Giannis Antetokounmpo ja Nikola Jokic johtavat eurooppalaisten vallankumousta NBA:ssa - Urheilu - Aamulehti

NBA:n hurjin ilmestys kasvoi köyhyydessä, myyden rihkamaa Ateenan kaduilla – NBA:ssa on nähty nuorten eurooppalaistähtien vallankumous

Dirk Nowitzki, Pau Gasol ja Tony Parker ovat kantaneet Euroopan kunniaa koripallon NBA:ssa. Kuluvissa pudotuspeleissä on nähty, että uusia sankareita on astumassa valokeilaan.

Giannis Antetokounmpo siirtyi NBA:han Kreikan kakkostasolta, täytenä raakileena. Hän on kasvanut Pohjois-Amerikassa useamman sentin ja saanut 24 lisäkiloa.

3.5.2019 12:58 | Päivitetty 3.5.2019 13:10

Aamulehti

Mitä yhteistä on Ateenan kaduilla ja Somborilla? Kovin vähän, yleisesti ottaen.

Ateena on Kreikan pääkaupunki ja sen kaduilla on tallannut kaupungin yli 3 500-vuotisen historian aikana ihminen, jos toinenkin. Sombor on noin 50 000 ihmisen pitäjä pohjois-Serbiassa.

Yksi yhdistävä tekijä Ateenan antiikkisilla kaduilla ja serbialaisella pikkukaupungilla kuitenkin on. Kumpikin on kasvattanut supertähden koripallon NBA:han.

NBA:n pudotuspelit ovat edenneet konferenssien välieriin, joten jäljellä on kahdeksan parasta joukkuetta. Niistä kahden paras pelaaja on eurooppalainen. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) ja Nikola Jokic (Denver Nuggets) johtavat eurooppalaisten nuorten supertähtien vallankumousta koripallomaailmassa.

He ovat nousseet tähdiksi eri teitä, eri vahvuuksin.

Giannis Antetokounmpo, 24, Milwaukee Bucks.

Kreikan kummajainen

Pelko oli joka hetki läsnä Giannis Antetokounmpon lapsuudessa. Vanhemmat Charles ja Veronica Adetokunbo muuttivat synnyinmaastaan Nigeriasta Kreikkaan vuonna 1991 ja elivät maassa paperittomina maahanmuuttajina 20 vuoden ajan. Karkoituksen pelko roikkui ilmassa joka päivä.

Perhe eli köyhyydessä. Giannis ja hänen veljensä Thanasis Antetokounmpo tienasivat rahaa myymällä rihkamaa, kuten kelloja ja koruja, Ateenan kaduilla. Samat kadut opettivat myös Giannis-pojan pelaamaan koripalloa.

Milwaukee Bucks varasi hänet vuoden 2013 varaustilaisuudessa. Vasta samana vuonna Antetokounmpo sai elämänsä ensimmäistä kertaa jonkin maan, Kreikan, kansallisuuden.

Antetokounmpo, 24, on nykyään NBA:n hurjin ilmestys: 213 senttiä, 110 kiloa ja 223 sentin syliväli. Atleettisuus ja vaikeasti lausuttava sukunimi ovat tuoneet tähtilaiturille lempinimen Greek Freak, Kreikan kummajainen.

Antetokounmpo hyökkää Ateenan kaduilla opitulla raivolla, voimalla ja päättäväisyydellä kohti koria. Lopputuloksena on usein korirautaa ravisuttava donkki.

Nikola Jokic, 24, Denver Nuggets.

Serbian Jokeri

Nikola Jokic varttui Somborissa, Serbiassa. Hänen elämänsä suurin pelko liittyi selvästi vanhempien veljien Nemanja ja Strahinja Jokicin kiusaamisiin. Koripallo yhdisti veljeksiä.

Nuorin Jokic kasvoi 213-senttiseksi, mutta hänellä oli nuorena painoa 136 kiloa. Hän joi kolme litraa coca colaa päivittäin ja söi aamiaiseksi börek-piirakoita. Huimat taidot, erityisesti syöttötaito, antoivat anteeksi pyöreän, kömpelön vartalon.

Jokic, 24, on laihtunut, mutta Denver Nuggetsin sentteri ei edelleenkään näytä huippu-urheilijalta. Yksi asia on ennallaan: kun Jokic saa pallon käteensä, magia alkaa. Lempinimellä The Joker tunnettu serbi on yksi kautta aikain parhaiten syöttäviä isoja miehiä NBA-historiassa ja häntä on verrattu itseensä Arvydas Sabonisiin. Jokic on Nuggetsin hyökkäyksen moottori, joka ei normaalisti ole sentterin rooli.

Jos sijoitat Youtuben hakukenttään sanat "Nikola Jokic passing", takaan, että viihdyt.

Dirk Nowitzki, 40, Dallas Mavericks.

Pau Gasol, 38, Milwaukee Bucks.

Tony Parker, 36, Charlotte Hornets.

Legendat väistyvät

Antetokounmpo ja Jokic murtautuivat tällä kaudella NBA:n kirkkaimpaan supertähtikategoriaan. Bucks-tähti Antetokounmpo tai Houston Rocketsin James Harden tullaan valitsemaan NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi kesäkuun lopulla.

Kyseisen kunnian on aiemmin saanut vain yksi eurooppalainen, Dallas Mavericksin saksalaistähti Dirk Nowitzki (2007).

Nowitzki, Espanjan Pau Gasol ja Ranskan Tony Parker ovat kantaneet Euroopan kunniaa tällä vuosituhannella alati kansainvälistyvämmässä NBA:ssa. Nowitzkin, 40, ura päättyi tähän kauteen, Gasol, 38, ja Parker, 36, ovat uriensa ehtoopuolella. On uusien sankareiden aika.

Juuri sellaisia ovat Antetokounmpo ja Jokic. Mikä herkullisinta, he eivät ole jäämässä yksin.

Luka Doncic, 20, Dallas Mavericks.

NBA:n Vuoden tulokas -palkinnon on saamassa slovenialaissensaatio Luka Doncic. Lapsenkasvoinen, mutta uskomattoman taitava Doncic, 20, häikäisi ensimmäisellä kaudellaan. Hän jatkaa Dallasissa Nowitzkin työtä.

Doncicista on tulossa toinen eurooppalainen, joka palkitaan Vuoden tulokkaana. Ensimmäinen oli Gasol vuonna 2002.

Nowitzki, Gasol ja Parker ovat tehneet suuria asioita ja voittaneet yhteensä seitsemän NBA-mestaruutta. Nyt he ovat saaneet seuraajia, jotka ovat valmiit astumaan suuriin saappaisiin.

NBA:n pudotuspelit

NBA:n pudotuspelit ovat käynnissä. Menossa on toinen kierros, eli Lännen ja Idän konferenssien välierät.

Lännen parien tilanteet: Golden State Warriors–Houston Rockets 2–0, Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 1–1. (3.5.2019)

Idän parien tilanteet: Milwaukee Bucks–Boston Celtics 1–1, Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 1–2. (3.5.2019)

Runkosarjan paras joukkue oli Bucks rekordilla 60–22. Pistetilaston voitti Rocketsin James Harden 36,1 pisteen ottelukeskiarvolla. Keskiarvo oli paras NBA:n runkosarjassa sitten kauden 1986–87 ja Chicago Bullsin Michael Jordanin (37,1).

Hallitseva mestari on Golden State Warriors, joka hakee kolmatta peräkkäistä mestaruutta. 2017 ja 2018 finaalien arvokkain pelaaja oli Warriorsin Kevin Durant.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos