Manse PP:n miehet tavoittelevat jälleen nousua Superpesikseen, naiset tähtäävät mestaruuteen - Urheilu - Aamulehti

Manse PP:n miehet joutuvat kantamaan pakkonousun paineita – kauden aikana pitää jännittää myös sitä, tuoko uusi myyntijohtaja Katri Helenan Kaupin katsomoon

Manse PP Edustuksen puheenjohtaja Matti Helimo näyttää, että pesäpalloilijalta onnistuu syöksyminen kotipesään vaikka Torni-hotellin ravintolassa.

12.5.2019 10:00

Aamulehti

Kyllä toistossa on voimaa. Manse PP Edustuksen puheenjohtaja Matti Helimo puhuu puolen tunnin sisään niin monta kertaa kaikkien aikojen tamperelaisesta pesäpallokesästä, että sitä helposti erehtyy pitämään ilmiselvänä tosiasiana, vaikka peliäkään ei ole vielä pelattu.

Ei se kauas jäänyt viime vuonnakaan, mutta lopulta kausi päättyi kaksoiskyyneliin.

Naiset itkivät Jyväskylässä, kun Kirittäret vei Superpesiksen mestaruuden puhtaasti otteluvoitoin 3–0. Miesten kyyneleet virtasivat Alajärvellä, kun Ankkurit valtasi paikan ylimmällä sarjatasolla kukistamalla Manse PP:n viidennessä karsintaottelussa.

Alkavan kauden tavoitteita on siis turha edes ääneen sanoa. Ne tulevat selviksi muutenkin.

– Kun miehet nousevat Superpesikseen, Helimo aloittaa useammankin lauseen.

Viimeksi tamperelaismiehet pelasivat Superpesiksessä vuonna 1991. Silloin joukkueen nimi oli vielä Mansen Pesäpallo.

Eikä naisten kauttakaan haluta päättää tällä kertaa katkeriin kyyneliin.

Uusi uljas Kauppi

Lisäpontta helmikuussa aloittaneen puheenjohtajan sanoille kaikkien aikojen pesäpallokesästä antavat Kaupin uudistussuunnitelmat. Uuden pesäpallokentän on tarkoitus rakentua urheilupuiston luoteiskulmaan tämän vuoden aikana. Uuden katsomon pitäisi olla valmis toukokuussa 2020.

– Tosin pientä jobinpostia on kantautunut korviini. Katsomoiden osalta työt ovat viivästymässä. Vuoden 2020 sijaan nyt oltaisiin vuodessa 2021. Sen enempää ei kerta kaikkiaan voida joustaa.

Helimon mukaan viivästys johtuu kaavoituksen ongelmista.

– Olisimme halunneet aloittaa kauden 2020 uudella kentällä, kun Manse nousee miehissäkin Superpesikseen. Harmi, todella harmi. Asiat venyvät turhaan.  Olemme myös hakeneet itä–länsi-otteluita kaudelle 2121. Kaikki heittää häränpyllyä, jos katsomo vielä tuostakin viivästyisi.

Sanomattakin on selvää, että uuden pyhätön saaminen merkitsee Manse PP:lle valtavan paljon, varsinkin siinä tapauksessa, että seuralla olisi kaksi Superpesis-joukkuetta.

Tätä ei enää haluta: lukkari Sami Virto haki syyskuussa lohtua Tirri-saksanpaimenkoirasta, kun Alajärvi oli murskannut nousuhaaveet.

Paineita pakkonoususta

Manse PP:n miehet ovat neljän vuoden sisään olleet kolmesti kolkuttelemassa Superpesiksen portteja. Vuosina 2015, 2016 ja 2018 kaivattu nousu on sulanut joka kerta ratkaisevassa karsintakoitoksessa vieraskentällä.

Uudessa kaudessa on siis aavistus pakkonousun paineita.

– Tietysti nousu on ainoa tavoite ja olisi haihattelua puhua muuta. Asia pitää pystyä käsittelemään. Ei siitä mitään ylimääräistä painolastia kannatta kasata, mutta kyse on faktasta, jonka kanssa pitää pystyä elämään, Helimo linjaa.

– Kyse on ennen kaikkea kiinnostavuudesta. Superpesis on Superpesis ja Ykköspesis on kuitenkin jotain muuta. Ei sitä kannata kierrellä. Jos joku toista puhuu pukukopissa, se on vain itsensä pettämistä.

Nyt joukkueeseen on värvätty Superpesis-kokemusta. Kimmo Carlsonilla on tilillään kolmisensataa pääsarjapeliä. Paluumuuttaja Ville Kero pelasi Superpesistä Hyvinkään Tahkossa vuosina 2017–2017 ja piti sen jälkeen välivuoden.

Kaksikon suhteen Helimon odotuksen ovat korkealla.

– Odotan Kerolta johtajuutta. Hän oli Tahkossa kapteeni. Tahko on perinteinen seura ja hän oli siellä johtava pelaaja. Carlson tuo verrattomana ulkopelaajana varmuutta kentälle.

Varmuutta kaivataankin, sillä Manse PP:ssä on myös paljon nuoria lupauksia ilman kokemusta kovista paikoista.

Jasperi Luoma, Petteri ja Pyry Alanen sekä Konsta Lehtola, Helimo listaa muutaman esimerkin.

Kaappaus Turusta

Helimon helmikuussa alkaneella puheenjohtajakaudella on joukkueiden ohella vahvistettu myös seuran toimistoa. Helimo nimittäin houkutteli Tommi Liimataisen takaisin Tampereelle TPS Hockeyn organisaatiosta.

Liimatainen on tunnettu muun muassa rock-managerina, jonka ensimmäisiä työnäytteitä oli pikkuveljensä Jonne Aaronin Negative-yhtyeen vieminen maailmalle.

Tosin viime vuosina Liimatainen on saanut eniten huomiota Katri Helenan miesystävänä.

–Tommi on innokas urheilumies ja hän ilmoitti olevansa sen verran hullu, että voisi tarttua tarjoukseen. Meillä kävi verrattoman hyvä onni.

Liimataisen houkuttelussa auttoi se, että Helimo ja Liimatainen ovat armeijatuttuja. Myös musiikki yhdistää miehiä, sillä Liimataisen Hype Records julkaisi vuosina 2009 ja 2011 Helimon albumit Blogi ja Näytelmä.

– Emme voi samalla rahamäärällä pyörittää myös miesten Superpesistä, joten tarvitaan uusia yhteistyökumppaneita. Niiden hankkiminen on Tommin työtä myyntijohtajana.

Miesten Ykköspesis: Haminan Palloilijat–Manse PP 12.5. Kotiavaus Manse PP–Simon Kiri 18.5. Kaupissa. Aamulehti näyttää molemmat ottelut suorana lähetyksenä.

Pesäpalloa ja musiikkia

Manse PP Edustuksen puheenjohtaja. Siviiliammatiltaan luokanopettaja, mutta työskentelee tällä hetkellä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n pääluottamusmiehenä.

Tampereen kaupunginvaltuutettu.

Aloitti pesäpallon vuonna 1987 Manse PP:n E-pojissa. Sen jälkeen pelannut kaikissa juniori-ikäluokissa.

1990-luvulla Manse PP:n edustusjoukkueessa Ykköspesistä 16-vuotiaana.

Suomen mestaruus Hyvinkään Tahkon A-pojissa.

Vuosina 1999-2000 Manse PP:n naisten pelinjohtaja. Juniorivalmentaja. Nyt luotsaa vuonna 2005 syntyneitä.

Julkaissut kolme albumia: Blogi (2009), Näytelmä (2011) ja Hiljaista makuuhuoneessa (2016).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut