Jääkiekkoliigassa on jo varauduttu ensi kauden myöhästymiseen - Urheilu - Aamulehti

Jääkiekkoliigassa on jo varauduttu kauden myöhästymiseen – ”kahden tai kolmen viikon viivästys olisi maksimi”

Jokainen seura leikkaa pelaajien palkkoja ensi kauden sopimuksista.

Liigakausi on alkanut Tampereella perinteisesti Ilveksen ja Tapparan paikallisväännöllä. Tällä hetkellä ei ole varmuutta, koska sarjan avauskierros pelataan.­

20.5.2020 14:14

Helsinki

Uuteen jääkiekkokauteen olisi noin neljä kuukautta aikaa, mutta epävarmuus on päällimmäinen olotila liigaorganisaatioissa.

Liigan toimistolla on laskettu kymmeniä skenaarioita, milloin kausi voisi päästä vauhtiin. Yhtäkään laskutoimitusta ei saada täsmäämään ennen kuin valtiovalta määrittää suurten yleisötapahtumien raamit.

– Kaikkia asioita on mietitty. Odotamme viranomaisten ja valtiovallan päätöksiä, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä sanoo.

Liigan olisi tarkoitus käynnistyä syyskuun puolivälissä ja runkosarjan kestoksi on laskettu 60 kierrosta.

Siihenkin on varauduttu, ettei kausi ala ajallaan.

– Pystymme tekemään monia asioita ja vetämään lokakuussa alkavan kauden läpi, mutta kahden tai kolmen viikon viivästys olisi maksimi, Järvelä toteaa.

Leikkaushaitari kuudesta 17 prosenttiin

Jokainen seura leikkaa pelaajien palkkoja ensi kauden sopimuksista. Haitari palkkaleikkauksissa on iso, kun vaihteluväli liikkuu kuudesta prosentista 17 prosenttiin.

Jos pelaaja joutuu tinkimään palkastaan 8,33 prosenttia, vastaa se yhden kuukauden palkan menettämistä. 17 prosentin leikkaus tarkoittaisi noin kahden kuukauden palkan menettämistä.

Pelaajat voivat saada osan menetetyistä tuloistaan takaisin, mutta siihen vaikuttavat monet asiat. Seuran urheilullinen menestys on yksi, taloudellinen toinen.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela arvelee, että jotain voisi tulla pelaajille takaisin, jos seura tekee voittoa.

– Mutta olen sanonut pelaajille, että kannattaa lähteä siitä, että rahat ovat mennyttä, Saarela sanoo.

Taloudellinen epävarmuus kiekkoseuroissa on niin suurta, että kaikki laskelmat perustuvat arvioihin, ja niihin perustuvat myös palkkaleikkaukset.

– Pelaajat ovat hyväksyneet sen.

Uudet neuvottelut, jos sarjan alku viivästyy reilusti

Ensi kauden alkaminen ratkaisee paljon, miten pelaajat saavat palkkojaan ja seurojen kassat kestävät.

– Jos kautta ei pääse likipitäen ajallaan aloittamaan, ovat useissa seuroissa edessä uudet neuvottelukierrokset, Saarela uskoo.

Palkkaleikkaukset tarkoittavat pelaajille, että rahat jäävät saamatta, kun ei ole paikkaa, mistä hakea korvauksia. Urheilijasopimukset eivät kuulu työttömyyskassan piiriin.

Pelicansin lomautetut pelaajat voivat hakea Kelan päivärahaa, joka on vajaat 34 euroa päivässä.

Taloudellisiin leikkauksiin päätyneissä liigaseuroissa pelaajat pysyvät edelleen seurojen palkkalistoilla ja heillä pysyvät myös vakuutukset voimassa.

Lomautetut pelaajat eivät ole kattavan vakuutuksen piirissä. Heillä on Pelaajayhdistyksen kautta vakuutus, joka kattaa tapaturmista aiheutuneet hoitokulut, mutta uran loppumista ne eivät korvaa.

– Jos pelaaja loukkaa vaikkapa polvensa niin pahasti, että ura päättyy siihen, ei hän saa korvausta. Olenkin sanonut pelaajille, että katsokaa, miten harjoittelette tänä aikana, Saarela sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?