Tampereen Pyrintö lähtee ennakkosuosikkina Venlojen viestiin - Urheilu - Aamulehti

Tampereen Pyrinnön naiset lähtevät tarkalla roolituksella Venlojen viestiin – miesten ykkösryhmä julkisti Jukolan kokoonpanon CSI-henkisellä videolla

Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkueen Lotta Karhola (vas.), Simona Aebersold, Saila Kinni ja Venla Harju lähtevät itseluottamus kohdillaan Venlojen viestiin.

13.6.2019 17:41 | Päivitetty 13.6.2019 17:44

Aamulehti

Tampereen Pyrinnön naisten ykkösjoukkue säntää lauantaina Kangasala-Jukolan Venlojen viestiin suurena ennakkosuosikkina. Ennakkosuosikin aseman takaa se, että joukkue voitti huhtikuun lopulla Ruotsissa Tiomila-viestin ja palasi näin suurviestien voittajaksi viisikolla Lotta Karhola, Anni-Maija Fincke, Simona Aebersold, Saila Kinni ja Venla Harju.

Kiireiset suunnistajat ehtivät vasta Kangasala-Jukolan kynnyksellä juhlistamaan tapahtunutta, tosin varsin maltillisesti eli juomaan kahvit seuran toimistolla.

Tiomila oli kaikesta päätellen täydellistä suorittamista?

– Sellaista ei suunnistuksessa tule koskaan, Karhola kuittaa.

– Kuitenkin meni niin hyvin kuin viestissä voi mennä, Harju sovittelee.

– Jokainen toteutti oman roolinsa, Karhola heltyy.

Voittomuistoista ei ole syytä tuon enempää herkistyä, sillä edessä on Venlojen viesti. Tiomilan voitto ei tee ainakaan haittaa Kangasala-Jukolan valloitukselle.

– Ei todellakaan, sillä nyt me tiedämme, että osaamme voittaa. Silti meidän pitää lähteä suunnistus edellä, vaikka olisikin etukäteishypetystä, Karhola sanoo.

Katso, millä joukkueella Pyrinnön miehet iskevät Jukolassa:

Naisten valmentaja Janne Märkälä muistuttaa perusasioista.

– Tiomila antoi varmuuden siitä, että vauhti ja taito riittävät komeasti, eikä tarvitse tehdä mitään ylimääräistä. Sitten on mentaalinen puoli, kun omat ja ulkopuolisten odotukset ovat korkealla. On vain pystyttävä omaan hyvään suoritukseen ilman paineita.

– Ei Tiomila-voitto anna meille kymmenen minuutin etumatkaa, vaan samalta viivalta lähdetään muiden kanssa, valmentaja jatkaa.

Paras kullekin osuudelle

Jokaista Tiomila-voittajaa ei kuitenkaan palkita paikalla Venlojen viestiin, sillä joukkue täytyy kutistaa viisikosta nelikoksi.

Märkälä ei kuitenkaan tunnustaudu diktaattoriksi.

– Kyllä tässä on tarkalla korvalla kuunneltu myös sitä, mitä itse kukin sanoo joukkueesta. Sen sisällä täytyy olla luottamus siihen, että joukkue on oikea eli ei valita neljää parasta, vaan osuus kerrallaan mietitään, kuka on sille paras.

Kuka sitten on lauantaina paras aloittaja? Karhola nostaa kätensä pystyyn ja perustelee.

– Se on minulle tuttu osuus ja tykkään juosta sitä varsinkin nyt, kun olen hyvässä kunnossa. On turvallinen olo, kun pystyn hallitsemaan tilannetta.

Toinen osuus? Aebersoldin käsi nousee.

– Pystyn kyllä hoitamaan minkä osuuden tahansa, mutta toinen osuus on lyhyt ja olen teknisesti vahvassa iskussa.

Kolmas käsi kuuluu Kinnille.

– Maastotyyppi on sellainen, missä olen elämäni aikana eniten suunnistanut ja se tuo varmuutta, vaikka nimet ympärillä kovenevat. Pystyn tekemään omaa hyvää työtä ja se riittää korkealle.

Harju viittaa ankkuriosuuden merkiksi.

– Oletan, että olin juuri se, joka eniten halusi ankkuriksi. Vauhti minulla on nyt hyvä ja itseluottamus korkealla. Toki minullekin Kangasala-Jukola tarkoittaa kotimaastoja.

Harjun mukaan ankkuriosuuden hurjat paineet tuovat lähinnä lisäjännitystä elämään. Suunnistajassa lienee ripaus masokistia.

– Mahdollisesti, Harju nauraa.

Tiomila-viisikosta Anni-Maija Fincke ei silti joudu etsimään joukkuetta Jukolan suunnistajapankin kautta, vaan hän hoitaa Pyrinnön kakkosjoukkueen ankkurin tointa.

Sekin on kova joukkue.

Kangasala-Jukolan Venlojen viesti lauantaina 15.6. Startti klo 14 ja voittajajoukkue maalissa noin klo 17.

Nelikon parhaat muistot

Saila Kinni: Kytäjä-Jukolan voitto vuonna 2010.

Venla Harju: Kytäjän voitto sekä viime vuosi, kun juoksimme äidin kanssa samassa joukkueessa (Harju oli tuolloin jo äitiyslomalla suunnistuksesta).

Lotta Karhola: Lappeenrannan hopea vuonna 2016. Se oli minulle ensimmäinen iso onnistuminen ykkösjoukkueessa.

Simona Aebersold: Neljäs sija kakkosjoukkueessa vuonna 2017. Se oli todella suuri yllätys kaikille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: