Ykköspesiksen kauden kohutuin pelaaja saapuu sunnuntaina Kauppiin – lajilegendan seurasiirto ällistytti kaikki - Urheilu - Aamulehti

Ykköspesiksen kauden kohutuin pelaaja saapuu sunnuntaina Kauppiin – lajilegendan seurasiirto ällistytti kaikki

Aamulehti näyttää suorina lähetyksinä Manse PP:n viikonlopun kotiottelut. Sunnuntaina vierasjoukkue Oulun Lipon lukkarina häärii itse Toni Kohonen.

Kauppi on tuttu paikka Toni Kohoselle. Viimeksi 13-kertainen vuoden lukkari pelasi Kaupissa toukokuussa 2017, kun Sotkamon Jymy kohtasi etelänkiertueellaan Seinäjoen.

16.5.2019 18:11

Aamulehti

Juuri käynnistyneen pesäpallokauden kovin läpilyönti puhkoi takarajoja ennen kuin yhtään ottelua oli pelattu. Viime vuoden marraskuun alussa Oulussa julkistettiin, että lajilegenda Toni Kohonen jatkaa uraansa Ykköspesiksessä.

Mediassa asiaa kuvattiin muun muassa siirtopommiksi ja shokkisiirroksi.

Kaiken lisäksi Oulussa ei pitänyt pelata tällä kaudella ainakaan pesäpallon kahta ylintä sarjaa, sillä Superpesiksestä Ykköspesikseen pudonnut Oulun Lippo oli konkurssin kourissa.

Ihmeitä kuitenkin tapahtuu ja ensi sunnuntaina kaikkien aikojen kovin pesäpalloilija juoksee Tampereen Kaupin kentälle haastamaan Manse PP:tä Ykköspesiksessä.

Kohosen lukkaroiman joukkueen nimi on Oulun Lippo Juniorit. Siitä myöhemmin.

Siirtopommin arkinen syy

Siirtopommin tai shokkisiirron – miten vain haluatte – syistä on esitetty monenlaisia teorioita, mutta Kohosen mukaan selitys on varsin arkinen ja jopa tylsä.

– Lippo-siirto oli monen asian summa, mutta isoin ja ratkaisevin syy oli se, että pystyn nyt yhdistämään pesäpallon ja työn, Kohonen kertoo.

Kohonen tunnustaa, että Lippo-kortti kääntyi hänen eteensä isona yllätyksenä, mutta lopulta asiat loksahtelivat paikoilleen.

10 Suomen mestaruuden ja 22 pelatun Itä–Länsi-ottelun konkari työskentelee myyntipäällikkönä matkailua ja lomaosakkeita markkinoivassa yrityksessä, jolla on kohteita Thaimaasta Rukalle.

Kohosen Lippo-pestin myötä yritys saa jalansijaa myös Oulussa. Myös Ykköspesiksellä oli eräs hyvä puolensa.

– Ykkösessä pelejä ei ole niin paljon kuin Superpesiksessä. Se on hyvä juttu, kun uraa on enemmän takana kuin edessä, onneksi, 43-vuotias Kohonen nauraa.

Viime vuodet Sotkamon Jymyn lukkarin tointa hoitaneen Kohosen uskottiin lopettaneen uransa viime kauteen. Tosin pesäpalloväki ei niin vain niellyt asiaa.

– Tarjouksia tuli joka puolelta Suomea, ja kävin neuvotteluja monen seuran kanssa.

Edes Juniorit-nimi ei konkaria haittaa.

– Ihan hyvälle se maistuu. Kyllä yli nelikymppinenkin voi olla juniorimielinen, tosin kokenut sellainen.

Konkurssihistoria ei pelota

Niin, Oulun Lippo Juniorit. Nimi on kenties aavistuksen kummallinen, mutta ei sitä ole keksitty vain oululaisten saamiseksi Ykköspesikseen. Yhdistys on hoitanut Lipon junioritoimintaa.

Kun Lippo tuli tiensä päähän, Pesäpalloliitto siunasi sarjapaikan siirtämisen Juniorit ry:lle. Uuden järjestelyn taustalla ovat kokonaan uudet toimijat, ja edustusjoukkuetta pyörittää tuore Läpilyönti Oy.

Kohosta Lipon synkkä konkurssihistoria ei pelota.

– Olen käynyt uusien toimijoiden kanssa monet palaverit ja olen varma, että nyt homma toimii. Täällä on kova yritys päällä.

Ainakin alku on maltillinen. Lippo Juniorit ei vielä tällä kaudella tavoittele nousua Superpesikseen. Suunnitelmissa sen aika on vasta kahden vuoden päässä. Kohosen sopimus on vuoden mittainen. Mitä sitten, jos Oulu sattuisi nousemaan vuoden etuajassa?

– En tiedä yhtään, mitä sitten tapahtuisi. Tulevaisuudella en harmauta nyt hiuksiani.

Tampereen puolesta

Entisenä Superpesis-jyränä ja untuvikkona Ykköspesiksen lukkarina Kohonen tuntee varsin hyvin sunnuntaisen vastustajansa.

– Manse PP:n joukkueella on entisestään hyvä runko ja sitä on vahvistettu Superpesis-kokemusta omaavilla pelaajilla. Se on hyvin potentiaalinen ryhmä nousemaan Superiin.

Lajilegenda liputtaa muutenkin Tampereen puolesta.

– En ole koskaan uskonut näihin Pesäpallo on juurrutettava Helsinkiin -projekteihin. Kauppiin on tulossa uusi pesäpallostadion, ja sen myötä se voisi olla pesäpallon kehto. Se toisi uutta virtaa koko lajille.

Miesten Ykköspesistä Kaupissa: Manse PP–Simon Kiri lauantaina kello 16 ja Manse PPOulun Lippo Juniorit Kaupissa sunnuntaina kello 16. Aamulehti lähettää ottelut suorana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut