Suomi sai kylmää kyytiä maailman parhaalta – lentopallonaisten EM-turnaus näytti kaukaiselta haaveelta 10 vuotta sitten - Urheilu - Aamulehti

Suomi sai kylmää kyytiä maailman parhaalta – lentopallonaisten EM-turnaus näytti kaukaiselta haaveelta 10 vuotta sitten

Naisten lentopallomaajoukkue on ottanut hurjan loikan nollasta EM-lopputurnaukseen.

Serbian Stefana Veljkovic (kesk.) antoi pallolle kyytiä korkealta. Veljkovic nappasi ottelun ykköslukeman kolme torjuntapistettä.

23.8.2019 20:47

Naisten lentopallomaajoukkueen pitkä korpivaellus päättyi perjantai-iltana huikealla tavalla.

Suomi asteli EM-areenalle peräti 30 vuoden tauon jälkeen ja pääsi testaamaan heti maailman kirkkaimpien tähtien tason.

Verkon toiselle puolelle asettunut Serbia on hallitseva Euroopan mestari ja maailmanmestari sekä edellisen olympiaturnauksen (2016) hopeajoukkue.

Taustaan nähden Tapio Kangasniemen luotsaaman ryhmän startti oli ennakkoluuloton. Serbialaisten ilmeet muuttuivat hämmentyneiksi, kun Suomi karkasi heti 8–4-johtoon.

Tilanne normalisoitui nopeasti. Loppujen lopuksi 0–3 (17–25, 15–25, 17–25) -tappiolukemat olivat kutakuinkin odotetut.

Suomella olisi ollut aineksia paljon parempaankin.

– Vastaanotto toimi riittävän hyvin, mutta hyökkäyspeli tuotti haasteita. Tiesimme kyllä, että olemme heikoilla, jos joudumme lyömään liikaa isoja palloja, Ankarasta tavoitettu Roosa Koskelo harmitteli.

Kansainvälisillä kentillä karaistunut libero hoiti nostopelin erinomaisesti ja otti lisukkeeksi hienoja puolustuksia. Myös muiden hihapeli toimi. Niinpä Suomella oli parempi vastaanotto kuin Serbialla.

Pelintekijä Kaisa Alanko on ollut maajoukkueen tärkeimpiä lenkkejä jo pitkään, mutta tällä kertaa passitarkkuus ei ollut sillä tasolla kuin Serbian horjuttamiseen olisi vaadittu.

Laiturit joutuivat liian usein liian tukaliin paikkoihin. Se toi suoria virheitä ulottuvaa torjuntaa vastaan. Tälle osastolle tuli vielä ikävä lovi, kun Emmi Riikilän nilkka muljahti pahannäköisesti.

– Täytyy muistaa, että myös yksi vastaan yksi -tilanteet ovat hankalia Serbiaa vastaan. Siellä on niin pitkiä ja ulottuvia torjujia. Eikä taso putoa hirveästi, vaikka joukkue heittäisi kakkoskuusikon kentälle, Koskelo muistutti.

Niin kuin valmentajalegenda Zoran Terzic teki toisessa erässä. Siinä vaiheessa maailman ykköspelaaja Tijana Boskovic ja muut starat siirtyivät kentän sivuun.

Tässä yhteydessä on syytä huomioida, minkälaisen harppauksen Suomi on ottanut reilun 10 vuoden takaisen ratkaisun jälkeen.

Kun miehet alkoivat nousta Mauro Berruton johdolla kohti maailman huippua, naisten maajoukkuetoiminta ajettiin lähes nollaan. Yhtenä kesänä ei ollut minkäänlaista ohjelmaa.

Pitkään Lentopalloliitossa vaikuttanut Antti Paananen painotti myöhemmin, että radikaaliin päätökseen oli selkeät perusteet. Tasapaksulla toiminnalla ei saavuteta koskaan mitään.

Naisten tilanne parani ratkaisevasti vasta vuonna 2016, kun maajoukkueleiritystä lisättiin radikaalisti Kangasniemen vaatimusten jälkeen.

Tulokset puhuvat puolestaan: Euroopan liigan toinen tila 2017, Kultaisen liigan neljäs sija 2018 ja nyt mukana EM-kisoissa.

Odotukset pitää mitoittaa tältä pohjalta. Suomen EM-urakka alkaa toden teolla vasta sunnuntaina Kreikkaa vastaan. Pudotuspelihaaveiden täyttäminen edellyttää silloin voittoa.

Lauantainen Turkki-ottelu kuuluu pitkälti sarjaan hienot kokemukset.

Serbian Stefana Veljkovic (kesk.) antoi pallolle kyytiä korkealta. Veljkovic nappasi ottelun ykköslukeman kolme torjuntapistettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: