Kultajoukkueen kapteenia hehkutettiin ja ihailtiin Lempäälän Mörkö-studiolla - Urheilu - Aamulehti

Kultajoukkueen kapteenia hehkutettiin ja ihailtiin Lempäälän Mörkö-studiolla – Junnuna kiekkoa Marko Anttilan kanssa pelannut lempääläläismies muistelee: ”Marko oli meistä selkeästi kaikista nopein”

Suomen MM-kultajoukkueen Marko Anttilaa kehuttiin ja hehkutettiin Lempäälässä sunnuntai-iltana. Kokosimme yhteen, mitä kultajoukkueen kapteenista kerrottiin Aamulehden suorassa lähetyksessä.

Toistaiseksi on vielä auki, voiko Suomi puolustaa maailmanmestaruutta tänä keväänä.

27.5.2019 19:23

Aamulehti

Tampereen Kaukajärvellä luisteltiin toukokuussa 2004 Ilveksen jääkiekon A-nuorten try out -jäillä ja valmentaja Juha Pajuoja oli saanut vihiä kiinnostavasta nuoresta pelaajasta.

– Ensimmäisen päivän iltana, kun vedettiin toista jäätä, totesin, että kyllä nyt on melkoisen kiinnostava kaveri. Monennäköistä pelaajaa olen nähnyt ja kokenut. Sitten tulee noin iso kaveri, joka mielestäni oli jo silloin potentiaalisen hyvä luistelija.

Pajuoja vinkkasi pelaajasta eteenpäin NHL-joukkue Chicago Blackhawksin silloiselle kykyjenetsijälle, Sakari ”Sakke” Pietilälle.

– Sain Saken jopa niin vakuuttuneeksi, että hän lähti Helsingistä autolla ajamanaan Tampereelle katsomaan pelaajaa. Kaikkien pohjoisamerikkalaisten yllätykseksi Chicago vielä varasi hänet sinä keväänä.

Pelaaja oli nuori Marko Anttila.

Lempäälässä kiekkoväki kokoontui Mörkö-studioon

Suomen MM-joukkueen kultamitalijahtia seurattiin joukkueen kapteenin, Marko ”Mörkö” Anttilan, kotikunnassa Lempäälässä sunnuntai-iltana poikkeuksellisissa puitteissa.

Mörkö-studioksi tituleerattu kisakatsomo pidettiin Lempäälän jäähallissa ja Aamulehti seurasi paikan päällä kisastudion ennakkotunnelmia.

Suorassa lähetyksessä Aamulehden toimittaja Pekka Aallon haastatteli Leijona-faneja ja Anttilan uraa sivusta seuranneita.

Katso koko lähetys Mörkö-studion ennakkotunnelmista:Lempäälän Mörkö-studiossa finaalia jännitti jäähallin kokoinen kisakatsomo – katso video ennakkotunnelmista

Muun muassa juuri valmentaja Juha Pajuoja jakoi haastattelussa muistojaan ensikohtaamisestaan kultajoukkueen kapteenin kanssa.

Lue Juha Pajuojan koko tarinan Marko Anttilasta:Valmentaja vertaa Marko Anttilaa laulaja Susan Boyleen – Leijonien kultasankarin kalsarit muistetaan yhä Ilveksessä: "Hän on äärettömän vilpitön kaveri, jolle kaikki ovat aina toivoneet hyvää"

"Kapteeniainesta”, summaa junnuaikainen pelikaveri

Mörkö-studion järjestäneen Lempäälän Toivot -seuran puheenjohtaja Jussi-Pekka Okero muisteli Aamulehden lähetyksessä kiekkojuniorina Anttilan kanssa pelattuja pelejä.

– Marko on vanha pelikaveri ja vuotta minua nuorempi. Ei tämä iso kylä ole ja tässä tilanteessahan kaikki tuntevat Markon, Okero kertoo.

Nuoruuden pelikaveristaan Okerolla ei ole kuin hyvää sanottavaa.

– Mukava mies, niin kuin on nyt joka puolelta kuulunut. Kapteeniainesta. Ihan selkeästi, Okero summaa.

– On huikeaa, kuinka hän on nostanut tasoaan koko ajan ja vielä tuossa asemassa, kapteenina. Huima juttu.

Yksi asia Okeron ja Anttilan yhteisinä juniorivuosina oli kuitenkin toisin kuin nyt. Mörkö-lempinimeä ei Anttilasta silloin vielä käytetty.

– Kun Markon kanssa pelasin, hän ei ollut niin iso ja oli huomattavasti nopeampi luistelemaan. Vaikka ei hän ole hidas vieläkään. Silloin Marko oli meistä selkeästi kaikista nopein.

Lempäälän Toivot -seuran puheenjohtaja Jussi-Pekka Otero (vas.), Aamulehden toimittaja Pekka Aalto, Marko Anttilan uraa A-junnuista lähtien seurannut Juha Pajuoja ja Tapparan urheilujohtaja Jussi Tapola ennakoivat finaalipeliä sunnuntaina Lempäälän Mörkö-studiolla.

Mörköä kannustettiin koko studion voimin

Mörkö-studiolle sunnuntai-iltana Suomen ja Kanadan välistä finaalivääntöä katsomaan tulleet Marjo-Riitta Suonpää ja Elina Puro kertoivat Aamulehden suorassa lähetyksessä olevansa ylpeitä Leijona-joukkueen kapteenista.

– Olemme todella ylpeitä tietenkin. Niin kuin kaikista muistakin urheilijoistamme, lempääläläinen Suonpää toteaa.

– Hyviä täältä tulee, ei sille mitään voi, lisää valkeakoskelainen Puro.

Elina Puro (vas.), Tuukka Lehtonen ja Marjo-Riitta Suonpää kannustivat finaali-iltana Suomea Mörkö-studiolla.

Lähetyksessä käy ilmi myös se, että Anttila on onnistunut sulattamaan pienempienkin kiekkofanien sydämet.

Vanhemmiltaan poikkeusluvan valvomiseen saaneet juniorifanit ovat silmin nähden iloisia Leijonien menestyksestä.

Niklas Saarinen nostaa Marko Anttilan yhdeksi kisojen suosikkipelaajistaan. Toiselle sijalle yltää komeita maaleja kisoissa takonut Kaapo Kakko.

Saarisen vieressä seisovalla Ville Savolaisella on valmiina napakka kuvaus siitä, millainen pelaaja Anttila on.

– Pelaa kovaa ja tekee maaleja.

Veeti Eskolin, Lenni Sulonen, Ville Savolainen, Nicklas Saarinen ja Ilja Tchaous olivat saapuneet porukalla Lempäälän jäähalliin kannustamaan Suomea voittoon.

"Loistavia esimerkkejä meidän nuorillemme”

Aamulehden suorassa lähetyksessä vieraili myös Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö. Viimeisimmän vuorokauden Rämö sanoo olleen varsinaista tunteiden myllerrystä.

– Yhteydenottoja on tulvinut ja porukka on Lempäälässä todella onnellinen Anttilan ja koko Suomen puolesta.

Kevään mittaan Lempäälässä onkin riittänyt kiekkohumua jo ennen Leijonien finaalipeliä. Mörkö-Markon lisäksi Lempäälästä on ponnistanut jääkiekkomaailman huipulle naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski.

– Olemme ylpeitä, että meiltä on tällaisia lahjakkuuksia tullut. Kuntalaiset ovat fiksusti maininneet, että he ovat loistavia esimerkkejä meidän nuorillemme, Rämö kertoo.

Leijonien MM-menestyksen myötä Lempäälässä on puhuttanut se, miten kunta aikoo muistaa kapteenin C-merkki rinnassaan pelannutta Anttilaa.

– Asemani on siinä mielessä hyvä, että kuntalaiset ovat ehdottaneet kaikenlaista. Vien viestejä meidän päättäville tahoillemme. Jonkun kuntalaisen ehdottaman asian valitsemme. Ehkä kaksi, Rämö paljastaa.

Ennen finaalipeliä palkitsemispäätöksiä ei Rämön mukaan oltu tehty. Useammissa ehdotuksissa on kuitenkin Rämön mukaan toistunut toive patsaasta tai kadun nimeämisestä Marko Anttilan mukaan.

– Kadun nimistä päättää kunnanvaltuustomme kaavan yhteydessä. Jos sellainen halutaan, pystymme sen ihan päätöksenteon yhteydessä tekemään, Rämö miettii.

– Lisäksi Lempäälässä on useampiakin liikenneympyröitä, joissa on taidetta. On ihan mahdollista, että jääkiekkoa lajina muistetaan niin, että jossakin liikenneympyrässä olisi tähän tarkoitukseen tehty patsas.

Tähän mennessä varmaa on se, että tulevan kesän ajan Lempäälän jäähallin nimi muutetaan Anttilan kunniaksi Mörkö-areenaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: