Sun Yang sai kahdeksan vuoden dopingrangaistuksen - Urheilu - Aamulehti

Kiinan huippu-uimari sai kovimman mahdollisen rangaistuksen – rikkoi dopingnäytteen ja repi valvojan muistiinpanot

Uinnin supertähti Sun Yang sai pitkän kilpailukiellon dopingrikkeestä.

Sun Yang on kolminkertainen olympiavoittaja.

28.2.2020 18:15

Kiinalainen uimari Sun Yang on saanut kahdeksan vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksista. Päätös on seurausta vuoden 2018 tapahtumista, jolloin miehen näytteenottoa estettiin tai vaikeutettiin lukuisin eri tavoin.

Uimari ja hänen taustajoukkonsa muun muassa rikkoivat vasaralla jo sinetöidyn verinäytteen, minkä lisäksi he repivät dopingvalvojan muistiinpanot.

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS otti asian käsittelyyn sen jälkeen, kun kansainvälinen uintiliitto antoi tapauksesta vain varoituksen. Rangaistus on maailman antidopingjärjestön WADAn esityksestä ankarin mahdollinen. Rangaistusasteikko oli kahden ja kahdeksan vuoden välillä.

Paljastus: Kiinan uintitähti tuhosi dopingnäytteensä vasaralla – "Tietovuoto on hyvin vahingollinen”

Vilppilähtö avitti Kiinan kohu-uimarin toiseen maailmanmestaruuteen – mitalien jaosta ei selvitty taaskaan ilman välikohtausta

”Maailman vihatuin urheilija”

Yang on kolminkertainen olympiavoittaja ja 11-kertainen maailmanmestari. Menestys kyseenalaisen historian kera ei ole tuonut 28-vuotiaalle kiinalaiselle suosiota kollegojen keskuudessa. Yangia onkin kutsuttu lehdistössä paljonpuhuvasti ”maailman vihatuimmaksi urheilijaksi”.

Edellisissä MM-kilpailuissa kiinalaiselle taipunut Mack Horton ei suostunut poseeraamaan palkintopallilla tämän rinnalla. Yang sai runsaasti kritiikkiä muilta uimareilta myös Rion olympialaisissa 2016, jossa hän ui yhden kulta- ja yhden hopeamitalin. Yhteensä miehen värisuora olympialaisissa on 3–2–1.

Yang kärysi ensimmäisen kerran dopingista 2014. Tuolloin hän sai kolmen kuukauden kilpailukiellon, jonka voimaanastumista venytettiin Aasian mestaruuskisojen jälkeen, vaikka dopingrikkomus tapahtui ennen kilpailuja. Tämän ansiosta Yang pääsi kahmimaan menestystä altaissa Kiinalle tärkeissä arvokisoissa.

Tuoreen päätöksen myötä Yangilta jäävät väliin sekä tämän vuoden Tokion olympialaiset että vuoden 2024 Pariisin kesäolympialaiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: