkueeseen kuului kaksi Tapparan pelaajaa, hyökkääjät Kristian Kuusela ja Niko Ojamäki. Lisäksi taustaryhmään kuului huoltaja Antti Muurila.

Kaikkiaan joukkueessa oli kymmenen pelaajaa, jotka ovat joko tamperelaisseurojen kasvatteja tai pelanneet joskus Tapparassa tai Ilveksessä.

– Kun pojat valittiin kisoihin, tiesin, että he pystyvät siellä varmasti pelaamaan. He pelasivatkin vahvuuksillaan lähes koko turnauksen läpi, Tapparan liigajoukkueen valmentaja Marko Ojanen sanoo.

Videolla ruoditaan tamperelaistaustaisten pelaajien esityksiä MM-kisoissa:

Kuusela kehittynyt viime vuosinakin

Kuusela ei saanut turnauksen alussa vastuuta, mutta hyökkääjän rooli ja merkitys kasvoivat kisojen edetessä. Ratkaisevissa pudotuspeleissä Kuusela oli parhaimmillaan.

– Vaikka nämä olivat hänelle ensimmäiset MM-kisat, kokemus näkyi. Hän oli erinomainen rauhoittava tekijä. Hän on pystynyt ratkaisupeleissä täälläkin parhaimpaansa, Ojanen sanoo.

– Hän pystyi vastaamaan kansainväliseen pelitempoon. Sitä oli todella hienoa katsoa.

Kuusela pelasi 36-vuotiaana ensimmäiset arvokisansa.

– Hän on esimerkki, että myöhemmälläkin iällä voi vielä kehittyä pelaajana. Koskaan ei kannata miettiä, että nyt on liian myöhäistä. Kannattaa aina tavoitella unelmaansa ja tehdä sen eteen töitä.

Ojasen mukaan Kuusela on kehittynyt viime kausina erityisesti fyysisesti sen jälkeen, kun hän palasi KHL:n Amur Habarovskista Tapparaan talvella 2017.

Kuusela teki muutoksia yksinkertaiseen asiaan: päivittäiseen tekemiseen.

– Hän oli viime kaudella joukkueen kapteeni. Hän halusi näyttää esimerkkiä harjoituksissakin, Ojanen mainitsee.

Niko Ojamäki nautti pukukoppijuhlista Joel Kivirannan (41) kanssa.

Ojamäki pärjäsi luistelullaan

Niko Ojamäen turnausta Tappara-valmentaja luonnehtii tasaiseksi.

– Hän pelasi loppuun asti energisesti ja luisteluvoimaisesti. Samalla tavalla kuin SM-liigassakin. Hän oli kokonaisvaltaisessa pelissä erinomainen: puolusti hyvin ja riisti kiekkoja. Vastahyökkäyksissä hän pystyi käyttämään erinomaista luisteluaan.

Ojamäenkin, 23, kohdalla fysiikka näytteli osaansa.

– Hän jaksoi pelata kaikki ottelut korkealla tasolla.

Ojamäellä on terävä rannekuti, jota hän käytti myös Slovakiassa. Tuloksena oli kuitenkin vain yksi maali, mitä voi pitää pienenä pettymyksenä.

– Varmasti hän olisi halunnut olla tehokkaampi. Liigassa hän teki paljon maaleja, mutta paikkojakin oli paljon, kun hän pystyi niitä luistelullaan luomaan, Ojanen sanoo.

Toisin kuin Kuuselalla, Ojamäellä oli arvokisakokemusta juniorisarjoista. Hän on pelannut aiemmin alle 18- ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoista tuli pronssia keväällä 2013. Alle 20-vuotiaiden MM-kisat päättyivät puolestaan pettymykseen kaksi vuotta myöhemmin. Suomi tippui niissä kisoissa puolivälierissä.

Heillä on Tampere-taustaa

Jussi Olkinuora, 28: Maalivahti on Tapparan kasvatti, joka lähti jo nuorena Pohjois-Amerikkaan. Pelasi kisoissa Britanniaa vastaan ja piti helpon nollan.

Henri Jokiharju, 19: Kooveen kasvatti lähti jo alaikäisenä Pohjois-Amerikkaan. Puolustaja keräsi pisteet 0+3=3.

Mikko Lehtonen, 25: Turkulaispakki pelasi Tapparassa vahvan kauden 2017–2018. Puolustuksen ykkösnimi keräsi MM-kisoissa pisteet 1+6=7.

Niko Mikkola, 23: Kiimingistä kotoisin oleva puolustaja pelasi Tapparassa 2017–2018. Pelasi yllättävän tehokkaat kisat: 2+3=5.

Marko Anttila, 34: Lempäälän jätti. Mörkö. Hyökkäsi itsensä koko kansan Markoksi. LeKin kasvatti pelasi Ilveksessä 2004–2011. 4+0=4.

Arttu Ilomäki, 27: Ilveksen kasvatti, nousi Tapparan paidassa liigaympyröihin. Hyökkääjä tippui pelaavasta kokoonpanosta kisojen aikana. 1+1=2.

Kristian Kuusela, 36: S-Kiekon hyökkääjäkasvatti tuli Tapparaan jo nuorena. Paransi otteitaan pelien kovetessa. 1+1=2.

Niko Ojamäki, 23: Tapparassa kaksi edellistä kautta kiekkoillut porilainen. Keräsi tehot 1+3=4.

Toni Rajala, 28: Parkanosta kotoisin oleva hyökkääjä tuli Ilvekseen nuorena. Yllätti Slovakiassa varmasti monet. 1+4=5.

Veli-Matti Savinainen, 33: Hurmasi Tapparassa kausilla 2015–2017. Espoosta kotoisin oleva hyökkääjä teki kovasti töitä, mutta jäi maaleitta. 0+5=5.

Juttua korjattu 28.5. klo 13.01: Korjattu Marko Anttilan pistemäärä. Anttila keräsi tehot 4+0=4 eikä 4+0=0.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: