Raimo Arvola kertoo, miten idea Jukola-haasteesta syntyi - Urheilu - Aamulehti

Jukola-haasteen isä lähettää hyvillä mielin Aamulehden lukija- ja julkkisjoukkueet vaativiin oloihin huippujen sekaan – ”Se riittää, että opitut asiat toistetaan rasti rastilta”

Kooveen Raimo Arvola keksi, miten Tampereen lastensairaalalle kerätään varoja suunnistamalla. Idean innostunut isä on vakuuttunut, että Aamulehden joukkueet pysyvät kartalla vaativissa oloissa.

Kooveen Raimo Arvola tuulettaa Jukolaa jo etukäteen. Käsissään hän pitää Aamulehden lukija- ja julkkisjoukkueiden pelipaitaa.

10.6.2019 19:18

Aamulehti

Aamulehti on seurannut Kangasala-Jukolaan valmistautuvia kolmea lukijajoukkuetta ja yhtä julkkisjoukkuetta liki vuoden ajan. Päivät h-hetkeen vähenevät tiukalla tahdilla.

Niin tiukalla, että kohtahan tässä hirvittää.

Nimittäin Jukola ei ole sunnuntaisuunnistusta. Jukolan radat on tehty huippu-urheilun ehdoilla.

Nyt on paras ottaa yhteyttä koko Jukola-haasteen todelliseen isään, Kooveen suunnistuspuolen monitoimimieheen Raimo Arvolaan.

Kerro meille, uskaltaako liki neljää joukkueellista suunnistuksen untuvikkoja päästää Kangasalan metsiin niin, että kaikki myös löytyvät kesän aikana?

– Porukka on tehnyt uskomattoman paljon hienoa työtä. Osaaminen on sekä lukija- että julkkisjoukkueessa riittävä Jukolan haasteen selättämiseen, Arvola vakuuttaa.

Huh huh, yksi huoli vähemmän. Melkein:

– Onhan se vaativa urheilusuoritus, oli osuus 7 tai 15 kilometriä. Haastava fyysinen ponnistus myös, Arvola jatkaa.

Huolta heikommista

Vuonna 2018 Kooveen miesten Jukola-joukkue lupasi lahjoittaa sata euroa per suunnistaja Tampereen uudelle lastensairaalalle, jos voitto tulee. Ja tulihan se.

Kooveen suunnistajien 700 euron potti kasvoi 5 000 euroon avokätisten lahjoittajien avulla.

– Se oli jo mukava summa lahjoitettavaksi sairaiden lasten hyvinvoinnin edistämiseen.  Siitä syntyi ajatus, että jospa yritettäisiin tehdä jotain isompaa ja merkittävämpää, Arvola kertoo.

Sitten Arvolan päässä yhdistyivät vuoden 2008 Aamulehden lukijajoukkue, vuonna 2015 Jukolassa vammaisurheilulle varoja kerännyt joukkue ja Ilves-vahti Mika Hilanderin nollapelihaaste lastensairaalan hyväksi kaudella 2017.

Loppu on historiaa, joka muuttuu todeksi viikonloppuna.

– Urheilijoista helposti ajatellaan, että olemme itsekeskeisiä ja pidämme huolen vain itsestämme. Kantava ajatus tässä kaikessa on se, että ison ja vahvan on pidettävä huolta heikommista. Menestyjällä voi olla myös hyvä sydän, Arvola painottaa.

Näin urheileminen saa ikään kuin suuremman merkityksen.

Tunteja ei ole laskettu

Arvola on ollut mukana Jukola-haasteessa alusta asti, mutta innostus ei ole laantunut lainkaan, ehkä päinvastoin.

Jukola-haaste on kerännyt jo yli 51 500 euroa lastensairaalalle. Monelle summa voi olla yllätys, mutta ei Arvolalle.

– Alkujaan mietin, että se olisi mahdollista saavuttaa, ja 50 000 on jo aidosti merkittävä summa.

Kooveesta mukana Jukola-haasteessa on ollut viisi tiukemmin sitoutunutta valmentajaa ja apuvoimia toinen mokoma.

Tunteja Arvola tai seuran väki eivät ole laskeneet.

– Uskallan sanoa, että lukemattomia tunteja, lasten auttaminen, potin kertyminen ja suunnistajien innokkuus ovat vieneet mennessään niin, että tuntien laskeminen on unohtunut. Kaikki on ollut sen arvoista.

Hyväntekeväisyyden ohella Aamulehden lukija- ja julkkisjoukkueet osallistuvat suunnistuskilpailuun, joten on pakko kysyä: millä taktiikalla joukkueet lähtevät metsään?

– Tavoite on yksinkertainen eli tehdä hyväksytyt suoritukset. Lähdemme siitä, että jokainen pääsee radan läpi ja selvittää Jukolan haasteen. Se onnistuu, kun pienet asiat tehdään hyvin ja huolellisesti, ja opitut asiat toistetaan rasti rastilta. Se riittää.

Suunnistajat tekevät hyvää

Aamulehden lukijoista on koottu kolme joukkuetta Jukolan viestiin, joka kisataan 15.–16. kesäkuuta 2019 Kangasalan metsissä. Mukana on myös julkkisjoukkue.

Osallistujat ovat pirkanmaalaisia ja iältään 16–58-vuotiaita. Taito- ja kuntotasot ovat osallistujilla vaihtelevia.

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n, Kooveen ja Aamulehden yhteisen projektin tarkoituksena on suunnistusriemujen ohella kerätä tukea Tampereen uudelle lastensairaalalle.

Ryhmää ovat valmentaneet Kooveen suunnistajat ja valmentajat.

Osallistujien tukena on sponsoreita, joita he ovat itse keränneet ja joiden tuki menee lyhentämättömänä Lastenklinikan Tuki ry:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: