Nykäsen kuolema nousi etusivuille ympäri Eurooppaa – Aftonbladet: "Eittämättä yksi Suomen suurimmista urheilijoista" - Urheilu - Aamulehti

Nykäsen kuolema nousi etusivuille ympäri Eurooppaa – Aftonbladet: "Eittämättä yksi Suomen suurimmista urheilijoista"

Matti Nykänen syntyi 17. heinäkuuta vuonna 1963 Jyväskylässä. Tämä kuva on vuodelta 1985.

4.2.2019 10:55

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen kuolema on huomioitu laajalti myös maailmalla. Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan Suomi heräsi maanantaina shokkiin.

–Nykänen oli eittämättä yksi Suomen suurimmista urheilijoista, lehti kirjoitti.

Aftonbladet muistutti myös Nykäsen alkoholiongelmasta, "joka alkoi jo hänen aktiiviuransa aikana ja paheni myöhemmin". Lehti siteeraa Nykäsestä tehtyä elokuvaa, jossa ex-maajoukkuevalmentaja Matti Pulli muisteli, miten he löysivät aikoinaan Nykäsen ympäripäissään kello neljä yöllä Holmenkollenilla. Saman päivän kisaa siirrettiin huonon sään vuoksi kahdella tunnilla, ja Nykänen hyppäsi kymmenen metriä pidemmälle kuin muut.

–Niin ylivoimainen hän oli, Pulli sanoi.

Lue myös:

Matti Nykäsen saavutukset ovat vertaansa vailla – Calgaryn historiallinen tripla sementoi paikan suomalaisena urheilusankarina

Mäkihyppääjälegenda Matti Nykänen on kuollut

Matti Nykänen avautui harvinaisessa Aamulehden syvähaastattelussa pari viikkoa sitten: kertoi uudesta onnestaan, ainoasta unelmastaan ja suuresta surustaan – miltä tuntuu olla kielletty isoisä?

Matti Nykäsen värikäs elämä: kuusi kertaa naimisiin, pahoinpitelytuomioita ja ura laulajana

"Helvetti ei voi olla pahempi paikka kuin minun elämäni"

Aftonbladet muistuttaa myös Nykäsen elämän synkistä vuosista. Norjalaiselle Dagbladet-lehdelle antamassaan haastattelussa Nykänen sanoi aikanaan, "ettei helvetti voi olla pahempi paikka kuin minun elämäni".

Expressen otsikoi juttunsa: Suomalaislegenda kuoli. Lehti listaa Nykäsen saavutukset ja muistuttaa niin ikään tämän alkoholinkäytöstä sekä vankilatuomioista.

Saksalaislehti Sternin mukaan Nykänen oli "yksi parhaista koskaan eläneistä mäkihyppääjistä, joka dominoi lajia tavalla, johon ei kukaan ennen häntä ollut pystynyt".

Saksalaisen uutistoimisto DPA:n uutista Nykäsen kuolemasta on julkaistu laajalti saksalaisissa ja itävaltalaisissa lehdissä, muun muassa Osnabrücker Zeitungissa.

Löydät kaikki Matti Nykäseen liittyvät uutiset täältä: Matti Nykänen 1963–2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: