Anita Korva: Hiihtäjä vaihtoi valmentajaa, kävi nielurisaleikkauksessa ja aloitti varusmiespalveluksen - Urheilu - Aamulehti

Hiihtäjälupaus Anita Korvaa ärsyttää armeijassa välinpitämättömyys, paljastaa esimerkin löysäilijöistä – ”Osalla on sellainen asenne”

Hiihtolupauksella on takana vaiherikkaat kuukaudet: nielurisaleikkaus, valmennuksen uudelleenjärjestely ja varussotilaspalveluksen aloittaminen.

Anita Korva poseerasi Suomen maajoukkueen uudessa kilpa-asussa Hiihtoliiton lehdistötilaisuudessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.­

18.10.2019 11:15

Helsinki-Vantaa

Aamukammat ovat vain muistoja menneisyydestä, kun hiihtäjä Anita Korva, 20, kaivaa älypuhelimensa esiin, avaa sovelluksen ja kertoo palvelusaamujen määrän. Niitä on haastatteluhetkellä jäljellä 162.

– Kaikilla on tällainen sovellus, hän ilmoittaa.

Korva halusi ja pääsi suorittamaan varussotilaspalvelusta Kajaaniin Kainuun prikaatiin urheilukouluun.

– Olen päässyt tekemään niitä juttuja, mitä odotin: seisotaan asennossa rivissä, pidetään sulkeisia ja päästään metsään tetsaamaan sekä ampumaan. Kaikki metsäleirit olen ollut paikalla.

Naisilla on kasarmilla omat tuvat. Varuskunnan alueella Korvan pitää kietaista hiukset nutturalle, metsässä riittää letitys.

– Kaikki korut pitää turvallisuussyistä ottaa pois palveluksen ajaksi, haastatteluhetkellä korvakoruja ja sormuksia käyttävä Korva kertoo.

Hiihtäjä puhuu innostuneen sävyyn armeijakokemuksistaan, sillä toistaiseksi vain yksi asia on ottanut aivoon.

– Osalla porukasta on sellainen asenne, ettei kukaan jaksa tehdä mitään ja kaikki ovat vaan niin, että kunhan pääsisi pois. Se on todella ärsyttävää. Haluaisin, että asiat tehdään kunnolla ja oikein.

Jäätelökuurilla

Korvan ajatuksissa oli päästä reserviupseerikouluun, mutta aliupseerikoulun ykkösvaiheen loppu meni vaisusti.

– Olin leikkauksen ja leirin takia pois, niin ei ollut mahdollisuuksia lähteä sinne.

Hiihtäjältä leikattiin nielurisat, sillä ne oireilivat läpi viime talven luultavasti syksyllä tulleen mononukleoosin vuoksi. Sairaus tunnetaan paremmin nimellä pusutauti.

– Mononukleoosin jälkeen nielurisat olivat koko ajan turvonneet. Olin vähän väliä kipeänä viime kauden ajan. Leikkauksella minimoitiin riski. Toivotaan, että siitä on hyötyä. En ole viime aikoina sairastellut, vaikka armeijassa koko ajan liikkuu erilaisia tauteja.

Leikkauksen jälkeen urheilija oli kaksi viikkoa harjoittelukiellossa. Ruokavalio koostui kahden viikon ajan vain jäätelöstä ja lastenruoka Piltistä.

– Eipä tehnyt muuta mieli syödä, kun kurkku oli niin kipeä. Yllätyin vähän, miten helposti se meni. Varmaan asiaan vaikutti, kun sai valmistautua ja pelätä etukäteen. Keskityin vain kipuun, niin ei huvittanut edes lähteä lenkille.

Anita Korva nappasi viime kaudella nuorten MM-kisoista kolme pronssia.­

Räiskyvä persoona

Korva voitti viime tammikuussa juniorien MM-kisoissa Lahdessa kolme pronssia ja nappasi samasta paikasta helmikuussa uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet, kun hän oli 22:s.

Seefeldin MM-kisoissa nainen pääsi mukaan sprinttiin, mutta karsiutui jatkosta aika-ajon jälkeen.

Kauden jälkeen hiihtäjä vaihtoi valmentajaa, kun Olli Ohtonen korvasi Esko Paavolan.

– Koin, että sprinttipuoleen olisi annettavaa. Olli on siihen suoraan sanottuna parempi vaihtoehto kuin Esko. Halusin ruveta kehittämään vahvuuksiani ja heikkouksiani sekä ryhtyä ammattimaisempaan harjoitteluun. Esko oli lukiovalmentaja, jolta opin paljon.

Vuokatissa vaikuttava Ohtonen on valmentanut Iivo Niskasesta olympiavoittajan ja maailmanmestarin.

– Se kertoo valmentajan ammattitaidosta. Kävin jollain Ollin luennolla, niin se kuulosti fiksulta ajatusmaailmalta ja järkevältä valmentamiselta.

Ohtonen vaikuttaa hyvin rauhalliselta persoonalta, Korvaa on kuvailtu räiskyväksi.

– Olli on ihmisenä sellainen, jonka kanssa minäkin voin tulla toimeen – se ei aina ole niin yksiselitteistä, että tulee juttuun. Minusta näkee, jos en jostain ihmisestä tykkää. Jos suutun, siitä on vaikea päästä yli. Saatan tahtomattakin osoittaa mieltä.

Suomalaishiihtäjän aikuisten arvokisadebyytti tapahtui viime talvena Itävallan Alpeilla Seefeldissä.­

Työpaikka kiikarissa

Uusi valmennusyhteistyö poiki jo jonkinmoisen tuloksen, kun Korva voitti lokakuun alussa Lempäälän Ideaparkin edustalla järjestetyssä rullahiihtokilpailussa kaikki Suomen kärkinaiset Krista Pärmäkoskesta alkaen.

– Ei voi kieltää, etteikö hyvältä tuntuisi voittaa tuon tason hiihtäjiä. Mutta ei yksittäinen show-kisa rullilla hirveästi kerro. Toki se toi itseluottamusta lisää. Niihin asioihin, mitä on harjoiteltu, on tullut kehitystä.

Armeijavuodesta ja kesän nielurisaoperaatiosta johtuen hiihtäjän tavoitteet kaudella 2019–20 ovat maltilliset: olla kansallisissa kisoissa kärkipäässä ja päästä maailmancupin sprinteissä erävaiheeseen 30 parhaan joukkoon.

Myös sotilaallisella uralla on tavoitteita, sillä Korva haluaa varussotilaspalveluksensa jälkeen jäädä armeijaan töihin.

Anita Korva tuuletti rullahiihtokisan voittoa Lempäälässä lokakuun alussa.­

Osion tuoreimmat

Luetuimmat