Valtion talousarvio­esitys olisi liikunta-alalle katastrofi - Urheilu - Aamulehti

Valtion talousarvio­esitys olisi liikunta-alalle täydellinen katastrofi: ”Haluammeko todella ajaa tällaisen toiminnan konkurssiin?”

Valtion talousarvioesitys tekisi toteutuessaan liikuntatoimesta veikkausvoittovarojen hupenemisen pääkärsijän.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen tarjosi Ylen jutussa Taitoluisteluliitolle komitean ”asiantuntemusta”.­

15.8.2020 14:00

Valtion talousarvioesitys vuodelle 2021 julkaistiin torstaina. Valtionvarainministeriön ehdotus oli liikunnan ja urheilun näkökulmasta karua luettavaa.

Esityksessä liikuntatoimen määräraha vuodelle 2021 olisi hieman alle 118 miljoonaa euroa. Se tarkoittaisi 48 miljoonan euron pudotusta edellisestä vuodesta, eli liikunnalle kohdistetusta rahasta katoaisi kerralla lähes 30 prosenttia.

Suurin syy esitetylle romahdukselle on Veikkauksen rahapelituottojen hupeneminen koronaviruspandemian seurauksena. Liikuntatoimen veikkausrahojen määrä putoaisi 40 miljoonalla eurolla.

Samaan aikaan esityksessä taiteen ja kulttuurin sekä akateemisen tutkimuksen määrärahoja ollaan nostamassa kymmenillä miljoonilla, vaikka myös niiden veikkausvoittorahat kutistuvat.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen muistuttaa, ettei kyse ole missään nimessä lopullisesta liikuntabudjetista, vaan enemmänkin tavanmukaisesta avauksesta.

Vaikka Salosen mukaan ei ole syytä paniikkiin, lukuja ei hänen mielestään voi missään nimessä hyväksyä tällaisenaan.

– Hallitusohjelmassa on erittäin selkeä kirjaus siitä, että Veikkauksen mahdollinen tuotonalenema kompensoidaan. Liikunnasta vastaava ministeri on jo kahteen otteeseen selkeäsanaisesti todennut, että rahoitusaukot tilkitään kaikilla opetus- ja kulttuuriministeriön Veikkauksen tuottoihin linkitetyillä sektoreilla, Salonen huomauttaa.

Salonen viittaa tiede- ja kulttuuriministeriksi äitiyslomansa jälkeen viime viikon torstaina palanneen Annika Saarikon (kesk) lausuntoihin.

Hanna Kosonen luovuttaa salkkunsa Saarikolle ensi viikolla: "Häirintätapaukset menivät ihon alle ministerikaudella"

Saarikko arvioi viime viikolla, että opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusvaje ensi vuodelle on 140 miljoonaa euroa. Hän kertoi STT:lle, että tuo aukko tilkitään lähtökohtaisesti keinolla millä hyvänsä.

– Valtaosa siitä potista on suomalaisia kulttuuripalveluita. Sellaista näkymää, että suomalainen kulttuurikenttä ajettaisiin käytännössä alas, ei ole olemassa, Saarikko sanoi.

– Ellei muuta ratkaisua keksitä, jäljelle jäävät velkarahat ja verotuksen kiristäminen.

Hallitus käsittelee talousarvioesitystä budjettiriihessään 14.–15. syyskuuta. Budjetti käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.

Olympiakomitean Salonen toteaa, että matka kohti budjettiriihtä on erittäin tärkeä.

– Liikunta- ja urheiluyhteisö on näistä selkeistä lupauksista muistuttamassa, jotta liikuntabudjetti pidettäisiin aiemmalla tasolla, hän sanoo.

Kolmasosan pudotus liikunnan budjetissa olisi Salosen mukaan toteutuessaan ”katastrofaalinen” ja näkyisi välittömästi kaikilla liikuntakulttuurin osa-alueilla huippu-urheilusta lasten ja nuorten liikuntaan.

Salosen mielestä tulisi kysyä, mitä yhteiskunta oikeastaan haluaa.

– Jos spekuloidaan, että liikuntatoimen rahoitus merkittävästi vähenisi, se näkyisi vääjäämättä kustannuksina toisaalla. Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan selvä yhteys liikkumattomuuden ja terveydenhuollon kustannuksien välillä. Hallitusohjelmassa mainituista työuran pidennyksistä voitaisiin vain haaveilla, hän toteaa.

– Seuratoiminnan läpi kulkee 90 prosenttia lapsista ja nuorista. Haluammeko todella, että tällainen toiminta ajettaisiin konkurssiin?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?