René Fasel lupasi NHL-kaukalot – Kalervo Kummola: ”Voi olla, että se äänestetään vielä nurin” - Urheilu - Aamulehti

Yllätyskäänne: jääkiekon puhuttanut sääntömuutos saatetaan kumota – Kalervo Kummola: "Miksi se etu annettaisiin pois?"

Kalervo Kummolan mukaan jääkiekon arvokisoissa ei välttämättä nähdä pieniä kaukaloita, vaikka René Fasel niin ehti jo julistaa.

Kalervo Kummola on vaikuttanut Kansainvälisen kiekkoliiton hallituksessa vuodesta 1998 alkaen ja vuonna 2003 hänet valittiin sen varapuheenjohtajaksi.

9.5.2019 16:31

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtaja René Fasel ilmoitti maaliskuussa, että MM-kisat ja olympialaiset pelataan vuodesta 2022 lähtien pienessä, 26 metriä leveässä kaukalossa.

Kalervo Kummolan mukaan asia ei ole vielä kirkossa kuulutettu.

– Se on hallituksen esitys, tai lähinnä Faselin esitys. Mutta mä tiedän, että ei kaikki maat tykkää siitä. Voi olla, että se äänestetään vielä nurin, Kummola paljastaa Iltalehdelle.

IIHF:n hallitus esittää MM-kisojen yhteydessä kokoontuvalle kongressille muutosta arvokisojen kaukaloratkaisuun. Kongressissa IIHF:n jäsenmailla on mahdollisuus äänestää hallituksen esityksen puolesta tai sitä vastaan.

– Tuntuu siltä, että ei se yksimielisesti ainakaan mene läpi.

Oliko Fasel kysynyt asiantuntijoiden mielipidettä ennen kuin hän toi asian esille?

– Ei René varmaan pelaajien kanssa ollut keskustellut. Toivottavasti nyt sitten on ennen kokousta.

Oletko itse pienen kaukalon kannalla?

– Mulla ei ole ihan sellaista selkeää kantaa. Molemmat käy mulle, mutta jos ajatellaan Euroopan maiden kannalta, niin kyllähän se leveämpi kaukalo antaa määrätynlaisen edun. Miksi sitä nyt sitten annettaisiin pois? Sitä on moni kysynyt.

Videosekoilu pois

Kaukaloiden lisäksi kiekkopomoilla riittää muutakin keskusteltavaa MM-kisojen yhteydessä.

– Olen ilmoittanut, että laitetaan hallituksen listalle nämä videosekoilut, Kummola kertoo.

Videotuomarit ovat nousseet kevään aikana isoon rooliin. Esimerkiksi naisten MM-kisoissa Suomelta vietiin MM-kulta pois jälkikäteen videotuomarin päätöksellä.

Kummola ei pidä nykyisestä toimintatavasta.

– Tuolla Espoossakin oli kaikenlaista porukkaa katsomassa sitä ja vaikuttamassa siihen mielipiteillään. Se on mun mielestä väärin.

– Alunperin videot hoidettiin sitä varten, että katsotaan oliko maali vai ei. Nyt se on mennyt tällaiseksi pelleilyksi. Ne screenit pitäisi tuoda sinne alas, ja päätuomari ratkaisee sen.

Nälkäinen joukkue

MM-kisojen alla keskusteluja on käyty myös Suomen joukkueesta, josta puuttuvat kaikki kovimmat NHL-tähdet. Leijonista ainoastaan Henri Jokiharju ja Juho Lammikko ovat pelanneet tällä kaudella NHL:ssä.

Kummolalta löytyy ymmärrystä pelaajille, jotka ovat sanoneet ei kiitos MM-kisoille.

– Nämä ovat tosiasioita nämä loukkaantumiset ja sopimusneuvottelut. Vaikka onhan siellä toki joku, jolla ei ole tällaista syytä.

Nimettömästä joukkueesta huolimatta Kummolalla on kova luotto Leijoniin.

– Voi pärjätä todella hyvin. Siellä on nälkäinen joukkue, jossa jokaisella on varmasti näyttöhaluja. Ja osa haluaa näyttää vielä NHL-sopimusta ajatellen.

– Yritteliäisyys ja kova meno korvaa aina pienen taitoeron.

Suomen joukkue tuo Kummolalle mieleen vuoden 1998 Leijonat, jossa oli mukana vain kaksi NHL-pelaajaa: Sami Kapanen ja Janne Laukkanen. Laukkanen pelasi tosin vain yhden pelin.

– Oltiin erittäin nimettömällä joukkueella kaksiosaisessa loppuottelussa Ruotsia vastaan, jolla oli kaikki NHL-tähdet. Ensimmäinen peli hävittiin 0–1, toinen päättyi 0–0, Kummola muistelee.

Suomi jäi siis tuolloin yhteistuloksella hopealle, mutta se oli silti huippusuoritus nuorelta joukkueelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut