Suomi mursi Venäjä-putkensa – Kärppien vahti on loistanut maajoukkueessa - Urheilu - Aamulehti

Suomi mursi Venäjä-putkensa – Kärppien vahti on loistanut maajoukkueessa

Veini Vehviläinen (oik.) joutui antautumaan kahdesti varsinaisella peliajalla.

8.2.2019 7:30

Suomi pelasi Ruotsin EHT-turnauksen avausottelunsa Venäjää vastaan Venäjällä, Jaroslavlissa, ja taipui tappioon vasta voittomaalikisan jälkeen.

Suomi ei ollut aiemmin tällä kaudella tehnyt maaliakaan Venäjän verkkoon. Karjala-turnauksessa tuli pataan 0–3 ja Venäjän joulunalusturnauksen stadionottelussa 0–5.

Siihen nähden tuli nyt kelpo parannus, kun Leijonat raapi sentään pisteen mukaansa Tukholmaan, jossa turnaus jatkuu viikonloppuna otteluilla Tshekkiä ja Ruotsia vastaan.

Piste irtosi Mikko Lehtosen riemukkaalla 2–2-tasoituksella vain yhdeksän sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Seuratasolla ruotsalaista HV 71:tä edustava puolustaja ampui kiekon siniviivalta ruuhkan läpi reppuun, kun Suomi oli vaihtanut maalivahti Veini Vehviläisen kuudenteen kenttäpelaajaan.

Lehtonen oli Leijonien tehopelaaja syötettyään Niko Ojamäen jo ajassa 0.28 ohjaaman johtomaalin. Osuma oli Tappara-tykin ensimmäinen A-maajoukkueessa.

Tehoton ylivoima

Vahvasti voiton eteen urakoi myös Vehviläinen. Hänet pystyi varsinaisella peliajalla yllättämään ainoastaan Ilja Mikhejev, joka viimeisteli Venäjän molemmat maalit.

–Ihan hyvä matsi joukkueelta ja itseltäkin. Pieniä asioita olisi voinut vielä parantaa, Vehviläinen sanoi.

–Itse voisin ehkä vielä huolellisempi olla, ja tietysti joukkueena, kun turnaus etenee, ollaan varmasti terävämpiä erikoistilanteissa, hän tarkensi.

Suomi tahkosi 1–1-tilanteessa neljä peräkkäistä ylivoimaa ilman tulosta. Se kostautui päätöserän alussa Venäjän johtomaalina.

–Hieno tasoitus saatiin siihen vielä, osoitettiin semmoista sitkeyttä siinä. Todella hyvä taistelu myös jatkoajalla, Vehviläinen kiitteli.

Suomi otti jatkoajalla täysin turhan jäähyn väärästä vaihdosta ja joutui kolmella neljää vastaan -alivoimapeliin.

–Jätkät söi kiekkoa, ja pystyin itsekin auttamaan joukkuetta, mutta tietysti mieluummin sitä aina voittaisi. Ei tässä nyt niin huikea fiilis ole, kun kuitenkin hävittiin.

Jännittävässä voittomaalikisassa vasta yhdeksäs pari toi ratkaisun. Dmitri Kagarlitski osui neljällä yrityksellään peräti kolmesti, ja kun myös Mikhejev onnistui kerran, eivät Suomen Juhani Tyrväisen yksi ja Oliwer Kasken kaksi maalia riittäneet.

Niko Ojamäki on laukonut Tapparalle tällä kaudella jo 19 osumaa. Nyt tuli uran ensimmäinen A-maajoukkueessa.

Hyvä leijona-alku

Ensi viikolla 22 vuotta täyttävä Vehviläinen dominoi SM-liigan molaritilastoja torjuntaprosentillaan 93,99 ja päästettyjen maalien keskiarvollaan 1,41. Kärppävahdin ura on alkanut hienosti Leijonissakin.

Vehviläinen pelasi nyt kolmannen A-maaottelunsa ja jatkoi pisteputkeaan, kun alla oli kaksi Karjala-turnauksen nollapeliä.

–Hyvin tämä on alkanut. Tuntuu hyvältä, että olen pystynyt tällä tasolla omalla panoksellani auttamaan joukkuetta, hän totesi rauhalliseen tyyliinsä.

Kokeilujoukkue

Venäjä ei pelaa turnauksessa kaikilla aivan parhailla miehillään.

Myös päävalmentaja Jukka Jalosen valitsema Suomen joukkue on melko kokematon. Pelaajista noin puolet on debytoinut Leijonissa tällä kaudella tai saa tulikasteensa vasta nyt.

Ensikertalaisia ovat Pelicansin Hannes Björninen ja Kaski sekä tuore alle 20-vuotiaiden maailmanmestari, Ilveksen Oskari Laaksonen.

Laaksonen pelasi Venäjää vastaan A-maaotteludebyyttinsä. Ilveksen nuorukainen miehitti neljättä puolustajaparia HPK:n Niklas Frimanin kanssa. Laaksoselle kirjattiin ottelussa yksi estämisjäähy.

Viime viikolla julkaistuun kokoonpanoon tuli muutoksia, kun Kärppien Rasmus Kupari sekä KHL-hyökkääjät Iiro Pakarinen ja Jukka Peltola jäivät sivuun vammojen vuoksi ja Jukureista Lausanneen siirtynyt Mika Partanen pelaa uudessa seurassaan.

Poisjääntien vuoksi turnaukseen nimettiin KalPan hyökkääjä Eetu Luostarinen. Joukkuetta on mahdollisuus täydentää viikonlopun peleihin.

Euro Hockey Tourin kahdessa aiemmassa turnauksessa paremmuusjärjestys on ollut sama: Venäjä, Suomi, Ruotsi ja Tshekki.

Viimeinen turnaus pelataan toukokuun alussa Tshekissä. Sen jälkeen alkavat Slovakian isännöimät MM-kisat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut