Naisten pika-aidat on Kalevan kisojen kuumin laji - Urheilu - Aamulehti

Ennen Kalevan kisojen pääosassa patsastelivat keihäsmiehet – nyt huomion keräävät aiturinaiset: Nooralotta Neziri on joutunut outoon tilanteeseen

Annimari Korte ja Reetta Hurske ovat Kalevan kisojen pika-aitojen suosikit, mutta mitä piilee Nooralotta Nezirin hymyn takana?

Annimari Korte (vas.) on alkukesän ykkönen pika-aidoissa. Tulehdus kantapäässä piinasi Nooralotta Neziriä, mutta nyt näyttää jo paremmalta.

1.8.2019 19:22 | Päivitetty 1.8.2019 20:24

Aamulehti, Lappeenranta

Nooralotta Neziri, 26,kumartuu oudossa tilanteessa lähtötelineisiin perjantaina yleisurheilun Kalevan kisojen pika-aidoissa.

Kuusinkertainen pika-aitojen Suomen mestari Neziri lähtee kisaan haastajana.

Hän putosi valtakunnan nopeimman pika-aiturin paikalta kolmanneksi reilu viikko sitten, kun Annimari Korte (12,72) ja Reetta Hurske (12,78) juoksivat Joensuun GP:ssä alle Nezirin kolme vuotta vanhan 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen (12,81).

– Koen, että tämä tilanne voi olla minulle ihan hyvä, sillä yleensä olen tullut vähän semmoisella väkisin -mentaliteetilla SM-kisoihin. Nyt (kovimmat) paineet ovat muilla, Neziri aprikoi.

Pika-aidat on Kalevan kisojen kuumin laji. Yleensä päähuomion ovat keränneet keihäsmiehet, mutta nyt valokeilan varastavat aiturinaiset. Neziri ei ole ehtinyt aprikoida lajisuosion merkitystä. Ajatukset ovat keskittyneet oman kropan kuntoon.

Neziri jätti viime viikolla kantapääkipujen takia Joensuun GP:n aitajuoksun finaalin väliin. Hän piti sen jälkeen neljän päivän totaalisen tauon harjoittelusta. Maanantainakaan jalka ei vielä tuntunut hyvältä, mutta keskiviikon harjoitus sujui jo niin lupaavasti, että hän päätti lähteä kisaamaan Lappeenrantaan.

– Vedin puolentoista tunnin harjoituksen. Ensimmäisellä tunnilla ei ollut mitään tuntemuksia. Lopussa oli pieniä, muttei niin paljon, että olisi pitänyt varoa, Neziri tuumaa ja hymyilee vapautuneesti.

Korte on SE-ajallaan Euroopan tilaston toiseksi nopein, Hurske jaetulla nelossijalla ja Neziri kauden parhaallaan (12,90) listan kymmenes.

Neziri tietää, miksi lajin taso on Suomessa nykyään armottoman kova.

– Ryhmäpaine ja kilpailutilanne ovat niin kovia, että ne puskevat jokaista eteenpäin.

Koko aituritrio on pinkonut myös alle syys-lokakuussa Dohassa käytävien MM-kisojen tulosrajan.

Aitafinaali juostaan perjantaina kello 19.45. Ennusteet eivät lupaa pikajuoksijoiden unelmakeliä (+25 lämmintä ja 1,5 metrin myötätuuli), vaan merkittävästi koleampaa säätä: lämpöä 15-16 astetta ja mahdollisesti vielä vesisadetta. Neziri muistuttaa, etteivät tulokset ole pelkästään säästä kiinni.

– Fiiliksellä on myös suuri merkitys. Olen juossut joskus ennätykseni vastatuuleen ja vielä perjantaiksi luvattua kylmemmässä kelissä (12,82 Lapinlahdella 2016). Viikko myöhemmin Kuortaneella juoksin 12,81 lämpöisessä ja 1,6 metrin myötätuulessa. Jos on 16 astetta ja myötätuuli, niin ei se vielä tulostasoa heikennä. Jos kovasti sataa, niin sillä voi sitten olla jo merkitystä, Neziri aprikoi.

Neziri haluaa jatkaa mestaruusputkeaan. Korte ja Hurske hamuavat vihdoin ykköspaikalle. SM-hallissa mestaruus oli jo milleistä kiinni. Ensin Hurske julistettiin voittajaksi, mutta tarkempi maalikamerankuvan tiirailu nosti sittenkin Nezirin mestariksi.

– Uskon, että taas tulee tiukka kisa. Toivon, että saisin ehjän juoksun ja olisin (mestaruus)taistelussa mukana, Neziri sanoo.

Seuraa heitä perjantaita

Naisten 7-ottelu: Tampereen Pyrinnön Miia Sillman ja Maria Huntington ovat aamulla 10.30 100 metrin aidoilla alkavan kamppailun suosikit. Perjantaina ohjelmassa on neljä lajia ja loppuhuipennus lauantaina.

Naisten pituus kello 16.50: Taika Koilahti on tilastokärki ja suurin voittajasuosikki.

Miesten moukari kello 17.15: Aaron Kangas (73,94), Henri Liipola (73,88), Aleksi Jaakkola (73,76) ja Tuomas Seppänen (73,22) vauhdittavat vahvojen miesten kamppailua. Ennakkoasetelmat lupaavat äärimmäisen tasaista kisaa.

Naisten korkeus kello 18.15: Tampereen Pyrinnön Ella Junnilalla on takana jo hienoja saavutuksia: SE 195 ja alle 23-vuotiaiden EM-pronssi. Nyt on SM-kullan vuoro?

Naisten 100 metrin aidat kello 19.45: Annimari Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri takaavat laadun. Alkuerät juostaan 16.50, ja jo niissä voidaan nähdään hurjaa vauhtia, jos sää vähänkään suosii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut