Leskeksi jäänyt hiihtäjä Ville Nousiainen palasi ladulle – puhuu avoimesti surutyöstään: ”Olen pystynyt virkeänä, kun on koko ajan uutta” - Urheilu - Aamulehti

Kesällä leskeksi jäänyt Ville Nousiainen palasi SM-ladulle parin vuoden tauon jälkeen ja hiihti heti kärkikymppiin: ”Olen pysynyt virkeänä, kun on koko ajan uutta”

Entinen huippuhiihtäjä Ville Nousiainen jäi leskeksi viime kesänä.

1.2.2020 15:46

Vöyri

Vuonna 2018 lopettanut entinen maajoukkuehiihtäjä Ville Nousiainen löi ällikällä, kun hän sijoittui hyvin ohuella valmistautumisella sijalle kymmenen Vöyrin SM-hiihtojen perinteisen etenemistavan 15 kilometrin väliaikalähtökilpailussa lauantaina.

Tulos yllätti myös Nousiaisen, sillä hän ei enää ollut kilpailupaikalla, kun kymmenen parhaan palkintojenjako alkoi. Seremoniat pidettiin noin 90 minuuttia Nousiaisen maaliintulon jälkeen kilpailun kymmenelle parhaalle.

– Marraskuussa tuli tämä pikkuveto Kalle Lassilan kanssa, että osallistun SM-kisoihin. Hiihdin pitopohjasuksilla, joten seinäpitoa ei ollut. Roikuin käsien varassa. Oli kova lenkki, Nousiainen, 36, nauroi suorituksensa päätteeksi.

Nousiainen taipui SM-kultaa voittaneelle Perttu Hyväriselle 2.47,3. Pronssille jäi matkaa reilut 50 sekuntia.

– Kun tarpeeksi kauan tekee töitä, lihasmuisti jää kehoon. Tuota suoritusta varten pitää osata hiihtää, kehaisi voittoajan 41.58,8 kellottanut Hyvärinen.

Kouvolan Hiihtoseuraa ja Peltosen suksitallia edustavan Nousiaisen edellinen startti oli 8. huhtikuuta 2018 Taivalvaaran SM-kisoissa.

Nousiainen pääsi urallaan kahdesti henkilökohtaisessa kilpailussa maailmancupissa palkintopallille.

– Kun Ville Otepäässä 2008 ja Rybinskissä 2007 nousi pallille, hän oli mun idoli. Muistan vuoden 2006 Kouvolan Hopeasommat, kun Ville jakoi minulle mitalin, Hyvärinen tunnelmoi.

SM-hopeaa lauantaina voittanut Ristomatti Hakola antoi hänkin tunnustuksen 36-vuotiaalle Nousiaiselle.

– Se on ollut kova äijä monta vuotta Suomessa, Hakola ilmoitti.

Paluu jännitti

Tunnin lenkkejä tällä kaudella hiihtänyt Nousiainen on yhä sutjakassa kunnossa.

– Ei ole kerennyt syömään. Syöminen ratkaisee paljon hyvinvoinnissa ja painossa, sillä suhteessa syömiseen pitää liikkua sopivasti.

Nousiainen kilpaili retrohenkisesti villapipo päässä.

– Se on suosikkipipo, jolla tykkään käydä lenkillä. En tykkää trikoopipoista.

Vuonna 2018 lopettanutta Kouvolan Hiihtoseuran miestä jännitti paluu laduille.

– Ihan samanlainen kuin kilpailuaikoina, vaikkei nyt sijoituksella ollut väliä. Jännitys tulee, kun tietää, että kohta pitää antaa kaikkensa, mitä sielu sietää.

Puhuminen auttaa

Nousiainen jäi viime kesänä leskeksi, kun puoliso Mona-Liisa Nousiainen menehtyi 36-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden murtamana.

– Yllättävän hyvin olen voinut. Olen pysynyt virkeänä, kun on koko ajan jotain uutta. Onhan niitä huonojakin hetkiä, mutta yllättävän hyvin olen sopeutunut.

Puhuminen on auttanut surutyössä.

– Olen aina ollut avoin. Mitä se auttaa, jos pitää asiat sisällään? Paljon olen saanut ystäviltä apua, mutta haluan itse hoitaa suurimman osan asioita ja pitää langat käsissä. Silloin sitä toipuukin.

Lähiomaisen menettäneet ovat kuvailleet, että lähikuukaudet suru-uutisen jälkeen menevät kuin sumussa.

– On meillä hyviäkin muistoja viime kesältä, kun Mona menehtyi heinäkuun lopussa. Ja ihan hyvin muistan ne ajat sen jälkeen, Ville Nousiainen kuvailee.

Ville Nousiainen irvisti SM-kisaladuilla Vöyrillä.

Nettivalmennusta

Kouvolassa asuvaa Nousiaista pitää virkeänä ala-asteikäinen tytär, uusi työ ja opiskelu.

Hän valmistuu lähiviikkoina valmentajan ammattiin.

– Kun aloitin valmennushommaan, halusin valmentaa. Sitten elämässä tapahtui muuta, eikä ollut mahdollisuus olla pois kotoa. Ei ole nyt rahkeita lähteä matkustamaan.

Nousiainen ja Kalle Lassila pyörittävät Koutsi365-nettivalmennusta tavallisille kuntoilijoille. Heillä on useampi sata asiakasta.

Valmennus tapahtuu etänä ja yhteisissä treeniviikonlopuissa.

– Samoja temppuja 30–70-vuotiaat asiakkaamme tekevät kuin kilpaurheilijat, mutta vauhti on vähän hiljaisempi ja toistojen määrä pienempi. Saa itsekin siitä virtaa, kun porukalla on hymy huulilla.

Kouvolalainen suosi kisakuosissaan vanhaa villapipoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut