SportAnalytik-testi paljastaa, missä urheilulajissa lapsi saa todennäköisimmin onnistumisen elämyksiä - Urheilu - Aamulehti

Tuore testi paljastaa, mikä urheilulaji tarjoaa lapselle onnistumisen elämyksiä

Urheiluvaikuttaja Antti Pihlakoski toi Suomeen testimenetelmän, joka antaa suuntaa urheiluharrastukselle ja paljastaa piilevän lahjakkuuden.

SportAnalytik-testi on kehitetty Kaarlen yliopistossa Prahassa. Lisenssi on levinnyt yli 20 maahan, ja menetelmät ovat kaikkialla tasan samanlaiset. Ensimmäiset testit Suomessa tehtiin viime syksynä.

9.1.2020 10:30 | Päivitetty 9.1.2020 10:33

Aamulehti

Liki jokainen vanhempi miettii ainakin toisella aivolohkolla, mikä olisi lapselle se kaikkein sopivin urheiluharrastus. Nyt sen selvittämiseksi on olemassa testi, jos uskomme Antti Pihlakoskea. Ja miksi emme uskoisi, sillä pitkän linjan urheilujohtaja ja kansainvälisen yleisurheiluliiton Iaaf:n hallituksen jäsen voi nyt lisätä pitkään tittelilistaansa tämän: mies, joka toi SportAnalytikin Suomeen.

Tshekissä kehitetty testimenetelmä selvittää lapsen urheilullisuutta yhdeksän eri harjoitteen kautta. Ne testaavat muun muassa liikkuvuutta, nopeutta ja koordinaatiota.

Pihlakoski tutustui testimenetelmään kolme vuotta sitten Prahassa, pyöritteli asiaa reilun vuoden ja päätti, että Suomessakin on tilaa moiselle.

– Ei meillä ollut mitään vastaavaa, joka antaisi lapselle ja vanhemmille selkeitä tuloksia ja suosituksia.

Testin jälkeen lapsi ja vanhemmat saavat testitulosten lisäksi kahdeksan lajin suosituslistan.

– Suositellut lajit ovat juuri sellaisia, joissa lapsi todennäköisimmin saa onnistumisen tunteita, Pihlakoski sanoo.

Pitkän uran tehnyt urheiluvaikuttaja on törmännyt vuosien aikana testiin jos toiseenkin, mutta SportAnalytik teki suuren vaikutuksen kolme vuotta sitten.

– Se on pahuksen yksinkertainen ja fiksusti fundeerattu. Se myös viisastuttaa vanhempia siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ja missä lapsi menee.

SportAnalytikin tarkoituksena ei ole etsiä ja löytää potentiaalisia olympiavoittajia.

– Mutta kyllä se lahjakkuutta paljastaa, Pihlakoski kertoo ja jatkaa tarinalla viime syksyltä, kun yhdeksänvuotias poika hyppäsi vauhditonta pituutta liki pari metriä.

– Vertailuaineiston mukaan samanikäisistä siihen pystyy vain jokunen promille maailmassa.

SportAnalytikillä on jo testattu noin puoli miljoonaa 5–13-vuotiasta lasta ja nuorta yli 20 maassa. Testiä kehitetään sitä mukaa kuin datapankki kasvaa.

SportAnalytik-testitilaisuus su 12.1. Pyynikin palloiluhallissa alkaen klo 10. Ilmoittautuminen osoitteessa sportanalytik.fi viimeistään la 11.1. klo 16:een mennessä. Testin hinta on 59 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: