NFL-tähti Von Miller sairastui covid-19-tautiin - Urheilu - Aamulehti

NFL:n supertähti on astmaatikko ja sairastui covid-19-tautiin: ”Kuolema kävi mielessäni”

Von Miller on NFL:n puolustuspään tähtipelaajia.­

14.5.2020 18:15

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa pelaavan Denver Broncosin tukipelaaja Von Miller kertoo pelänneensä saatuaan koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin, kertoo uutistoimisto AFP.

31-vuotias, Super Bowlin arvokkaimmaksi pelaajaksikin valittu (vuonna 2016) Miller kuuluu riskiryhmään, sillä hän on sairastanut lapsesta asti astmaa.

Miller sai positiivisen testituloksen 16. huhtikuuta. Kaksi viikkoa myöhemmin testitulos oli jo negatiivinen.

Miller kertoi sairastumisestaan ja siihen liittyneistä peloistaan Washington Postin haastattelussa. Millerin mukaan pelottavinta oli tunne, että ei pystynyt hengittämään.

– Minulla on astma, mutta se oli enemmän kuin astmakohtaus – aivan kuin keuhkoni olisivat kutistuneet. Astmasumutin auttoi, mutta sittenkään ei tuntunut sellaiselta kuin pitäisi. Menin nukkumaan tiedostaen, että happitasoni voi pudota ja herätessäni joutuisin sairaalaan.

Myös Millerin aistit katosivat.

– Ei makuaistia, ei hajuaistia. Se saa sekaisin ruokahalun. Ei pysty syömään kuten pitäisi. Ensimmäiset neljä, viisi päivää olin rehellisesti sanottuna hermostunut. En sanoisi, että luulin kuolevani, mutta se tulin jossain määrin mieleeni.

Miller oli harjoittelematta 17 päivää eikä hän vieläkään ole täysin palautunut.

– Tunnen yhä keuhkojeni yrittävän palata kuntoon. Yritän juosta astmaatikkona ja nyt vielä koronaviruksen jälkeen. Nämä yhdessä aiheuttavat hengenahdistusta.

Miller ei ymmärrä, miksi useat hänen ystävistään tai joukkuekavereistaan eivät vieläkään ota vakavasti koronaviruspandemiaa.

– Jotkut jopa luulevat, että sitä ei oikeasti ole. Se on hulluinta. Olen pyytänyt heitä ottamaan tämän vakavasti. Ottakaa kaikki tämä vakavasti. Ottakaa sosiaalinen etäisyys vakavasti.

Miller kertoo myös tapauksesta, kun hän kävi kaupassa.

– Näin kahden ihmisen menevän sisään maskit kasvoilla. He ottivat ne pois ennen kuin olivat edes kaupasta ulkona. Huusin heille: ’Hei!’ He vaikuttivat innostuneilta [nähdessään tähtipelaajan], mutta sanoin: ’Minulla oli koronavirus. Näin teidän ottavan maskit pois liian aikaisin. Teidän pitäisi pitää maskeja koko matka autolle asti.’ Heidän hymynsä hyytyi.

Millerin mukaan NFL:ssä pitää testata jokainen pelaaja joka päivä, kun joukkueharjoitukset alkavat. Kausi on alkamassa syyskuussa . Millerin mielestä katsojamääriä on rajoitettava.

– Jos stadionille mahtuu 65 000 ihmistä, yleisömäärä pitää rajata noin 16 000:een ja katsojat levittää eri puolille stadionia. Siten saadaan hiukan tunnetta tosielämän paluusta, tosielämän jalkapallon paluusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?