Finlandia-hiihto 2020 peruttiin - taloudellista tappiota tulossa - Urheilu - Aamulehti

Finlandia-hiihdon pääsihteeri kuvaa lohdutonta tilannetta: ”Ne pohjat olivat suurimmaksi osaksi hävinneet”

Finlandia-hiihdon pääsihteeri Tiina Hernesniemi sanoo, että kilpailun järjestäminen tänä vuonna oli täysin tekemätön paikka.

Finlandia-hiihto kilpailtiin yhtäjaksoisesti vuodesta 1974 lähtien ennen tämän vuoden peruutusta. Kuva vuoden 2004 kisasta, kun Mika Myllyläkin (edessä oik.) oli mukana ja voitti kisan.

11.2.2020 20:19

Etelä-Suomen vesisateet, plussakeli ja tuuli tekivät tylyn tempun Lahden latupohjille.

– Tilanne on äärimmäisen surkea. Vielä perjantaina meillä oli vapaan pohjat kunnossa 32 kilometrin ja 20 kilometrin reiteillä. Maanantaina ne pohjat olivat suurimmaksi osaksi hävinneet, Tiina Hernesniemi kertoo.

– Kyllä tämä oli täysin tekemätön paikka. Lunta ei voi edes tykittää, kun keli on plussalla.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1974, kun kilpailu perutaan. Ensimmäinen Finlandia-hiihto piti järjestää vuonna 1973, mutta myös tuolloin lumipula peruutti kisan.

Tappiota tulee.

– Jonkintasoista tappiota tulee, mutta vielä en osaa arvioida tarkkoja summia. Yritämme nyt perua kaiken mahdollisen. Monta asiaa on jo kuitenkin tilattu ja ostettu pokaaleista, osallistumisnumeroista ja mitaleista lähtien. Ne on kaikki maksettava, Hernesniemi kertoo.

Finlandia-hiihdon reitiksi on vakiintunut 2000-luvulla väli Lahti–Hollola–Lahti. Kilpailun järjestävät Lahden Hiihtoseura ja Hollolan Urheilijat -46.

Ilmoittautuneita 2 700

Ensi vuonna Finlandia-hiihto on tarkoitus järjestää tavalliseen tapaan. Päämatkan mittaa kasvatetaan 65 kilometriin. Isot muutostyöt aloitetaan reitillä keväällä.

– Kyllä me olemme positiivisin mielin. Eivät talvet tällaisia jatkossa voi olla. On todella harvinaista, ettei Lahdessa ole lunta tähän aikaan vuodessa, Hernesniemi sanoo.

Tänä vuonna 22.–23. helmikuuta ohjelmassa oli tarkoitus olla lauantaina perinteisen tyylin kisat 50 kilometrin, 32 kilometrin ja 20 kilometrin reiteillä sekä sunnuntaina vapaan tyylin kisat samoilla matkoilla.

Ilmoittautuneita oli 2 700. Viime vuonna hiihtäjiä oli 4 000. Järjestäjät olivat tiedottaneet jo aiemmin ilmoittavansa 14. helmikuuta, joudutaanko reittiä lyhentämään.

– Nyt annettiin tieto peruuntumisesta mahdollisimman aikaisin, jotta esimerkiksi ulkomailta tulossa olleet osallistujat voivat perua lentoja, matkoja ja hotelleita, Hernesniemi kertoo.

– Tiedän, että moni on odottanut sitä 14. helmikuuta ennen ilmoittautumista kisaan.

Järjestäjä pidättävät jo maksetuista osallistumismaksuista 50 prosenttia, toiset 50 prosenttia hyvitetään ensi vuoden osallistumismaksun yhteydessä.

Tenava Finlandia hiihdetään yhä suunnitellusti lauantaina 22. helmikuuta, kuten myös Lasten Finlandia 10. maaliskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: