Virolaishiihtäjä kertoi Seefeldissä, miten dopingin käyttö alkoi - Urheilu - Aamulehti

Dopingista useasti epäilty hiihtolegenda Andrus Veerpalu katosi Alpeilla, myös poliisivankilasta vapautunut poika lähti karkuun – Virolaishiihtäjä kertoi, miten dopingin käyttö alkoi

Andreas Veerpalu kilpaili olympialaisissa viime talvena.

1.3.2019 17:05 | Päivitetty 1.3.2019 17:46

Viron hiihtolegenda Andrus Veerpalu pakeni perjantaina aamuyön tunteina Seefeldistä yhdessä poikansa Andreas Veerpalun kanssa.

Virolaislähteiden mukaan Veerpalut pakenivat todella vauhdikkaasti majapaikastaan Alpeilla.

Andreas oli vapautunut vain muutama tunti ennen pakoa poliisivankilasta. Hän on epäiltynä veridopingista.

Myös Andrus Veerpalun väitettiin olleen poliisivankilassa, mutta tämä uutinen ei pitänyt paikkaansa.

–Molemmat Veerpalut tiesivät veridopingista. Puhuin paljon asiasta heidän kanssaan, veritankkauksen käytön perjantain lehdistötilaisuudessa myöntänyt Karel Tammjärv sanoi.

Myös Andreas Veerpalun oli määrä olla mukana Viron lehdistötilaisuudessa perjantaina MM-kisapaikkakunnalla. Hän on myöntänyt Viron valmennusjohdolle syyllistyneensä veritankkaukseen.

–Dopingtapaus on minulle iso sokki, Viron hiihtojohtaja Ergo Leibak totesi.

Useita epäilyjä

Andrus Veerpaluun on liitetty aiemmin useita dopingepäilyjä. Ensimmäiset epäilyt kohdistuivat mieheen jo Lahden vuoden 2001 MM-kisojen jälkeen.

Kymmenen vuotta myöhemmin nelinkertainen arvokisavoittaja antoi liian korkeita kasvuhormonipitoisuuksia sisältäneen näytteen. Vuonna 2013 Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS vapautti miehen syytteistä.

–Andrus Veerpalu toimi poikansa valmentajana. Aleksei Poltoraninille hän oli virallisesti suksihuoltaja ja valmennuskonsultti, Leibak kertoo.

Poltoranin myönsi veridopingin Seefeldissä.

–Andrus on superhyvä valmentaja, Poltoranin sanoi kaksi vuotta sitten virolaismediassa.

Andrus Veerpalun valmentajana toimi Mati Alaver. Hän oli vuonna 2006 vahvasti ehdolla Suomen ruoriin, mutta pestiin valittiin Magnar Dalen.

Alaver toimi viime kauteen Poltoraninin ja muiden kazakstanilaisten valmennusryhmässä.

–En voi sanoa Alaverista muuta kuin sen, etteivät nämä uutiset yllättäneet, Leibak hymähti.

Alaveria ei tällä kaudella ole näkynyt maailmancupeissa Otepään tammikuun tapahtumaa laskematta.

"Päätin, että kyllä, haluan apua veridopingista"

Itävallan poliisi on vapauttanut kaikki viisi hiihtäjää, jotka se otti kiinni keskiviikkona suoritetuissa dopingratsioissa.

Itävallan Dominik Baldauf ja Max Hauke sekä Kazakstanin Aleksei Poltoranin vapautettiin torstaina, ja poliisi kertoi urheilijoiden tunnustaneen dopingin käytön.

Myöhään torstai-iltana myös virolaiset Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv pääsivät vapaaksi.

Perjantaina Tammjärv istutettiin lehdistön eteen päävalmentaja Anti Saarepuun rinnalla. Tilaisuuden yksinään aloittanut Saarepuu kertoi Tammjärvin ja Veerpalun myöntäneen hänelle syyllisyytensä.

–En hyväksy heidän käytöstään. Tämä oli heidän päätöksensä, joka tehtiin minun selkäni takana, Saarepuu sanoi Viron yleisradioyhtiön (ERR:n) mukaan.

Tammjärv vahvisti päävalmentajan sanat tämän tietämättömyydestä.

Tammjärv kertoi aloittaneensa dopingin käytön vuonna 2016. Andreas Veerpalu tuli dopingohjelmaan mukaan myöhemmin. Kaksikko puhui dopingasioista vain hyvin harvoin.

–Aloitetaan alusta. Kävin keskustelun Mati Alaverin kanssa. Hän sanoi minulle, että hänellä on yhteystieto. Jos haluaisin hiihtää kovempaa, Saksassa olisi eräs lääkäri. Päätin, että kyllä, haluan apua veridopingista, Tammjärv sanoi virolaisen Delfi-uutissivuston mukaan.

Alaverin mainitsema saksalaislääkäri oli Mark Schmidt, joka otettiin keskiviikkona kiinni klinikaltaan Saksan Erfurtista. Schmidt on liitetty takavuosina muun muassa maantiepyöräilyn dopingtapauksiin.

–Ensimmäisen kerran otimme verta ulos loppukesästä 2016 ja laitoimme sen takaisin Lahden MM-kisoissa 2017. Se ei toiminut, koska olin sairas, Tammjärv sanoi.

29-vuotias virolainen kilpaili Lahdessa kahdella henkilökohtaisella matkalla: vapaan sprintissä hän oli 58:s, yhdistelmäkilpailussa 36:s.

Verensiirtoja tehtiin Lahden jälkeen muissakin kilpailuissa.

–Siitä ei näkynyt testeissä mitään.

Myös Seefeldin kisat alkoivat tässä mielessä hyvin, kunnes Itävallan ja Saksan poliisien yhteisoperaatio tuhosi kaiken keskiviikkona aamupäivästä. Tammjärv sanoi kokeneensa jo ennen iskua, että häntä seurattiin.

–Kerroin huolestani saksalaiselle lääkärille, joka piti minua vainoharhaisena. Todellisuudessa meitä seurattiin, Tammjärv sanoi.

Itävallan poliisi kertoi keskiviikkona valvoneensa kisapaikkakunnalla ympäri vuorokauden.

–Olin saksalaislääkärin yhteistyökumppanin kanssa, joka antoi minulle omaa vertani ennen 15 kilometrin kisaa. Sen jälkeen olin kiinniotettuna 36 tunnin ajan, Tammjärv kuvaili keskiviikkoaamun tapahtumia.

Tammjärv kertoi tehneensä kiinnioton jälkeen alusta alkaen yhteistyötä poliisin kanssa. Yhteistyön ansiosta Tammjärv sai poliiseilta luvan matkustaa kotiinsa Viroon. Tammjärvin mukaan julkisesti puhuminen tuntui helpolta – toisin kuin valmentajien ja joukkuekavereiden sekä äidin ja isoäidin kanssa puhuminen.

Välttääkseen joukkuekavereidensa epäilykset Tammjärv asui kisaviikonloppuina eri paikassa kuin muu Viron joukkue.

–Käytin pienempiä ja isompia valheita, miksi minun piti olla eri paikassa, Tammjärv sanoi.

Hän kertoi katuvansa tekojaan ja sanoi miettineensä silloin tällöin dopingin jättämistä. Dopingiin Tammjärvin oli ajanut ajatus siitä, että nuorissa hän oli voittanut monia sellaisia urheilijoita, jotka taistelevat nyt miehissä mitaleista.

–Ajattelin pääseväni samalle tasolle heidän kanssaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut