Yleisurheilukisat vauhtiin heti kesäkuun alussa – lajien aikataulutus lisää turvallisuutta - Urheilu - Aamulehti

Yleisurheilukisat vauhtiin heti kesäkuun alussa – lajien aikataulutus lisää turvallisuutta

SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto (oik.) kertoo, että Urheiluliitto on varautunut nykytilanteen jatkuvan heinäkuun loppuun asti.­

19.5.2020 16:50

STT, Helsinki

Yleisurheilukesä alkaa suunnitellusti 1. kesäkuuta Jyväskylässä keihäänheittokilpailulla. Tiistaina julkistetut aluehallintovirastojen ohjeet urheilukilpailujen järjestämisestä eivät tuoneet yleisurheiluväelle yllätyksiä.

–  Olennaisin ohje on 500 hengen raja yleisötilaisuuksissa, sanoo Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto.

Väkimäärään lasketaan myös urheilijat ja tapahtuman muut osallistujat, joten yleisöä kesäkuun yleisurheilukilpailuihin pääsee rajallisesti.

Aallon mukaan aluehallintovirastojen erityisehdoissa muun muassa turvaväleistä ja hygieniasta ei ollut mitään yllättävää. Niihin Urheiluliitto oli varautunut.

Tiistaina julkistetut ohjeet määrittävät toimintaa kesäkuussa, ja heinäkuinen aluehallintoviraston ohjeistus ratkeaa myöhemmin. Valtioneuvosto on aiemmin kuitenkin päättänyt, että heinäkuun loppuun asti kokoontumiset on rajattu maksimissaan 500 henkilöön.

–  Me rakennamme kesää sillä pohjalla, että heinäkuun loppuun mennään näillä säännöillä, Aalto sanoi.

Elokuussa yleisurheilulla on vahva kattaus, sillä Turussa kisataan 11. elokuuta Paavo Nurmen kisat ja perään 13.–16. elokuuta Kalevan kisat. Niihin toivotaan toki yleisöä, ja järjestelyt jatkuvat aikataulussa.

Urheiluliitto perui elokuulta kuitenkin Naisten kymppi -juoksutapahtuman, joka ensin siirtyi keväältä loppukesään.

–  Naisten kymppi on enemmän rieha kuin kilpailu. Siellä turvajärjestelyjen takaaminen olisi ollut vaikeampaa kuin tavallisessa yleisurheilukilpailussa, Aalto sanoi.

Elokuun alun säännöt ovat yleisurheilun ohella merkittäviä Suomen MM-rallille, joka on ohjelmassa 6.–9. elokuuta. Rallin järjestäjät toivovat kesäkuun alussa varmuutta sille, voidaanko Keski-Suomen sorateillä ajaa MM-rallia.

Lajien porrastus tuo väljyyttä

Turvavälien varmistamisessa etenkin lajiohjelman porrastus on olennaista, etteivät urheilijatkaan joudu liian läheisiin kontakteihin muiden urheilijoiden kanssa.

– Kisoissa pitää suunnitella tarkkaan lajiohjelma ja aikataulut. Tähän me olemme asennoituneet, ja näillä ohjeilla pystymme aloittamaan kilpailukauden, Aalto sanoi.

Urheiluliitto suunnittelee kertovansa kesäkuun kilpailukalenterin yksityiskohtia keskiviikkona. Jyväskylän keihäskisan lisäksi ohjelmassa on ainakin televisioitava kilpailu Lahdessa 7. kesäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?