Valkovenäläislegenda palaa Sastamalaan – sai kokea unohtumattoman hetken: ”Puhelimeen on tullut jo viestejä” - Urheilu - Aamulehti

Valkovenäläislegenda palaa Sastamalaan – sai kokea unohtumattoman hetken: ”Puhelimeen on tullut jo viestejä”

Sastamalalaiset suhtautuvat lämmöllä 14 vuotta VaLePassa pelanneeseen Eduard Venskiin.

Eduard Venski voitti VaLePassa seitsemän SM-mitalia ja sai pelipaitansa hallin kattoon.

13.11.2019 19:30

Sastamala

Sastamalassa vierailevalla Eduard Venskillä riittää kättelijöitä, taputtelijoita ja kuulumisten kyselijöitä koko visiitin ajaksi.

Sympaattisesta valkovenäläisestä tuli "koko kaupungin Eetu", kun hän vahvisti VaLePan liigajoukkuetta peräti neljätoista kautta (2002–16).

– Minulla on täällä paljon sellaisia tuttuja, jotka haluaisin tavata. Kolme päivää ei riitä tähän alkuunkaan, Venski heittää.

Valko-Venäjän lentopalloliiton presidentiksi noussut Venski on nyt maan ykkösseuran Shakhtior Soligorskin matkassa. Soligorsk kohtaa ValePan torstai-iltana Mestarien liigan toisen kierroksen kamppailussa.

– Puhelimeen on tullut jo viestejä. Moni kaveri on pyytänyt käymään kahvilla. Se on varmaa, että tämän matkan aikana tulee juotua paljon kahvia, Venski virnuilee.

Ensimmäisenä vierailukohteena on luonnollisesti Venskille rakas Sastamalan liikuntahalli. Areenan toisessa päädystä löytyy pitkä rivi VaLePan mestaruuksista ja cup-voitoista muistuttavia viirejä.

Lisäksi vasemmasta reunassa roikkuu yksi pelipaita. Siitä löytyy VaLePan logo, Venskin nimi ja numero 12.

– Olen tosi onnellinen ja otettu tästä kunniasta. Kaikin puolin loistava juttu, Venski kiittelee.

Juhlallinen seremonia järjestettiin 21. tammikuuta 2017. Venski seurasi ikimuistoista hetkeä silmät kosteina vaimonsa Alesian ja lastensa Yanin ja Yewan kanssa.

Venski voitti lentopalloliigan torjuntatilaston viidellä kaudella ja valtasi paikan tähdistökentällisestä kuusi kertaa. Kruunuksi tuli kauden parhaan liigapelaajan palkinto kaudella 2010–11.

Venski otti VaLePassa kaksi Suomen mestaruutta, kaksi SM-hopeaa, kolme SM-pronssia ja yhden Suomen cupin voiton.

– Näin tänä aikana melkein kaiken. Lähdimme liikkeelle kellarista ja nousimme askel askeleelta kohti kärkeä. Ensimmäinen Suomen mestaruus (2012) oli hienoin hetki. Kulta ratkesi vasta seitsemännen finaalin viidennessä erässä, Venski innostuu.

Ratkaiseva käänne tuli, kun Venski torjui pallon tylysti suoraan Hurrikaanin latvialaislaiturin Aivars Petrusevicsin kasvoille. Se piste (13–10) oli loimaalaisille viimeinen niitti.

Venskin mieleen on jäänyt erityisesti kaksi VaLePan pelaajaa: Antti Esko ja Olli Kunnari.

– Hienoja kavereita molemmat. Kävimme Antin kanssa hyviä keskusteluja. Hän opetti minua paljon kentällä ja kentän ulkopuolella. Ollin paluu oli huikea juttu. Pääsin välillä hänen kämppäkaverikseen. Olli ei puhunut paljon, mutta kaikki vinkit kannatti painaa mieleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos