Jussi Parkkila kertoo teini-ikäisen Tuukka Raskin valmentamisesta - Urheilu - Aamulehti

Tamperelaisvalmentaja muistelee Ilves-vuosia Raskin kanssa: ”Tuukka naureskeli vanhemmille äijille, kun he eivät saaneet hänelle mistään maalia”

Tuukka Raskin itseluottamus on aina ollut kohdillaan.

Tältä nuori ja lupaava Tuukka Rask näytti vuonna 2005, 18-vuotiaana.

12.6.2019 15:53

Kesällä 2003 Tampereen Ilves haali 16-vuotiaan maalivahdin Savonlinnasta. Hänen oli tarkoitus pelata kausi B-nuorissa, mutta mitä vielä. Tuukka Rask ei aikaillut.

– Se poika vain tuli A-junioreihin ja otti paikan, vaikka edellä oli vanhempia maalivahteja. Tuukka oli selkeästi muita parempi, muistelee Jussi Parkkila, joka siihen aikaan toimi Ilveksen A:n maalivahtivalmentajana.

– Tuukka pelasi koko kauden. Ei hän antanut kellekään mitään mahdollisuuksia.

Lahjakkuuden näki heti.

– Sen olisi voinut nähdä kuka tahansa siinä vaiheessa. Hän oli jo niin hyvä.

Ja nyt, 16 vuotta myöhemmin, Rask on voiton päässä uransa toisesta Stanley Cupista, ensimmäisestään ykkösvahtina. Boston Bruinsin suomalaistähteä odottaisi myös mitä todennäköisimmin Conn Smythe Trophy, NHL:n pudotuspelien parhaalle pelaajalle myönnettävä tunnustus, jota kukaan suomalainen ei ole koskaan voittanut.

”Ei huimannut mikään”

Raskin itsevarmuus oli kohdillaan jo teini-iässä.

– Ei Tuukka hermoillut. Hän tiesi, että hän ottaa kiekot kiinni, Parkkila kertoo.

– Välillä huvitti, että miten nuori poika pomppasi jostain SaPKosta. Ei häntä huimannut mikään. Itseluottamus oli todella kova jo silloin – ja terveellä tavalla kova.

Parkkilasta tuntuu, että aloittelevana maalivahtivalmentajana häntä jännitti enemmän kuin suojattiaan.

– Tuukka oli, että ei mitään hätää, hän pelaa nollapelin! Ja hän pelasi nollapelin. Sen ikäinen maalivahti tulee Tampereelle ja antaa vain mennä.

Toisella Ilves-kaudellaan 2004–05 hän pelasi A-nuorten kymmenessä playoff-koitoksessa hurjat kuusi nollapeliä ja torjui tupsukorvat mestariksi. Seuraavalla kaudella Rask oli jo liiga-Ilveksen ykkösvahti, vain 18-vuotiaana.

Tennisässä

Tuukka Rask marssii kohti uransa toista Stanley Cupia.

Kovapäisyyden lisäksi Raskissa pisti silmään kyky oppia asioita nopeasti.

– Tuukka imi koko ajan oppia. Kaikki, mitä hänelle sanoi, niin hän hiffasi sen jutun heti ja pystyi saman tien toteuttamaan sitä ja tuomaan sen peliinsä, Parkkila kehuu.

– Se kyky oppia oli niin huima, että koko ajan piti oikeasti antaa hänelle jotain uusia asioita.

Tampereella lätkäjätkät ovat toisinaan valahtaneet laiskanpulskeiksi, mutta ei Rask.

– Hoikka hän on ollut aina – ja tosi räjähtävä: hillittömän nopeat refleksit ja kropanhallinta. Hän teki hallilla kaiken, mitä piti tehdä, ja tykkäsi pelata eri pelejä. Kesät hän pelasi tennistä ja on aika hyvä siinäkin.

Tuore veräjänvartija

Parkkilan ja Raskin välit ovat pysyneet lämpiminä. Heillä on tapana käydä syömässä, kun Bruins ja Parkkilan nykyinen työnantaja Colorado Avalanche kohtaavat.

Raskin ällistyttävästä playoff-vireestä Parkkilalla on selvä näkemys.

– Iso juttu on, että hän oli freessi tänä vuonna, kun pudotuspelit alkoivat. Hän ei pelannut runkosarjassa niin paljon ja on ollut tuoreemman näköinen nyt näissä peleissä.

Runkosarjassa pelejä kertyi 46, vähiten sitten työsulkukauden.

– Playoffit kestävät yli kaksi kuukautta, ja niissä pitää olla koko ajan ihan timantti. Se on fyysisesti ja ennen kaikkea henkisesti kova setti maalivahdille. Virheitä ei voi tulla. Paineet ovat kovat.

– Enää ei anneta maalivahdille 70 peliä runkosarjassa, koska sitten on puhki, kun pleijarit alkavat.

Pudotuspeleissä Rask on pelannut Bruinsin kaikki 23 ottelua – ja hän pelaa myös sen viimeisen ensi yönä Suomen aikaa.

”Hän vihasi sitä”

Sen 16-vuotiaan savonlinnalaispojan kilpailuviettiä Parkkila muistelee huvittuneena.

– Hän vihasi sitä, että hänelle tehdään maali edes treeneissä. Joten ei hänelle sitten tehty treeneissä maalia.

– Sitten hän vain nauroi maalilla. Vanhoilla pojilla rupesi vähän kiristämään se homma. Tuukka naureskeli vanhemmille äijille, kun he eivät saaneet hänelle mistään maalia.

Youtubesta löytyy legendaarisia klippejä Raskista, kenties tunnetuin niistä on vuodelta 2009, kun hän pimahti AHL:ssä. Kyseenalaisesti hävityn rankkarikisan myötä maila sai kyytiä ympäri kaukaloa.

Parkkila sanoo Raskin, nyt 32, rauhoittuneen.

– Pirun fiksu mies tänä päivänä. On ollut hienoa seurata, miten hän on kasvanut aikuiseksi mieheksi. On se niin tyylikäs äijä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos