Suomalaisvalmentajalla erikoinen vuosi Ranskan koripalloliigassa – ”Yksi Euroopan atleettisimmista sarjoista” - Urheilu - Aamulehti

Suomalaisvalmentajalla erikoinen vuosi Ranskan koripalloliigassa – ”Yksi Euroopan atleettisimmista sarjoista”

Jatkosopimuksen tehnyt suomalaisvalmentaja yrittää ohjata Strasbourgin takaisin menestystielle.

Lassi Tuovi luotsaa Strasbourgin joukkuetta.­

17.5. 7:00

Helsinki/Strasbourg

Ihmeellinen ja mielenkiintoinen vuosi. Näin tiivistää valmentaja Lassi Tuovi kautensa Ranskan koripalloliigan SIG Strasbourgissa.

Käänteitä Strasbourgin kauteen totisesti mahtui – hyviä ja huonoja. Ranskan Pro A:n suurseuroihin kuuluvan Strasbourgin kausi oli kokonaisuudessaan pettymys.

–  Vaihtuvuutta oli paljon, ja homma ei koskaan hioutunut täysin yhteen, Tuovi kertoi STT:lle puhelimitse Ranskasta.

Vincent Collet sai tammikuussa potkut, ja Tuovi nostettiin apuluotsin paikalta päävalmentajaksi. Huhtikuussa Tuovi teki kaksivuotisen jatkosopimuksen.

Pro A on yksi maanosan parhaista kansallisista sarjoista, jossa Strasbourg oli 2013–2017 joka kerta hopealla.

–  Tämä on yksi Euroopan atleettisimmista koripallosarjoista. Hyvin vauhdikas ja urheilullinen sarja, jossa nähdään paljon yllätystuloksia.

Tuovi, 33, on poikkeuksellisen nuori päävalmentaja eliittisarjoihin. Valmentajana hän on kuitenkin kaukana noviisista.

Tuovi oli Lappeenrannan NMKY:n päävalmentaja 2011–2014. Sen jälkeen tie vei turkkilaisen Besiktasin, Strasbourgin, ranskalaisen Gravelines-Dunkerquen ja uudestaan Strasbourgin apuvalmentajaksi.

Suomen miesten maajoukkueen valmennusryhmässä hän on ollut kymmenen vuotta.

Tuovin korvaama Collet on Ranskan miesten maajoukkueen luotsi. Collet'n komennossa Ranska on yltänyt muun muassa EM-kultaan 2013 ja MM-pronssille 2014 sekä 2019.

Kliseisesti sanottuna Tuovi on hypännyt suuriin saappaisiin.

–  Paineet kuuluvat tähän juttuun, mutta myös kehittyminen ja oppiminen ovat sen mukaisia. Varmasti auttaa, että minulla alkaa jo viides kausi Ranskassa. Yllätyksiä varmasti tulee ja apua tarvitaan, mutta olen ainakin sisällä seurassa ja sarjassa, hän sanoo.

Joukkuetoiminta keskeytyksissä

Ranskan liigassa lyötiin ovet säppiin maaliskuussa koronaviruspandemian takia. Pelit jatkuvat tällä tietoa aikaisintaan syyskuussa. Keskeytyshetkellä kymmenentenä olleen Strasbourgin joukkuetoiminta on pysähdyksissä.

–  Vielä siellä puljataan loppusijoituksia ja mietitään, mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta katseet on jo suunnattu ensi kauteen. Joukkueella ei ole vielä päivittäistä toimintaa.

Tuovin mukaan ensi kauteen valmistautuminen alkaa kunnolla, kun tieto sarjan jatkumisesta tulee. Strasbourg suuntaa tulevaan puhtaalta pöydältä, sillä pelaajasopimustilanne "lähtee ihan nollista".

–  Nyt ainakin pääsee valitsemaan omanlaisensa joukkueen. Muutamalla ranskalaishankinnalla olemme aloittaneet.

Tuovi myöntää kaipaavansa pelejä ja harjoituksia.

–  On se erilaista istua päivät kotona läppärin kanssa. Kyllä sitä hienhajua vähän ikävöi.

Koronavirus on ajanut monet seurat tiukalle kulukuurille. Tuovi kantaa huolta myös pelaajista.

–  Urheilijoille on aika haastavaa valmistautua tulevaan, kun pelit loppuivat maaliskuussa ja jatkuvat vasta syksyllä.

Suomalaisvalmentajat kiinnostavat

Tuovi on osa viime vuosien jatkumoa, jossa suomalaisia koripallovalmentajia on siirtynyt ulkomaille.

Esimerkiksi Tuomas ja Joonas Iisalo tekivät vahvaa tulosta Saksan Bundesliigan Crailsheim Merlinsin peräsimessä ennen kauden keskeytystä.

Huhtikuussa uutisoitiin Tuovin jatkon lisäksi Ville Tuomisen siirtyminen Ruotsin naisten liigassa pelaavan Helsingborgin luotsiksi ja Daniel Janssonin pesti Saksan kakkostason Tübingeniin.

–  Valmennuskoulutusjärjestelmämme on muuttunut ja kehittynyt valtavasti. Meillä on aika intohimoinen ja hyvä yhteisö. Susijengikin vie meitä varmasti osittain eteenpäin. Suomalaisten työmiehen asennetta arvostetaan maailmalla, Tuovi kehuu ja listaa syitä valmentajavientiin.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat