Suomen mestari Patrick Kaukovalta ei kiirehdi ammattilaiskentille - Urheilu - Aamulehti

Tenniksen uusi Suomen mestari opiskelee urheilupsykologiaa eikä kiirehdi ammattilaiskentille: ”Tavoitteet ovat ihan puhtaasti Jenkeissä”

Yliopistopelaajat hallitsivat tämän vuoden SM-kisoja vahvalla otteella. Anastasia Kulikova palasi ulkokenttien Suomen mestariksi.

HVS-tenniksen Patrick Kaukovalta saavutti haluamansa välietapin urallaan voittamalla Suomen mestaruuden.

28.6.2020 16:14

Karsinnoista tullut Santtu Leskinen, 26, oli tenniksen SM-turnauksen suuri yllättäjä, mutta mestaruuteen olisi tarvittu vielä annos lisää tehoa ja taitoa.

Isäntäseura HVS:n Patrick Kaukovalta lähti loppuotteluun suosikkina, kesti paineet ja voitti ensimmäisen kaksinpelimestaruutensa missään ikäluokassa.

Kaukovalta, 21, kirjautti numerot 6–4, 6–3 hetkittäin hyvätasoisessa loppuottelussa. Sen verran Leskinen painosti ja kampesi vastaan, ettei Kaukovallalla ollut hetkenkään tilaa hengähtää.

– Tämä oli pitkäaikainen tavoite ja sen nyt saavutin. Tennikselliset tavoitteet ovat ihan puhtaasti Jenkeissä. Siellä on kaksi ja puoli vuotta jäljellä, Kaukovalta sanoi tenniksestään ja opiskelustaan Alabaman yliopistossa.

Talin loppuottelu oli kahden akateemisen kohtaaminen, kun Leskinen valmistui taloushallinnon maisteriksi Teksasissa opiskeltuaan sitä ennen kandivaiheen Pohjois-Carolinassa.

Kaukovalta lähti ylioppilaskirjoitusten jälkeen Yhdysvaltoihin Alabamaan. Valintaan kuului kaksi isoa asiaa, tennis ja opiskelu.

Urheilupsykologian opinnot ovat edenneet noin puoliväliin, vähän yli. Huipputennis on kulkenut siinä rinnalla, ja näin on tarkoituskin.

Valinnastaan urheilupsykologiaan Kaukavalta kertoi hyvin mutkattomasti. Hän haluaa työskennellä tulevaisuudessa urheilun parissa, mutta oli siihen toinenkin painava syy.

– En ole ikinä ollut kiinnostanut tietokoneista tai bisnesmaailmasta, mutta jotain urheiluun liittyvää halusin. Se on tosi kasvava ala, Kaukovalta viittasi juuri urheilussa lisääntyvään psykologian käyttöön.

Keskittyminen yliopistopeleissä

Kaukovalta on kuulunut vuosia Suomen lupaavimpiin nuoriin pelaajiin. Pieniä ammattilaiskisoja hän ei kiertele, kun suurin fokus kohdistuu yliopistotennikseen.

Polku kohti mahdollisia ammattilaispelejä on rakentunut opiskelukuvion kautta. Kaukovalta lähtee siitä, että ensin pitää menestyä yliopistopeleissä ja sen jälkeen voi katsoa kiinnostaako yrittää alimmissa ammattilaiskisoissa.

– Haluan päästä siellä yliopistopelaajien kärkeen ja tavoite on pärjätä hyvin loppukisassa, Kaukovalta sanoi ja tarkoitti NCAA:n henkilökohtaista turnausta.

Alabaman yliopistossa Kaukovalta pelaa omassa joukkueessaan kaikkia paikkoja kolmos- ja vitospelaajan väliltä. Useimmiten hän pelasi kolmosta, joten kirittäjiä löytyy koulun omistakin pelaajista.

– Siellä täytyy ensin pärjätä tosi hyvin ja sitten päätän lähdenkö kiertämään ammattilaiskisoja tai mitä ikinä teenkään.

Leskiselle viikko antoi paljon. Kahden tuhannen euron pääpalkinto meni Kaukovallalle, mutta tonni tuli sentään hopeasta.

– Pelkästään hauskanpidosta ja nautiskelusta tämä tonni tulee.

– Ihan siisti viikko kieltämättä. Kaikki kunnia Patelle. Hän pelasi hyvin. Jos olisin vähän paremmin pelannut tiukoissa paikoissa, olisin pysynyt vähän paremmin mukana.

Kulikova kukisti Haaviston

HVS:n Anastasia Kulikova palasi ulkokenttien Suomen mestariksi, kun hän kukisti loppuottelussa Smashin Ella Haaviston 6–3, 6–2. Kulikova saavutti kaksinpelin Suomen mestaruuden myös vuonna 2018. Viime vuonna hän ei osallistunut ulkokenttien SM-kisoihin.

Keli Talissa oli todella kuuma ja myös varsin tuulinen. Ykkössijoitettu Kulikova, 20, myönsi sään tuomat haasteet.

–  Tiesin etten tänään pystyisi varmaan pelaamaan ihan parasta peliäni, sillä eilen jätin kaikkeni kentälle. Olin aika väsynyt ja samaan aikaan tiesin Ellan tulevan finaaliin vahvana. Onneksi kuitenkin pysyin vahvana ja keskittyneenä – varsinkin toisessa erässä löysin pelini, mestaruudesta 2  000 euroa kuitannut Kulikova kommentoi Tennisliiton tiedotteessa.

Haavistolle, 18, kyseessä oli ensimmäinen aikuisten kaksinpelin SM-finaali.

–  Ihan hyvä ottelu oli tänään. Toki olen pettynyt, mutta toisaalta viikko oli onnistunut. Ottelun alussa hieman yllätyin, kun Anastasia ei tullutkaan niin voimakkaasti päälle. Pääsin itse hyökkäämään ja ehkä siinä tuli hieman yliyritettyä. Ottelussa oli useita tasaisia tilanteita, jotka kääntyivät vastustajan puolelle. Mutta kuten sanoin, kokonaisuutena olen tyytyväinen viikkoon, SM-hopean lisäksi tuhannella eurolla palkittu Haavisto mietti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: