Kooveen kärkijoukkue neuvoi Aamulehden Jukola-haasteen suunnistajia - Urheilu - Aamulehti

”Kompassi pitää olla”, neuvoi huippusuunnistaja Jukola-noviisi Raimo Helmistä – Kooveen kärkisuunnistajat jakoivat vinkkinsä Aamulehden joukkueille

Kooveen kärkisuunnistajat kohtasivat Aamulehden julkkis- ja lukijajoukkueet Jukolan viestin alla.

Tehkää yksinkertaiset suunnitelmat ja pitäytykää niissä, Oleksander Kratov (kesk.) ohjeistaa Tommi Evilää ja Raimo Helmistä.

14.6.2019 10:00 | Päivitetty 14.6.2019 10:29

Aamulehti

Aamulehden lukija- ja julkkisjoukkueiden liki vuoden mittainen Jukola-valmentautuminen alkaa olla varsinaista viestisuoritusta vaille valmis. Suunnistuksen perusteet ovat jo hallussa, joten tapahtumaviikolla viime hetken vinkkejä kurkoteltiin suoraan huipulta, kun Kooveen ykkösjoukkueen Daniel Hubmann, Oleksandr Kratov, Tim Robertson, Lauri Sild ja Timo Sild vierailivat haasteryhmän treeneissä.

Viime vuonna Kooveen kärkijoukkue voitti koko Jukolan viestin, ja sen riveistä löytyy moninkertaisia arvokisamitalisteja. Joukkuetta manageroivan Raimo Arvolan mukaan Kangasala-Jukolaan ei ole kuitenkaan asetettu tarkkoja sijoitustavoitteita.

– Tärkeimpinä tavoitteinamme on tehdä joka osuudella niin hyvä suoritus kuin osaamme ja vastaanottaa maalissa hymyileviä suunnistajia, hän taustoittaa noviiseille.

Haastejoukkueiden jäsenet nyökkäilevät. Samat tavoitteet sopivat mainiosti heillekin. Tällaisten tavoitteiden täyttymisen avaimena on riittävä valmistautuminen, ja siihen on pyritty niin aloittelija- kuin ammattilaisjoukkueissakin.

Käytännön neuvoja amatööreille tarjoili uusiseelantilainen Robertson, viime vuoden MM-sprintin hopeamitalisti:

– Nyrkkisääntönä on, että ei vain lähde juoksemaan vaan miettii, ennen kuin alkaa juosta. Tee suunnitelma ja aloita vasta sitten, älä päinvastoin.

Katso videolta, millaisia neuvoja vaihdettiin viime vuoden Jukola-voittajan Oleksandr Kratovin ja

Hyvää mieltä ja paljon vettä mukaan

Julkkisjoukkueen jäsenistö on keskittynyt kisaviikon harjoituksissa herkistelyyn.

– Tällaisena neljän ja puolen sekunnin suorituksen miehenä – tarkoitan pituushyppypaikkaa tässä tilanteessa – olen vahvasti vältellyt ylikuntoa, Tommi Evilä letkauttaa.

Raimo Helminen kertoo käyneensä kävelemässä suunnistustaitoisen kaverinsa kanssa ja koettaa saada hyvän mielen päälle lauantaihin mennessä – siinä on hänen mielestään tarpeeksi valmistautumista viime metreille. Evilä suunnittelee varaavansa paljon vettä mukaan suoritukseensa.

– Metsästä ei välttämättä tulla pihalle ratamestarin ihanneajassa, mutta pihalle tullaan kuitenkin. Siellä voi silti tulla niitä hetkiä, että jano pääsee yllättämään.

Kooveen ykkösjoukkueen Timo Sild (vas.) muistuttaa Raimo Helmistä, Jenni Aholaa ja Pekka Saravoa pitämään kartan oikein päin.

Joukkueen suoritusvuoroista on jo alustavat suunnitelmat tehty, mutta lopullista taktiikkaa hiotaan Evilän ja Helmisen mukaan yhtä salaisesti kuin Kooveen kärkijoukkueessakin.

– Emme paljasta suunnitelmia muille, koska epävarmat vastustajat miettivät siirtonsa sen suhteen, mitä julkkistiimi tekee, joukkuekaverukset veistelevät.

Kaiken kaikkiaan julkkisjoukkueessa ollaan lähes vuoden mittaiseen Jukola-haasteeseen tyytyväisiä – ainakin vielä ennen viestiä.

– Erittäin hyvä mieli on tästä projektista. Oma hyväntekeväisyyspottini on ihan liian huono, mutta muut ovat keränneet hyvin rahaa, Helminen miettii.

– Kyllä meillä on vielä aikaa siihen, Evilä lohduttaa ja toteaa hyväntekeväisyyskeräyksen olevan niin tärkeä ja hieno asia, että ilman sitä koko haaste olisi saattanut jäädä toteuttamatta.

Sveitsiläisellä Daniel Hubmannilla (kesk.), moninkertaisella maailmanmestarilla, riitti hihasta nykijöitä Jukola-joukkueiden kohtaamisessa. Hubmannin ympärillä Raimo Helminen, Pekka Saravo, Jenni Ahola ja Jussi Tuulensuu.

Julkkistiimin Paulina Ahokas pääsi yhteiskuvaan Kooveen Oleksander Kratovin, Timo ja Lauri Sildin, Tim Robertsonin, Daniel Hubmannin ja Jani Myllärisen kanssa.

Meille hienoja detaljeja, heille pläkkiselviä perusasioita, mietti Tommi Evilä Kooveen kärkisuunnistajilta saamistaan Jukola-vinkeistä.

Jukola-haaste

Jukola-haaste on Aamulehden, Kooveen ja Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on kerätä tukea Tampereen uudelle lastensairaalalle.

Haasteen myötä Aamulehden lukijoista ja julkkiksista on koottu neljä joukkuetta Kangasala-Jukolaan. Osallistujat ovat pirkanmaalaisia, ja heidän ikähaitarinsa on 16–58 vuotta.

Julkkisjoukkueeseen kuuluvat Paulina Ahokas, Jenni Ahola, Tommi Evilä, Raimo Helminen, Pekka Saravo, Miikka Seppälä, Jussi Tuulensuu ja Mari Walls.

Joukkueet ovat harjoitelleet viime syksystä lähtien Kooveen suunnistajien ja valmentajien opastuksella.

Osallistujien tukena on henkilökohtaisia sponsoreita, joiden tuki menee lyhentämättömänä Lastenklinikan Tuki ry:lle.

Lue lisää aiheesta:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: